Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Amstel Gold Race | Tom Pidcock wint na knotsgekke finale – Snelste van een groep met vier

Matthijs Klerkx

Geupdate 14/04/2024 om 17:00 GMT+2

Tom Pidcock was de rapste van vier koplopers na een lange finale in de Amstel Gold Race. De Brit van INEOS Grenadiers was op pad met Tiesj Benoot, Marc Hirschi en Mauri Vansevenant en bleek in Berg en Terblijt de snelste van het kwartet. Na zijn tweede plaats in 2021 en een derde in 2023 was daar dan eindelijk de zege in de Gold Race voor de allrounder.

Amstel Gold Race | Tom Pidcock wint na knotsgekke finale – Snelste van een groep met vier

De tweede zondag van april was alweer goed voor de derde voorjaarsklassieker op rij. Na zeges van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was de vraag of de wereldkampioen zijn geweldige vormpeil kon doortrekken in het Limburgse heuvelland. Daar waar hij in 2019 na een knotsgekke koers ook al eens gewonnen had, destijds als Nederlands kampioen.
Al vrij snel na de start ontwikkelde zich een vroege vlucht van vier renners: de Nederlandse ploegen Visma | Lease A Bike, Team DSM-Firmenich PostNL en TDT-Unibet Cycling Team hadden in de vorm van Tosh Van Der Sande, Enzo Leijnse en Zeb Kyffin een renner mee, Alexander Hajek van BORA-hansgrohe maakte het kwartet compleet.
De koers moest vanwege een ongeval met een politieagent op de Bergseweg – waardoor vrijwel het volledige vrouwenparcours buiten de lokale ronde in Valkenburg werd geschrapt – een omleiding maken, waarna even later de wedstrijd ‘gewoon’ verder kon gaan.

Wachten op de finale

De vier reden een voorsprong van om en nabij de vijf minuten bij elkaar. Op weg naar een eerste keer over de Cauberg was het verschil onder tempo van Alpecin-Deceuninck geslonken tot een minuut. Er waren dan nog tachtig kilometer te gaan.
De koers bleef lang gesloten en het meest opmerkelijk was een valpartij van Quinten Hermans, een van de knechten van Van der Poel die met Gianni Vermeersch eerder al een ploeggenoot ziek zag afstappen. Het gebeurde echter op een stuk waar ‘het kon’, want was vanaf de Loorberg zou de finale echt op gang getrapt worden.
Kort voor die beklimming was er een nieuwe valpartij te zien in het peloton en deze keer lag met Andreas Kron de nummer vier van vorig jaar erbij. Ondertussen had zich vooraan een trio losgeweekt: Michel Frølich Honoré, Paul Lapeira en Louis Vervaeke namen de benen.

Bord van VDP leegeten

Op de Gulpenerberg was VDP een eerste keer te zien, in reactie op tweevoudig oud-winnaar Michal Kwiatkowski. Die leek echter meer het tempo te bepalen voor Tom Pidcock dan echt voor zichzelf aan het koersen te zijn.
Alpecin-Deceuninck bleef de koers onder controle houden op de Kruisberg, dus de vraag was of het dan op de Eyserbosweg zou gebeuren. Traditioneel een van de hellingen waar de favorieten wel durven, op de top kwam er een versnelling van olympisch kampioen Richard Carapaz. Veel gebeurde er daarentegen niet.
Hermans was als laatste knecht voor Van der Poel gezien en dat had de concurrentie in de gaten. Zwitsers kampioen Marc Hirschi versnelde en kreeg interessante renners met zich mee. Zo zaten ook Valentin Madouas en Bauke Mollema erbij.

Dozijn voor de zege

Ook Pello Bilbao, Quentin Pacher en Mauri Vansevenant maakten de oversteek op de Fromberg, met de Keutenberg die als volgende obstakel zou volgen. Aan de voet van de Keutenberg sloten tevens Tiesj Benoot, Tom Pidcock en Kévin Vauquelin aan, zat Van der Poel gevangen?
Honoré en Lapeira werden gegrepen, waarna een grote kopgroep overbleef. Benoot ging meteen aanvallen en zorgde ervoor dat een groep van 12 overbleef die hoogstwaarschijnlijk voor de zege ging strijden.
Israel-Premier Tech, Team Jayco AlUla en Alpecin-Deceuninck sloegen de handen ineen in achtervolging op de kopgroep. Daar ging Hirschi vanaf de voet op de Cauberg en moest Honoré er achteraan de kopgroep af. Datzelfde gold voor Roger Adrià.

Van twaalf naar vier

In het peloton versnelde Mattias Skjelmose op diezelfde Cauberg. Op de top nam Benoît Cosnefroy over, al werd er zowel vooraan als achteraan veel getwijfeld. Op de streep in Berg en Terblijt, bij aanvang van de slotronde, bedroeg het verschil tussen de kopgroep en het peloton net iets meer dan een halve minuut.
Bilbao, Pidcock en Hirschi scheidden zich aan het begin van de Geulhemmerberg iets af van de rest, die even later weer kwam aansluiten. Kort voor de top versnelde de Zwitser, waarbij enkel Benoot, Pidcock en Vansevenant meteen konden volgen.
Lapeira probeerde op de Bemelerberg de oversteek te maken, terwijl Pidcock vooraan versnelde. Vansevenant leek te kraken, maar sloot met nog vier kilometer te gaan weer aan. Zou er dan nog een verrassing volgen in deze knotsgekke Gold Race?

Snel, sneller, snelst

De vier gingen op de bekende vals plat oplopende strook richting de rode vod toch wat meer hun krachten sparen en daarachter kwamen weer wat troepen bijeen. Benoot versnelde, maar trok niet door.
Vansevenant ging van ver aan vanaf de kop, al was het Pidcock die snel overnam. De Brit had veel overmacht, maar leek net als Lorena Wiebes eerder op de dag vroeg te juichen. Het was deze keer echter precies op tijd, want Hirschi kon er niet meer overheen komen en dus boekte Pidcock een fraaie zege.

Uitslag Amstel Gold Race 2024:

1. Tom Pidcock – 05:58:17
2. Marc Hirschi – zt.
3. Tiesj Benoot – zt.
4. Mauri Vansevenant – zt.
5. Paul Lapeira – zt.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie