Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wielrennen | Stefan Küng blikt terug op nare val tijdens EK-tijdrijden - “Op de fiets ben ik blind"

Friso Moison

Gepubliceerd 14/11/2023 om 17:51 GMT+1

Stefan Küng heeft teruggeblikt op zijn heftige valpartij bij het EK in Drenthe. De Zwitser kwam tijdens de tijdrit in botsing met de hekken langs de weg en knalde hard tegen het asfalt. Met kapotte helm en bebloed gezicht kwam hij nog wel over de finish, maar het kostte hem een hersenschudding, meerdere breuken en zijn trouwring.

EK wielrennen | Stefan Küng beleeft angstaanjagende val - helm aan gort na botsing met hekwerk

Volgens Küng is er een logische verklaring voor zijn op het oog klungelige val. “Ik ben op een tijdritfiets praktisch blind, ik kan maar een paar meter vooruitkijken”, zei hij bij SRF. De 29-jarige renner geeft aan dat hij het moordende tempo alleen kan volhouden als hij zijn hoofd gebogen houdt en vertrouwt op de instructies vanuit de ploegwagen.
Maar voor de val was er geen communicatie en toen de renner een klein beetje afweek van zijn lijn kwam er geen waarschuwing in zijn oortje. Hij bleef de markeringen op de weg volgen en reed zo de dranghekken in. “We hebben er nog eens naar gekeken, maar het gebeurde allemaal heel snel. In een tijdrit leg ik in enkele seconden vijftig à zestig meter af. Dus als ik een foutje maak, lig ik op de grond voordat ik het door heb”, blikt de Zwitser terug.
picture

Ronde van Zwitserland | Evenepoel en Van Aert bijten zich stuk op tijd Küng

Kritiek op Zwitserse bond

Dat Küng toch weer opstapte en de tijdrit uitreed kwam de Zwitserse bond op veel kritiek te staan. Zelf wilde hij niemand de schuld geven, maar volgens de reglementen van de internationale wielerbond UCI mag een renner bij een vermoedelijke hersenschudding niet meer doorfietsen. Swiss Cycling gaf de fout toe en verklaarde dat “renners vaak weer opstappen en ze niet goed konden inschatten hoe erg de blessure was”.
Inmiddels gaat het weer goed met de tweevoudig Europees kampioen tijdrijden, die bezig is aan zijn voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Het enige wat hem nu nog pijn doet is het verliezen van een dierbaar voorwerp
Mijn trouwring is weg. Op de beelden van de finish heb ik hem nog om mijn vinger, maar toen het gips in St. Gallen werd verwijderd was hij er niet meer”, aldus Küng. Hij heeft rondgebeld en met de artsen gesproken, tot nu toe zonder succes. Mogelijk is de ring zelfs in het ziekenhuis in Nederland verwijderd vanwege de opgezwollen vingers. “Mijn geheugen laat me hier in de steek.”
picture

Ronde van de Algarve | Martínez pakt eindzege in Portugal, Küng wint afsluitende tijdrit

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie