Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Arno Wallaard Memorial | Pete Uptegrove grijpt verrassend de zege in lang stilgelegde koers

Wian Slendebroek

Gepubliceerd 13/04/2024 om 19:10 GMT+2

Pete Uptegrove heeft een bijzondere editie van de Arno Wallaard Memorial gewonnen. De polderklassieker rond het Utrechtse Meerkerk werd namelijk lang stilgelegd. Na een koers van minder dan twee uur had Uptegrove nog de snelste benen. Jens van den Dool reed naar plek twee. Oud-profrenner Bert-Jan Lindeman werd derde.

De koers kende een bijzondere start. In de neutralisatie waren er een paar heftige valpartijen waardoor de koers later van start ging. Terwijl de renners net onderweg waren, werd de koers opnieuw geneutraliseerd.
Bij de valpartij waren ambulances gebruikt, waardoor er in de omgeving te weinig ambulances klaar zouden staan bij een volgende valpartij. Minstens tien kilometer reed het peloton op langzaam tempo over het parcours. Bij een passage over de finish hielden de renners halt.

Herstart

Het was onduidelijk of de koers later op de dag nog wel gereden kon worden. In afwachting op het beslissende antwoord wachtten de renners in de zon. Vanaf 17:00 uur kon de koers eindelijk herstart worden.
Na de herstart hadden de renners nog 76 snelle kilometers voor de boeg. Hoewel het parcours, met uitzondering van een viaduct, zo vlak is als een biljartlaken, ontstonden er snel verschillen. BEAT Pro Cycling, op kop van het peloton, trok waaiers waardoor het peloton in verschillende groepen scheurde. In de Alblasserwaard staat er immers vaak genoeg wind.

Aanvallen

Een aanval van Jens van den Dool zorgde ervoor dat een groepje van vijf man voorop kwam te zitten met nog 4 kilometer te gaan. Doordat alle grote teams in de groep vertegenwoordigd waren, kon de groep snel uitlopen.
Met iets meer dan een kilometer te gaan ging Van den Dool opnieuw aan. De man uit het gebied leek even op weg te gaan naar de overwinning. Op het kenmerkende viaduct over de A27 richting Meerkerk, werd hij echter teruggehaald door Uptegrove, die daarmee zijn grootste overwinning uit zijn carrière kon vieren.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!