Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK wielrennen | Jumbo-Visma domineert zelfs landenwedstrijd – Laporte verslaat Van Aert en Kooij

Kevin van Nunen

Geupdate 24/09/2023 om 19:06 GMT+2

Bij aankomst op de VAM-berg ging de strijd om de Europese titel tussen drie coureurs van Jumbo-Visma als ware het de Vuelta a España. Christophe Laporte had net genoeg over om zijn vlucht te bekronen en Europees kampioen te worden, voor Wout van Aert en Olav Kooij. Zelfs tijdens een landenwedstrijd is Jumbo-Visma erin geslaagd om de koers te domineren.

EK wielrennen | Jumbo-Visma domineert zelfs landenwedstrijd – Laporte verslaat Van Aert en Kooij

Al voor de start van de 199,8 kilometer lange EK-wegrace door de provincie Drenthe stond vast dat de beslissing zou vallen op de VAM-berg. Wat bleek? Het werd inderdaad beslist op de vuilnisbelt. Laporte probeerde het al iets eerder te beslissen, maar moest onderweg naar de finish zichzelf toch echt nog een keer volledig uit elkaar trekken.
Laporte ontsnapte in de laatste ronde op het plaatselijke circuit. De Fransman was erop gebrand om de groep favorieten vooruit te snellen. Eerst sprong Kooij op zijn bagagedrager, maar dat bleek nog niet de definitieve slag. Wel werden toen door een valpartij de namen van favorieten als Filippo Ganna weggestreept.
picture

EK wielrennen | Bekijk in samenvatting hoe Laporte wint ten koste van Van Aert en Kooij

Van Aert alweer tweede

De verschillen waren en bleven klein, waardoor de achtervolgers tot het laatste moment hoop mochten hebben. Vooral Van Aert leek goed te zitten, al was het maar omdat hij met ploegmaat Arnaud de Lie nog een joker achter de hand had. De Lie verrichte inderdaad berenwerk in de achtervolging.
De Lie bracht Van Aert zodoende in steeds kansrijkere positie. Hij hoefde slechts Laporte nog voorbij te steken – van een voorsprong van zo’n 15 seconden bleef steeds minder over – en dat leek de Belg ook te gaan doen, maar precies op het moment waarop hij erover moest gaan, protesteerden de benen en vond Laporte nog net iets extra’s.
Zo slaagde de Fransman erin om zijn stuur als eerste over de finish te duwen. Van Aert werd eens te meer tweede op een kampioenschap en Kooij finishte als derde. Vlak daar achter werd De Lie vierde, waarmee de conclusie eens te meer moet zijn dat Jumbo-Visma op een ander niveau fietste in vergelijking met de rest.
picture

EK wielrennen | “Ik hoop dat Nathan blij is om me in deze trui te zien” – Christophe Laporte

WAAR KIJK JE?

Natuurlijk zijn ook de Europese kampioenschappen wielrennen te volgen via Eurosport en discovery+. Rijdt Wout van Aert zich in de prijzen en wat mogen we verwachten van Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky? Mis geen seconde van het EK wielrennen in Drenthe!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie