Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Cristophe Laporte klopt Groenewegen en Bennett in gele trui

Tobias Kappelle

Geupdate 06/06/2023 om 18:08 GMT+2

De derde etappe van het Criterium du Dauphiné is gewonnen door Cristophe Laporte. Voor de tweede keer deze ronde was de Fransman van Jumbo-Visma de sterkste in de sprint. In de finale rekende Laporte af met erkende sprinters als Sam Bennett en Dylan Groenewegen en dus verstevigt hij zijn leiding in het algemeen klassement.

Dauphiné | Laporte wint derde etappe, Bennett en Groenewegen gediskwalificeerd

Vandaag werd vooraf gezien als de enige kans voor de pure sprinters en het peloton leek zich daar al zeer vroeg bij neergelegd te hebben. Zodoende was er lang sprake van een optocht richting de finish, terwijl de kilometers rustig wektikten.
Lange tijd gebeurde er zeer weinig en was alleen een tussensprintje de moeite waard. Cristophe Laporte versloeg hier Julian Alaphilippe en Matteo Trentin en verstevigde zo zijn leidende positie.
Even later was er meer ophef toen een flink deel van het peloton uit het niets tegen de grond ging, maar daarbij ook winnaar van etappe twee Alaphilippe. Op ruim 20 kilometer van de finish was er nog een valpartij. Opnieuw was Soudal Quick-Step met Mauri Vansevenant het grootste slachtoffer.

Onrustige finale

In de laatste meters werd het steeds onrustiger met weer een aantal valpartijen. Toch zaten sprinters als Bennett en Groenewegen goed voorin. Bennett ging met zijn lead-out als eerste de laatste meters in, terwijl ook Groenewegen zeer goed zat. In het wiel van Groenewegen was het klassementsleider Cristophe Laporte.
Lange tijd leek Groenewegen perfect gepositioneerd om de rit te winnen, maar in de laatste meters werd de Nederlander ingesloten. Met gebaren maakte Groenewegen duidelijk niet blij te zijn en zo leek Bennett de rit te gaan winnen. Op de streep was het echter toch nog Laporte die met een indrukwekkend eindschot de zege op kon eisen.
De jury besloot een uur na de finish om zowel de gebarende Groenewegen als Bennett te declasseren.

Waar kijk je?

Het Criterium du Dauphiné is elke dag live te zien bij discovery+. Stream de koers reclamevrij en mis geen seconde van de belangrijke momenten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie