Nations League | Oranje Leeuwinnen geven op vol Wembley 0-2 voorsprong weg - verliezen met 3-2 van Sarina Wiegman

Matthijs Klerkx

Geupdate 01/12/2023 om 23:20 GMT+1

Een flinke deceptie voor de Oranje Leeuwinnen in een overvol Wembley. Lineth Beerensteyn scoorde in de eerste helft twee keer en leek het Nederland van Andries Jonker op een veilige voorsprong te hebben gezet. Het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman dacht daar in de tweede helft anders over. Toch zat er aan de 3-2 nederlaag een gouden randje voor de Nederlandse dames.

Daphne van Domselaar moest in de tweede helft drie keer vissen

Na vier wedstrijden in de Nations League A Groep 1 ging Nederland aan de leiding met 9 punten. België volgde op 2 punten achterstand, Engeland had 6 punten bij elkaar gevoetbald.
Op een goed bezet Wembley speelden de Oranje Leeuwinnen een wedstrijd waarin ze de winst in de groep – met wat geluk op andere velden – konden vaststellen. Daarvoor moest eerst wel de Engelse formatie van bondscoach Sarina Wiegman opzij worden gezet.

Bis voor Beerensteyn

Dat lukte in de eerste helft aardig. Nadat Lauren Hemp een eerste kans aan Engelse zijde kreeg – zij werd echter weerhouden van een doelpunt door Oranje-doelvrouw Daphne van Domselaar, was een minuut later de 0-1 een feit.
Lineth Beerensteyn kreeg een steekpass van Victoria Pelova en via de kluts kreeg ze de bal opnieuw voor haar voeten. De aanvalster twijfelde niet en joeg de bal hard en laag tegen de touwen.
Beerensteyn verdubbelde na 35 minuten de voorsprong: een rollertje in het zestienmetergebied werd volledig verkeerd verwerkt door de Engelse keepster Mary Earps. De Oranje-spits stond buitenspel, maar omdat er geen VAR aanwezig was bleef de annulering van de goal uit.

Totale ommekeer

De thee werd gedronken met een 0-2 voorsprong, maar al binnen het kwartier na rust maakten de Engelsen de aansluitingstreffer. De voorzet van Lauren James kon perfect tegendraads worden ingekopt door Georgia Stanway.
Twee minuten later stond het alweer gelijk; Hemp bracht het thuispubliek in vervoering door een teruggelegde bal van Stanway nauwkeurig in de hoek te plaatsen naast en achter Van Domselaar.
Er volgde een periode van twintig minuten waarin beide teams elkaar niet echt onder grote druk konden zetten. De Engelsen kregen met nog tien minuten te gaan een klein kansje via een kopbal van Beth Mead, maar veel werd er niet gecreëerd aan beide zijdes.

Deksel op de neus

Het meest opvallende was nog de terugkeer van Shanice van de Sanden. De buitenspeelster speelde twee jaar geleden voor het laatst een interland en werd door bondscoach Andries Jonker gebracht voor de geblesseerde Daniëlle van de Donk.
Uit het niets viel in blessuretijd de 3-2 voor de Engelsen. Een voorzet van James viel opnieuw achter de Nederlandse verdediging, deze keer was het Ella Toone die de voorsprong voor Engeland op het scorebord kon zetten.
Omdat Alessia Russo dieper in de toegevoegde tijd een nieuwe voorzet van James niet tegen de touwen kon werken, bleef het 3-2. Daardoor staan de Oranje Leeuwinnen op doelsaldo nog altijd bovenaan in de poule. Op dinsdag volgt de thuiswedstrijd tegen België in Tilburg. Nederland kan daar plaatsing voor de Nations League Finals afdwingen.
Daarvoor moet het hopen op genade van Schotland, dat tegen Engeland aantreedt. De Engelsen en Schotten mogen namelijk in een gezamenlijke selectie naar de Olympische Spelen van Parijs 2024, als de Engelsen bovenaan eindigen in de poule.