UWCL | Barcelona wint tweede Champions League-titel in Eindhoven na ‘remuntada’ tegen VfL Wolfsburg

Douwe de Vries

Gepubliceerd 03/06/2023 om 20:03 GMT+2

Het is de ‘Femení’ van FC Barcelona gelukt om hun tweede Champions League-trofee in de historie te winnen. In het Philips Stadion in Eindhoven keken de Catalanen bij de rust nog tegen een 2-0 achterstand aan tegen VfL Wolfsburg. In de tweede helft wist de ploeg van Jonatan Giráldez dit om te buigen naar een 3-2 overwinning. De ‘remuntada’ werd bewerkstelligd door twee keer Guijarro en Rolfö.

De Barcelona vrouwen houden de Champions Leaguetrofee omhoog

De wedstrijdintentie van Barcelona was letterlijk vanaf de eerste minuut al duidelijk. Binnen zestig seconden loste middenveldster Aitana Bonmatí het eerste schot op doel af namens de Catalanen. De streep was een vastpakprooi voor de Duitse keepster Merle Frohms. Favoriet Barcelona wist met het universele handelsmerk van de club, tiki-taka voetbal, de Duitsers direct vast te zetten. De dominantie werd na onoplettendheid verstomd.
Na balverlies bij de eigen zestienmeter van Lucy Bronze wist de wel oplettende Ewa Pajor te profiteren. Haar schot van afstand zeilde fraai het doel in, waar doelvrouw Paños er nog wel de vingertoppen tegen kon krijgen. Na de verrassende openingstreffer bleef Barça verder gaan met dominant voetbal. Voor Wolfsburg bleef het strijdplan hetzelfde: Barcelona het spel laten maken en storen op het moment dat een counter in zicht was.

Afbluffen

Dat beproefde recept was een goed halfuur later weer succesvol voor de Wölfinnen. Na verschillende kansen voor Barcelona kopte sterspeelster Alexandra Popp raak uit een voorzet van Pajor. Tegen alle verhoudingen in stond het 2-0 voor Wolfsburg.
Een grote kans op de aansluitingstreffer vlak voor rust werd onbenut gelaten door Paralluelo. Oog in oog met Frohms faalde zij. Daarvoor waren Paredes (open kopkans) en Hansen (voorzetpoging over) al dichtbij voor de blaugrana. De doelpogingenverhouding na 45 minuten: vijftien om drie.
In de rust zal Wolfsburg-coach Tommy Stroot vast gehamerd hebben op het terugkomgevaar van de Catalanen. De ploeg van Nederlanders en basisspeelsters Wilms, Janssen en Roord liet zich in het begin van de tweede helft echter compleet afbluffen. Binnen vijf minuten was de 2-0 voorsprong verdampt voor de Duitsers. Tweemaal wist middenveldster Patricia Guijarro te ontsnappen bij haar directe bewaakster. De goals waren een intikker en fraaie kopbal.

‘Tiki-taka-angel’

Na de gelijkmaker leek het slechts een kwestie van tijd voor nog een Barcelona-goal zou vallen. Wolfsburg bekwam van de schrik en wist de ‘tiki-taka-angel’ uit het spel van Barcelona te halen. De Duitsers kwamen zelfs tot twee mogelijkheden via doelpuntenmaakster Pajor, waarop doelvrouw Paños het antwoord had.
In de fase dat het een en ander was geneutraliseerd door Wolfsburg leek een verlenging in de maak. Gestuntel in de eigen defensie leidde echter tot de 3-2 van Barcelona in de zeventigste minuut. Lynn Wilms schoot de bal tegen eigen ploeggenoot Kathrin Hendrich op. Na een kleine scrimmage kon nota bene linksback Fridolina Rolfö profiteren.
Zeven minuten werden bijgeteld en door twee extra blessuregevallen kon Wolfsburg zelfs tot de 99e minuut nog een gelijkmaker proberen te forceren. Een kopbal van invalster Bremer werd gepakt door Paños.
Voor de Nederlandsters Lynn Wilms, Jill Roord en Dominique Janssen was de finalenederlaag een flinke domper in aanloop naar het WK vrouwenvoetbal. Het is de vraag hoe zij deze teleurstelling zullen meenemen in de voorbereiding op dat toernooi.