Toon alles

Tokyo 2020 | Waterpolodames uitgeschakeld door machtig Hongarije

Demi Niessen

Geupdate 03/08/2021 om 18:51 GMT+2

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn in de kwartfinale uitgeschakeld door Hongarije. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest met 11-14 zijn meerdere erkennen. De Nederlanders moeten nu nog strijden om plaat 5 tot en met 8. Hiervoor treedt het overmorgen aan tegen China.

Tokyo 2020 | Waterpolovrouwen uitgeschakeld

Nederland wist in de strijd om een plek in de halve finale op voorsprong te komen door Kitty Jouwstra, die de 1-0 maakte. Het tweede doelpunt was een penalty die raak werd gegooid door Simone van der Kraats. De topscorer van Nederlands schreef ook het derde doelpunt op haar naam, met nog 1.21 minuut op de klok.
De Hongaarse vrouwen wisten goed mee te komen, waardoor de eerste periode een gelijk opgaande strijd werd. Met nog zes seconden op de klok in de eerste periode, wisten de Hongaarsen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te komen. Daardoor was er na acht minuten spelen sprake van een 3-4 achterstand voor Nederland.
In de eerste viereneenhalve minuut van de tweede periode wisten de teams niet te werken aan de score. Toen kreeg Nederland de tweede penalty van de wedstrijd, die weer door Kraats raak werd gegooid. In de tweede periode wist Nomi Stomphorst nog twee keer het net te vinden, net als Maud Megens. Maar het was niet genoeg om de achterstand weg te werken. Hongarije scoorde namelijk vier keer, waardoor de achterstand bij rust 7-8 bedroeg.
picture

Waterpolo Nederland - Hongarije

Tweede helft

De vrouwen van Arno Havenga konden in de derde periode ook niks doen aan de achterstand. Sterker nog, de marge werd alleen maar groter. Met nog tweeënhalve minuut op de klok stond het scorebord op 7-10, in het voordeel van de vrouwen van hoofdcoach Attila Biro. Daarna kreeg Nederland iets meer grip op de wedstrijd. De olympisch kampioenen van Beijing 2008 wisten een aantal aanvallen van de Hongaren af te slaan en zelf een aantal goede aanvallen op te zetten. Megens schoot een penalty raak en Sabrina van der Sloot wist ervoor te zorgen dat de achterstand terugliep tot een doelpunt.

De vroege voorsprong van de openingsfase moest in het vierde en laatste kwart worden herhaald om door te gaan naar de halve finale. En inderdaad, de oranjedames wisten vrij in het laatste kwart snel naar 10-10 terug te komen. Maar de Hongaarsen waren niet onder de indruk van de inhaalrace en pakten hun voorsprong terug met twee snelle doelpunten. Nederland scoorde nog wel één keertje tegen, maarhet bleek niet genoeg. De kwartfinale eindigde in 11-14.
Na een moeilijke wedstrijd zijn de Nederlandse dames dus uitgeschakeld in het olympisch toernooi. De Hongaarse dames mogen het in de halve finale opnemen tegen Spanje.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!