Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Amstel Gold Race | Lotte Kopecky tegen Elisa Longo Borghini, Demi Vollering en Marianne Vos op de Cauberg – Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 14/04/2024 om 12:52 GMT+2

Net als bij de mannen is aankomende zondag ook in de Amstel Gold Race Ladies Edition de wereldkampioene topfavoriet. Vorig jaar moest Lotte Kopecky zich zichtbaar inhouden op de Cauberg, het kan goed dat ze dit jaar geen andere keuze heeft dan vol uithalen. Twee Nederlandse dames en de Italiaans kampioene dagen haar uit, wie wint er zondag? Wij blikken vooruit!

Amstel Gold Race | Demi Vollering wint na ultieme versnelling bovenop de Cauberg

Parcours

Waar bij de mannen de Cauberg sinds 2017 niet meer de scherprechter is van de belangrijkste Nederlandse wielerklassieker, is dat bij de vrouwen nog altijd wel het geval. In totaal staan er 21 hellingen op het menu, waarvan vijf keer de Cauberg.
Hemelsbreed liggen startplaats Maastricht en aankomstlocatie Berg en Terblijt minder dan tien kilometer uit elkaar. Toch heeft de organisatie van de Gold Race het voor elkaar gekregen om ook bij de dames een parcours van een kleine 160 kilometer uit te tekenen.
De passage over de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg die in de mannenkoers vaak zo belangrijk is, begint bij de dames al op honderd kilometer van de finish. Na een eerste passage van de streep volgen nog vier lokale rondes met de Geulhemmerberg en de bijna niet noemenswaardige Bemelerberg. De top van de laatste Cauberg ligt op ruim twee kilometer van de eindstreep.

Dit zijn de hellingen van de Amstel Gold Race Ladies Edition

1. Maasberg – top op 145 km van de finish
2. Adsteeg – top op 125 km van de finish
3. Bergseweg – top op 109 km van de finish
4. Korenweg – top op 106 km van de finish
5. Kruisberg – top op 96 km van de finish
6. Eyserbosweg – top op 94 km van de finish
7. Fromberg – top op 89 km van de finish
8. Keutenberg – top op 85 km van de finish
9. Cauberg – top op 75 km van de finish
10. Geulhemmerberg – top op 71 km van de finish
11. Bemelerberg – top op 61 km van de finish
12. Cauberg – top op 57 km van de finish
13. Geulhemmerberg – top op 53 km van de finish
14. Bemelerberg – top op 43 km van de finish
15. Cauberg – top op 40 km van de finish
16. Geulhemmerberg – top op 35 km van de finish
17. Bemelerberg – top op 26 km van de finish
18. Cauberg – top op 22 km van de finish
19. Geulhemmerberg – top op 17 km van de finish
20. Bemelerberg – top op 7 km van de finish
21. Cauberg – top op 2,4 km van de finish

Deelnemers

Bij de mannen is de Amstel Gold Race traditioneel een samenkomst van twee werelden: renners die een eind aan hun voorjaar vol kasseien breien en de explosiviteit nog één keer hun gang laten gaan in Zuid-Limburg gemixt met de namen die voornamelijk hun klimmersbenen moeten en willen laten spreken.
Hoe anders is dat bij de vrouwen. Daar zie je een heel voorjaar lang dezelfde topnamen aan de start van alle grote klassiekers. Vooruit, vorige week in Roubaix was oud-winnares Elisa Longo Borghini er niet bij, maar getuige de grote valpartij aan het begin van die koers was dat misschien nog maar de beste keuze van de Italiaans kampioene.
Bij Team SD Worx-Protime komen alle grote kanonnen aan de start; wereldkampioene Lotte Kopecky won nog nooit in de Nederlandse eendagskoers, al moest ze vorig jaar enorm haar best doen om niet te zegevieren. Op de Cauberg had ze ruim overschot, maar ze was erop gebrand de zege te ‘schenken’ aan ploeggenote Demi Vollering, die op de top van de beklimming versnelde en naar de zege reed. Met Lorena Wiebes heeft de sterrenformatie nog een kanshebster.
Alle andere ploegen zullen het met minder favorieten moeten doen, als het gaat om kwantiteit. De enige équipe die wellicht ook over meer rensters beschikt die een kans maken op het glas Amstel na de streep is Lidl-Trek, want naast Longo Borghini start met Shirin van Anrooij een outsider en bovendien de nummer drie van de Ronde van Vlaanderen.
picture

Brabantse Pijl | Longo Borghini lost Vollering op beslissend moment en soleert naar zege in Overijse

Favorieten

We zijn dus gelijk maar bij de favorieten aanbeland. Men zal aankomende zondag, zeker met dit parcours, van zeer goeden huize moeten komen om Kopecky te verslaan. Ze is de meest explosieve en vaak ook nog eens de snelste, zeker na een lange koers. Dat bleek vorige week eens te meer op de Vélodrome van Roubaix.
De eerste tegenstand komt dus uit eigen hoek, al moet gezegd dat Vollering eerder deze week totaal geen goede indruk achterliet toen ze in de Brabantse Pijl los gereden werd door Longo Borghini. Dat is toch iets dat de Italiaanse in eerdere jaren niet kon doen met de Nederlands kampioene.
Met de Italiaanse tricoloredrager hebben we gelijk een andere grote favoriet te pakken. Het lijkt alsof ze in de vorm van haar leven verkeert, met zeges in de Brabantse Pijl en Ronde van Vlaanderen en een tweede plaats in Strade Bianche.
Voor de rest komt de grote concurrentie van Marianne Vos. De Nederlandse van Team Visma | Lease A Bike liet eerder dit jaar al zien over een explosief stel benen te beschikken en hoewel het niet meer zo feilloos is als een decennium geleden, mag ze nog steeds tot de beste rensters van het peloton gerekend worden.
Voor het overige mogen we ook kijken naar de bekende namen: Kasia Niewiadoma werd tweede in de Ronde van Vlaanderen, Pfeiffer Georgi derde in Parijs-Roubaix, is altijd een zeer explosieve renster en met Silvia Persico heeft UAE Team ADQ (in afwachting van de komst van Vollering?) ook een goede troef in handen.

Favorieten Amstel Gold Race vrouwen

****
Lotte Kopecky
***
Elisa Longo Borghini & Marianne Vos
**
Kasia Niewiadoma & Demi Vollering
*
Pfeiffer Georgi, Silvia Persico, Shirin van Anrooij & Lorena Wiebes

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie