Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Gent-Wevelgem | Sprinten of vluchten? - Deze rensters moet je in de gaten houden

Yannick Wezenbeek

Geupdate 24/03/2024 om 09:11 GMT+1

De langst eendagskoers van het voorjaar en zelfs het volledige wielerjaar wacht zondag de rensters. In Gent-Wevelgem weet je nooit wat je kan verwachten en dus zijn er een hoop kanshebbers op de zege bij de vrouwen. De grote vraag is vooral: gaat het verschil gemaakt worden in de heuvels of krijgen we toch een sprint? Met Lorena Wiebes, Puck Pieterse en Lotte Kopecky zijn er diverse favorieten.

Gent-Wevelgem | Marlen Reusser soleert ondanks foute afslag naar zege in chaotische koers

Parcours

Wat het meest opvalt bij het parcours is het feit dat Gent-Wevelgem bij de vrouwen 171 kilometer lang is. Terwijl volgens de UCI-reglementen vrouwenkoersen niet langer mogen zijn dan 160 kilometer. Het is opvallend te noemen en ook niet gek dat Gent-Wevelgem daarmee de langste eendagskoers is in het vrouwenwielrennen.
De start is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden in Ieper zodat er ook aandacht gaat zijn voor de Eerste Wereldoorlog. Na een vlakke eerste 100 kilometer begint ook bij de vrouwen het heuvellandschap. De vrouwen gaan over zeven heuvels waarna een vlak slot volgt tot aan de finish.
Vanwege het vlakke einde lijken de sprinters aan zet, al zullen ze dan in de slotfase goed moeten samenwerken om eventuele vluchters terug te pakken. Maar een zekerheid is dat nooit in Gent-Wevelgem, het kan alle kanten op, ook met de wind.
picture

Ronde van Drenthe | Lorena Wiebes wint en gaat voorbij aan record Marianne Vos

Beklimmingen Gent-Wevelgem

106,5 km: Scherpenberg (1200 meter aan 2,6%)
111,5 km: Baneberg (1200 meter aan 6,3%)
117,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
110,5 km: Kemmelberg (600 meter aan 7,5%)
126,5 km: Scherpenberg (1200 meter aan 2,6%)
131,5 km: Baneberg (1200 meter aan 6,3%)
136,5 km: Kemmelberg (700 meter aan 9,9%)
picture

Gent-Wevelgem | Verraste Reusser - “Ik viel niet aan, maar ineens zat er niemand meer in mijn wiel”

Aanvallen in de heuvels

De winnares van vorig jaar, Marlen Reusser, staat zondagmiddag aan de start en is dus indirect één van de favorieten. Afgelopen jaar kwam ze solo over de finish nadat ze zelfs nog even de verkeerde kant op was gestuurd in de slotfase. Toch had een zeer ruime voorsprong om als winnares over de streep te komen. Wil Reusser dit jaar winnen dan zal ze het verschil net als afgelopen jaar moeten maken in het heuvellandschap.
Haar ploeggenoot bij SD Worx en tevens de wereldkampioene Lotte Kopecky zal dezelfde tactiek hebben. Ook zij zal het verschil willen maken in het heuvellandschap. De wereldkampioene is bijna bij elke wedstrijd topfavoriete en ook in Gent-Wevelgem moet je haar naam altijd noteren.
Verder zijn de crossdames gebaat bij een zware koers. Puck Pieterse, Lucinda Brand en Shirin van Anrooij zullen ook in de heuvels ten aanval trekken, willen zij een kans maken op de zege. Pieterse sprintte sterk in Trofeo Binda en kan dus vanuit een klein groepje winnen. Voor wereldkampioene veldrijden Van Empel zou Gent-Wevelgem de start van het wegseizoen betekenen, maar ze voelde zich de ochtend van vertrek niet fit en gaat niet van start.
Een andere Nederlandse die we zeker als outsider willen noteren is Thalita de Jong. Zij lijkt het meeste kans te hebben als ze ten aanval gaat op één van de zeven heuvels, maar wist dit seizoen zich in de sprints al goed van voren zien.
picture

Gent-Wevelgem | Bekijk samenvatting met winst voor Reusser en derde plek Van der Duin

Sprintkanonnen met Wiebes voorop

Gaan we in Wevelgem sprinten dan is Lorena Wiebes de topfavoriet voor de zege. De sprintster heeft laten zien de heuvels steeds beter te verteren en lijkt daarom aan te kunnen haken bij de krachtpatsers op de heuvels. Zit zij er aan het einde nog bij zal SD-Worx haar naar voren schuiven. Zeker ook omdat haar ploeg Brugge-De Panne moest afzeggen wegens een gebrek aan renners. SD Worx heeft dus wat goed te maken.
Twee dames zouden het Wiebes in de sprint lastig kunnen maken. Dat zijn Charlotte Kool en Elisa Balsamo. De Italiaanse won al de Trofeo Alfredo Binda en Brugge-De Panne, wat een lucratief weekje betekende. De renster van Lidl-Trek moet het wel echt hebben van een sprint. Maar een grote kans maakt ze zeker, niet voor niks won ze de editie van 2022.
picture

Nokere Koerse | Lotte Kopecky laat niets heel van concurrentie – Wiebes sprint naar tweede plek

Is Kool er klaar voor?

Charlotte Kool heeft in het verleden ook meermaals laten zien een sprint te kunnen winnen. Het is nog geen seizoen om over naar huis te schrijven, maar dat hoeft ook nog niet voor de Nederlandse die vooral de gele trui wil pakken dit jaar. In de heuvels zal het aanpoten worden voor de renster van DSM-Firmenich-PostNL, maar als ze er aan het einde nog bij zit is zij een serieuze kandidaat voor de zege.
Tot slot mag je Chloé Dygert altijd opschrijven in een sprint. Bij haar terugkeer in Brugge-De Panne werd ze zesde. Mocht het sprinten worden is zij een naam om rekening mee te houden.
picture

Trofeo Alfredo Binda | Elisa Balsamo klopt wereldkampioene Lotte Kopecky en Puck Pieterse in sprint

Eurosport-sterren

**** Lorena Wiebes
*** Lotte Kopecky,Elisa Balsamo
** Marlen Reusser, Puck Pieterse, Charlotte Kool
* Chloé Dygert, Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Thalita de Jong

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie