Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Alles draait om Tadej Pogacar, waanzinnig sprintersveld met Olav Kooij en Fabio Jakobsen – Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 03/05/2024 om 15:29 GMT+2

Nog even en het is zo ver: dan kun je weer live van begin tot eind de hele Giro d’Italia bij Eurosport en discovery+ volgen! Met Tadej Pogacar hebben we dit jaar een huizenhoge topfavoriet voor de eindzege en in de sprints wordt het een waar walhalla van snelheidsduivels. Wat kunnen de Nederlanders? En nog veel meer! Lekker vooruitblikken doe je met ons.

Tour de France | Pogacar lost Vingegaard met explosieve en onverwachte versnelling

Op 4 mei gaat het bal van start in Venaria Reale, in de regio Piemonte. Na een pittig openingsweekend komen de sprinters aan bod, waarna in het tweede weekend de klassementsrenners weer het mooie weer dienen te maken. Het zwaartepunt ligt zoals altijd in de slotweek, waarna de winnaar in Rome gehuldigd zal worden.

Giro di Pogacar

Al jaren doet RCS, de organisatie van de Giro d’Italia, er alles aan om Tadej Pogacar naar La Corsa Rosa te lokken. Echter heeft de Sloveen zo zijn eigen doelen, waarbij hij steeds meer wedstrijden op zijn erelijst wil afstrepen. De tijd is gekomen om daar de rittenkoers die draait om de roze trui aan toe te voegen.
De organisatie ging nog een stapje verder; nadat bekend werd dat de tweevoudig Tour de France-winnaar – en inmiddels zegevierder in zes Monumenten, nadat hij Luik-Bastenaken-Luik voor een tweede maal won – richting Italië zou komen, werd er in de slotfase van de openingsrit richting Torino een venijnig klimmetje vlak voor de finish in het parcours opgenomen.
Vegni steekt niet onder stoelen of banken, of hij dit nu openlijk zegt of door acties als bovenstaande laat blijken, dat hij het liefst Pogacar 20 dagen (21 kan niet, aangezien pas na de eerste rit de eerste Maglia Rosa wordt vergeven) in de roze leiderstrui ziet rijden.
Met het waarschijnlijke uitvallen van Jonas Vingegaard – we weten niet of hij aanwezig zal zijn en zo ja, of hij fit zal zijn in de Tour de France – in La Grande Boucle, wordt de klus om de dubbel Giro-Tour te winnen ineens iets gemakkelijker voor Pogi. De vraag is dan ook: gaat hij op zijn Pogacars alle energie steken in het zo frivool (en tegelijkertijd vernederend) mogelijk rond te rijden in zijn buurland, of wint hij op de spaarmodus om fris te zijn in de Tour?
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Pogacar wint wederom na mooie solo - verzet Van der Poel breekt op Redoute

Concurrentie

Op papier klinkt alles altijd makkelijk, maar er moet volgens ons iets speciaals gebeuren wil Pogacar over drie weken niet de beste zijn in de Italiaanse etappekoers. Als we heel eerlijk zijn, staat er op de voorlopige startlijst geen enkele naam die we het de Sloveen schandalig moeilijk zien maken.
Op papier lijkt de grootste tegenstand te komen van de Tour-winnaar van 2018 en nummer twee van vorig jaar, Geraint Thomas. Hoe hij het elke keer flikt is een raadsel, maar de Brit blijft relevant in het rondewerk. Nairo Quintana zal zijn benen van tien jaar terug moeten vinden – en wellicht is het dan nog niet genoeg, terwijl het voor de rest al van Romain Bardet of Ben O’Connor moet komen.
Het is interessant om te zien of talenten als Thymen Arensman, Antonio Tiberi en Cian Uijtdebroeks de volgende stap in het klassementswerk kunnen maken. Moet gezegd worden: ook van hen mag je niet verwachten dat ze Pogacar daadwerkelijk gaan bedreigen over drie weken koers.
picture

UAE Tour | O'Connor ziet knappe aanval beloond worden en wint bergetappe in Jebel Jais

Sprintershemel

Zo eentonig we vermoeden dat het klassementswerk zal worden, zo open voorzien we het geweld der sprinters. Met Fabio Jakobsen en Olav Kooij zijn er qua kansen op Nederlands dagsucces in Italië de nodige mogelijkheden, maar de tegenstand in het sprintersgilde is niet mals.
De meest succesvolle sprinter van het seizoen is tot nog toe Tim Merlier. De Belg van het geplaagde Soudal Quick-Step won dit jaar al zeven keer, waarvan drie etappes in de UAE Tour en natuurlijk het self-proclaimed ‘WK sprinten’ in de Scheldeprijs.
Dat is echter niet alles: met Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Jonathan Milan en Sam Welsford – met Danny van Poppel als lead-out – staan er nog vier topsprinters op de voorlopige startlijst en we mogen als rappe kanshebbers zeker niet langs Alberto Dainese, Biniam Girmay, Kaden Groves, Juan Sebastián Molano, Laurence Pithie en Elia Viviani kijken. Welke van deze namen ook daadwerkelijk zullen starten in Venaria Reale, daar hebben wij voorlopig nog geen zicht op.
picture

Parijs-Nice | Olav Kooij wint etappe 5

Visma | Lease A Bike gooit plannen om

Niet alleen Pogacar was van plan om naar de Giro te komen; Wout van Aert had zijn zinnen gezet op rittenkaperij van hoog niveau in Italië, maar moest die plannen in de prullenbak gooien vanwege een val in Dwars Door Vlaanderen. Aanvankelijk was La Corsa Rosa voor de alleskunner van Visma | Lease A Bike de ideale voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs in deze zomer.
Er was echter nog meer slecht nieuws: Cian Uijtdebroeks zou in zijn rol als ‘klassementsvrijgeleide’ de steun krijgen van Wilco Kelderman – of ging die voor een eigen klassement? In ieder geval, de Nederlander kwam ten val in de laatste bocht van de slotrit van Parijs-Nice en brak daarbij zijn sleutelbeen. De breuk herstelde niet goed genoeg om hem fit aan het Grande Partenza in Venaria Reale te kunnen brengen.
Die aderlating zorgde voor een nieuwe kans voor Koen Bouwman. Inderdaad, de 30-jarige tweevoudig ritwinnaar van twee jaar geleden staat voor het zevende jaar op rij aan de start van de Giro. Aanvankelijk was dat niet het plan. “Natuurlijk was ik teleurgesteld toen ik het hoorde, iedereen mag dat weten”, zei hij er destijds over.
“Ik ben de Giro-man en vind dat ik er thuis hoor, maar de selectie is zo sterk.” Zelfs zijn toekomst bij Visma | Lease A Bike – Bouwmans contract loopt immers eind dit jaar af – is voor de renner zelf niet zeker. “Alleen ben ik niet iemand om nu al tegen te gaan stribbelen. Maar grote rondes zijn zo mooi, daar kom ik het best tot mijn recht”, zei de Nederlander tegen Bicycling.
Kooij kan in het sprintersgeweld dan niet meer op de fenomenale lead-outs van Wout van Aert rekenen, met Christophe Laporte heeft de 22-jarige sprintbom in de Europees kampioen een uitstekende vervanger. Ook Edoardo Affini en Jan Tratnik zullen normaal gesproken deel uitmaken van de sprinttrein. Waar Jumbo-Visma vorig jaar alle drie de grote rondes wonnen, lijken dergelijke ambities – ook na de val van Vingegaard – dit jaar voor opvolger Visma | Lease A Bike echt te hoog gegrepen.
picture

Giro d'Italia | Koen Bouwman wint Nederlandse etappe in Potenza

Dagjesmensen

Waar de Tour de France als hoogste strijdtoneel er steeds vaker voor zorgt dat vrijwel alle etappes naar de echte kleppers gaan, zijn de Giro d’Italia en Vuelta a España meer een speeltuin voor de avonturiers. Vorig jaar was tien keer een aanvaller aan het feest in de Giro, gaan we dat dit jaar weer zien?
Natuurlijk denken we dan in eerste instantie aan de kleine ploegen. VF Group-Bardiani CSF-Faizanè – waar is de tijd dat Ceramica Panaria-Navigare nog een gemakkelijke naam was? – zoekt het in aanvallers Davide Gabburo en Alessandro Tonelli (speciale aandacht voor toptalent Giulio Pellizzari). Team Polti Kometa heeft met Davide Bais de winnaar op de Gran Sasso d’Italia van vorig jaar aan boord en met Davide Piganzoli ook al zo’n Italiaans talent.
Tudor Pro Cycling kan het met Alexander Kamp, Simon Pellaud, Michael Storer en Matteo Trentin proberen op vele terreinen. Israel-Premier Tech gaat naar Italië met als doel Michael Woods de triple – ritzeges in Giro, Tour en Vuelta – te bezorgen, maar heeft met Marco Frigo een rasaanvaller achter de hand.
Verder kunnen we op het ‘thuisfront’ kijken naar de gevestigde namen: Alessandro De Marchi en Filippo Zana bij Team Jayco-AlUla, Andrea Bagioli voor Lidl-Trek, Filippo Ganna (hallo tijdritten) bij INEOS Grenadiers, Andrea Piccolo (samen met Simon Carr) bij EF Education First en het trio bestaande uit Lorenzo Fortunato, Christian Scaroni en Italiaans kampioen Simone Velasco bij Astana Qazaqstan Team.
picture

Giro d'Italia | Vroege vluchter Davide Bais boekt eerste profzege, snipperdag peloton

Waar kijk je?

Siamo partiti! Geniet bij Eurosport en discovery+ van drie weken Italië. Van Piemonte naar Campania, om na een tweede deel Noord-Italië af te ronden in hoofdstad Rome. Gaat Tadej Pogacar na twee keer de Tour ook de Giro d’Italia winnen? En wat kunnen Olav Kooij en Fabio Jakobsen in de sprint? La Corsa Rosa volg je exclusief bij ons! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie