Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Amstel Gold Race | Lorena Wiebes juicht te vroeg! - Marianne Vos wint de sprint op de Cauberg

Matthijs Klerkx

Geupdate 14/04/2024 om 14:33 GMT+2

Nooit te vroeg juichen is een uitspraak die onherroepelijk met de wielersport verbonden is. Dat bleek maar weer tijdens de Amstel Gold Race Ladies Edition. Lorena Wiebes leek met sprekend gemak de sprint van een grote groep te gaan winnen, tot ze te vroeg recht ging zitten en haar handen in de lucht stak. Marianne Vos kwam nog net langs haar landgenote en er ook voorbij op de streep.

Amstel Gold Race | Lorena Wiebes juicht te vroeg! - Marianne Vos wint de sprint op de Cauberg

De Amstel Gold Race Ladies Edition kreeg al vroeg een flinke klap te verwerken: vanwege een ongeval met een politieagent op de Bergseweg kwam het vrouwenpeloton stil te staan en werd er een uur lang niet gekoerst.
De wedstrijdorganisatie besloot vrijwel de gehele aanloop richting Valkenburg uit het parcours te halen en enkel drie lokale rondes met de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg af te leggen. Een grote aderlating, met name voor de rensters die het van veel klimkilometers moesten hebben.

Longo van ver

Daardoor kwam het extra aan op zware koers maken op de Cauberg en Geulhemmerberg. Met nog veertig kilometer te gaan opende Elisa Longo Borghini – eerder in de week nog winnares van de Brabantse Pijl – het bal op de Cauberg.
Meteen leek er een groep kanshebsters weg te raken, al viel het richting Berg en Terblijt weer stil. Even later kwam een trio op kop te zitten: Ricarda Bauernfeind kreeg een Nederlands duo in de vorm van Yara Kastelijn en Eva van Agt mee en het drietal pakte binnen een mum van tijd anderhalve minuut op een volledig stilgevallen peloton.

Finale zonder initiatief

Op de top van de voorlaatste keer Cauberg ging de Italiaans kampioene opnieuw. Ze pakte meteen een flink gat, maar winnares van vorig jaar en Nederlands kampioene Demi Vollering reed het dicht. Door alle schermutselingen werd het gat met de drie aanvalsters flink verkleind.
Lidl-Trek bleef heel actief, met Amanda Spratt die het tempo bepaalde op de Geulhemmerberg. Daarna ging de snelheid er in het peloton weer uit en konden de drie vooraan uitlopen naar een voorsprong van een minuut.
Er was geen enkele ploeg die het heft in handen nam, waarna vooraan Van Agt haar kans zag op de Bemelerberg. Kastelijn moest even lossen, maar kon later weer aansluiten. Als drietal reden ze op Valkenburg af, waar alles aankwam op de laatste keer Cauberg. In het peloton was het wereldkampioene Lotte Kopecky die de kop nam bovenop de Bemelerberg; was zij dan de knecht voor Demi Vollering of Lorena Wiebes?

Cruciale Cauberg

Hongaars kampioene Kata Blanka Vas nestelde zich voor de regenboogtrui en zo leek Team SD Worx-Protime alsnog in volle finale de handschoen op te nemen. Ook Lidl-Trek zette volle bak aan en binnen een mum van tijd was het gat met de drie koploopsters gedicht. Spratt ging volle bak vanaf de voet van de Cauberg, maar viel snel stil. Kopecky liet zich al uitzakken en zou dus niet winnen.
Kasia Niewiadoma versnelde en kreeg Longo Borghini en Wiebes met zich mee, waarna even later de kopgroep toch weer groter werd. Niewiadoma versnelde op de top nog een keer, maar was weer niet weg. Het leek op een sprint uit te draaien met Vollering die alle gaatjes probeerde te dichten voor Wiebes.
In het wiel van Wiebes zat Marianne Vos. De sprintster van SD Worx reageerde op Longo Borghini die de sprint inzette, waarna ze leek te gaan winnen. Wiebes stak echter veel te vroeg haar handen in de lucht en werd geklopt door Vos. Die lachte als laatste, bij Wiebes waren er vooral de tranen.

Uitslag Amstel Gold Race Ladies Edition 2024:

1. Marianne Vos - 2:35:02
2. Lorena Wiebes - zt.
3. Ingvild Gåskjenn - zt.
4. Pfeiffer Georgi - zt.
5. Elisa Longo Borghini - zt.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie