Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Famenne Ardenne Classic | Bizarre sprint – De Lie schiet uit pedaal en peddelt op één been naar winst

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 01/10/2023 om 17:15 GMT+2

De nog jonge koers Famenne Ardenne Classic kan terugkijken op een knotsgekke editie van 2023. De koers verliep knotsgek, de finale verliep knotsgek en de sprint verliep zelfs bizar. Arnaud de Lie leek met overmacht te winnen totdat hij uit zijn pedaal schoot. De Belg had toen al zo onwijs veel snelheid ontwikkeld dat hij met één been naar de finish kon peddelen en alsnog won.

Famenne Ardenne Classic | Bizarre sprint - De Lie schiet uit pedaal en peddelt op één been naar zege

De Famenne Ardenne Classic is een nog jonge koers, die niet op de WorldTour-kalender staat, maar wel een WorldTour-waardig startveld op de been wist te brengen. Wellicht dat de status van de koers in de toekomst verandert, maar voorlopig is het vooral zaak om een beetje geschiedenis en historie op te bouwen.
De eerste editie dateert van 2017 en wat er in de toekomst ook nog gebeurt, zo’n bizarre sprint als vandaag doet zich waarschijnlijk niet nogmaals voor. Na het inlopen van allerlei aanvallen tijdens de laatste 40 kilometer waren alle ogen gericht op De Lie. Bijzonder genoeg zat hij bij het ingaan van de laatste kilometer nog halverwege de groep.
picture

GP Québec | Arnaud de Lie sprint op waanzinnige wijze naar de zege in Canada

Ongekende topsnelheid

Maar wat er daarna gebeurde, was de overtreffende trap van bizar. De Lie liet de mannen van Alpecin links liggen alsof ze niet bestonden. Zodra de sprinter van Lotto Dstny een streep ziet liggen, werkt dat voor hem als een rode lap op een stier en gaat hij door het dolle. Zo door het dolle dat hij uit zijn pedaal schoot of er zelfs iets afbrak, een plaatje bijvoorbeeld, waardoor hij op één been naar de finish moest.
De Lie probeerde alles om nog een beetje extra snelheid te ontwikkelen, maar of dat werkte…? Dat hoefde uiteindelijk ook niet omdat hij zo’n hoge topsnelheid had ontwikkeld dat uitbollen voldoende was om alsnog de sprint te winnen.
picture

Tour of Leuven | Arnaud de Lie sprint naar de winst - net niet voor Bouts en TDT-Unibet

Quebec

Had hij geen tegenslag gekend, dan had De Lie de rest niet op zijn finishfoto geduld. Kaden Groves werd nu op kleine achterstand tweede, Florian Sénéchal derde en Christophe Laporte vierde. Het was voor De Lie zijn zoveelste overwinning dit seizoen. Zijn zoveelste ook op een indrukwekkende manier, want we zijn pas net uitgepraat over zijn machtsvertoon in Quebec.
De beelden van deze sprint in de Famenne Ardenne Classic vliegen ongetwijfeld het internet over en zijn een absolute aanrader. Al is het maar om de verbazing van onze commentator Karsten Kroon te horen. Kroon weet echt niet wat hij ziet.
picture

Franco-Belge | Arnaud de Lie wint na slopende koers

WAAR KIJK JE?

Het wielerseizoen treedt het najaar tegemoet. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie