Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Betcity Elfstedenrace | Jasper Philipsen verslaat Olav Kooij in Fries waaierspektakel

Mathieu Hilgersom

Geupdate 04/10/2023 om 15:51 GMT+2

Jasper Philipsen heeft woensdag de Betcity Elfstedenrace gewonnen. In Leeuwarden versloeg de Belgische veelvraat Olav Kooij, Davide Bomboi en Luka Mezgec in de sprint. De vier renners zaten mee in een kopgroep die mede door waaiers was ontstaan. Dertien man bleven uiteindelijk vooraan over waarvan de renner van Alpecin-Deceuninck de snelste was.

Betcity Elfstedenrace | Jasper Philipsen verslaat Olav Kooij in Fries waaierspektakel

Als 1.1-koers heeft de Betcity Elfstedenrace flink aan status gewonnen. Een sterk sprintersgilde stond daarom aan de start in Leeuwarden om het parcours langs de Friese Elfsteden tegen de klok in af te werken.
Een klassiek koersverloop werd het echter niet. Daarvoor speelde de wind een te grote rol. Al snel sloeg het peloton in stukken uiteen. Toen ook nog eens een grote groep van veertien man in de achtervolging ging op de zeven man aan de leiding, ontstond er een grote kopgroep van 21 man. Favorieten als Philipsen, Mezgec, Kooij en Søren Wærenskjold zaten erbij.

Kopgroep valt uiteen

Desondanks lukte het de kopgroep niet om een onoverbrugbaar gat te slaan. Het tweede peloton zat voortdurend rond een minuut achterstand. Omdat de samenwerking vooraan ook niet optimaal was, werd dit verschil zelfs voorzichtig kleiner.
Met nog veertig kilometer te gaan, viel ook de kopgroep door de wind uiteen. Wærenskjold was een van de slachtoffers. Dertien man bleven daarom vooraan over.

Finale

In de finale verkleinde het tweede peloton, mede door het goede werk van UNO-X, het gat met de kopgroep tot dertig seconden. De renners vooraan moesten daardoor blijven samenwerken om aan kop te blijven. Dit was in het voordeel van Mezgec, Philipsen en Kooij die, vanwege het uitblijven van demarrages, konden gokken op hun eindsprint.
Vlak voor de laatste kilometer ging Hartthijs de Vries in de aanval. Eduardo Affini wist het gat op tijd te dichten. De Italiaan kon zijn kopman Kooij daardoor echter nauwelijks nog van dienst zijn in de sprint. De Nederlander kwam te vroeg op kop en zag in de slotmeters Philipsen eenvoudig voorbij komen. Bomboi sprintte knap naar het brons.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen treedt het najaar tegemoet. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie