Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EL | Hattrick Ademola Lookman bezorgt Atalanta Bergamo titel - ongeslagen reeks Bayer Leverkusen ten einde

Matthijs Klerkx

Geupdate 22/05/2024 om 22:53 GMT+2

De ongeslagen reeks van Bayer Leverkusen was dit voetbalseizoen een van de meest besproken onderwerpen. Hoe je die beëindigt, dat liet Atalanta Bergamo zien in de Europa League-finale. Ademola Lookman zorgde met een hattrick, waarbij de ene goal nog mooier was dan de ander, voor het verschil. De Nigeriaan bezorgde Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Mitchell Bakker en Hans Hateboer Eufropees succes.

Atalanta maakte het verschil in de eerste helft

Foto: Getty Images

Een finale vol Nederlanders vulde het Aviva Stadium in Dublin. Bij Atalanta Bergamo speelde Teun Koopmeiners in de basis en zaten Mitchell Bakker en Hans Hateboer op de bank – Marten de Roon viel vorige week tijdens de finale van de Coppa Italia tegen Juventus geblesseerd uit en keek ook vanaf de bank toe, om zijn ploeggenoten te steunen.
Bij Bayer Leverkusen, dat dit seizoen onder leiding van oefenmeester Xabi Alonso nog ongeslagen was en voor het eerst de landstitel in de Bundesliga pakte, was Jeremie Frimpong van de partij vanaf de eerste minuut. Bayer Leverkusen verloor sinds 27 mei 2023 niet meer, toen VfL Bochum met 3-0 te sterk was.

Atalanta als komeet uit startblokken

De eerste kans van de wedstrijd kwam er na zeven minuten voor de Italianen via Gianluca Scamacca, alleen de kopbal van de spits werd meteen in de kiem gesmoord. Vijf minuten later kwam Atalanta wel op voorsprong. Een voorzet van Davide Zappacosta werd bij de tweede paal binnen gewerkt door Ademola Lookman, mede doordat Exequiel Palacios stond te slapen.
Leverkusen bracht er na bijna twintig minuten een gekraakt schot van Josip Stanisic tegenin, maar had zichtbaar moeite met de intensiteit van de Bergamasken. Lookman was op stoom: na ruim 25 minuten zette de Nigeriaan ook de 2-0 op de tabellen na een fraaie individuele actie en dito afronding.

Status quo

Als er één ding dit seizoen was gebleken, was het dat Leverkusen er geen probleem mee had om uit de dood op te staan. De kans op aansluiting kwam er tien minuten voor rust via linksback Alejandro Grimaldo, maar de Spanjaard was niet nauwkeurig genoeg in zijn afronding en stuitte op Atalanta-keeper Juan Musso.
Net voor rust kreeg Charles De Ketelaere na een fraaie counter de kans om met drie doelpunten verschil de kleedkamers in te gaan, maar hij vond Leverkusen-doelpost Matej Kovár op zijn weg. Aan de andere kant trof een afstandsschot van Granit Xhaka geen doel en zo gingen de ploegen met een 2-0 tussenstand aan de thee.

Lookman van buitencategorie

Meteen na rust zorgde Piero Hincapié ervoor dat Koopmeiners een assist ontnomen werd, want de sliding van de Ecuadoriaan voorkwam een zekere goal voor De Ketelaere. Na een klein kwartier spelen in het tweede bedrijf liet Frimpong zich voor het eerst zien, maar een moeilijke volley met links ging hoog over.
Zo leek er aan de ongeslagen reeks van Bayer een einde te komen, na 51 wedstrijden zonder verlies. De Duitsers konden namelijk op geen enkel moment gevaarlijk worden, mede door de onophoudelijke druk die Atalanta zette.
Het was Lookman die de Bergamasken in hun eerste Europese finale aan de trofee hielp. Na 76 minuten kreeg de linksbuiten even buiten het strafschopgebied de bal, legde hem klaar voor zijn linker en ramde de bal verschroeiend hard in de verre kruising.

afspraak met geschiedenis

Leverkusen-invaller Patrick Schick probeerde nog wat terug te doen, maar ook de Tsjechische aanvaller kon het net niet vinden. Zo ging Atalanta op weg naar de tweede trofee uit de clubgeschiedenis, na de gewonnen bekerfinale in 1963. Het leverde bovendien heel wat Nederlandse spelers een Europese titel op.
Daarvan stonden er twee op het veld toen het laatste fluitsignaal klonk, want ook Hateboer kreeg dankzij een invalbeurt nog speelminuten. De Europa League-kroon ging naar Bergamo, wat zorgt voor een stortvloed aan Italiaanse clubs in het Europees voetbal in het seizoen 2024/2025.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie