WK Zwemmen | Nederland verliest na strafworpen van Hongarije en gaat onttroond worden op WK in Doha

Menno Waebeke

Geupdate 13/02/2024 om 11:15 GMT+1

Nederland is er niet in geslaagd om de halve finale van het WK Waterpolo in Doha te bereiken. De ploeg van Evangelos Doudesis verloor de beslissende penaltyserie met 5-4 van Hongarije. Sterkhouder Lieke Rogge miste de laatste strafworp. Hongarije plaatste zich door de zege ook direct voor de Olympische Spelen in Parijs. Nederland was als Europees kampioen al geplaatst.

Maartje Keuning in actie op het WK in Doha.

Zaterdag won Oranje in de tussenronde nog moeizaam van China en ook in de kwartfinale ging het allemaal niet vanzelf. De Hongaren waren beter in de eerste helft en kwamen ook op een ruime voorsprong. Dat die voorsprong niet nog groter werd was vooral te danken aan de uitblinkende doelvrouw Laura Aarts, die na afloop ook werd uit geroepen tot beste speler van de wedstrijd.
Toch kwam Nederland weer op gelijke hoogte na de 4-4 van Rogge. In de laatste minuut van de wedstrijd ging Hongarije echter met 8-7 aan de leiding. In de laatste Nederlandse aanval ging Aarts mee naar voren en wist Maartje Keuning uiteindelijk de 8-8 te forceren.
Bij de strafworpen gingen de eerste negen allemaal tegen het net. Rogge mocht toen niet meer missen, maar deed dat wel. Daardoor plaatsten de uitzinnige Hongaren zich voor de halve finale en de Olympische Spelen. Nederland moet haar wereldtitel helaas inleveren.

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?