Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | Magistrale zege Peter Sagan na dramatische Girodag

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 14/10/2020 om 12:09 GMT+2

Peter Sagan wint op magistrale wijze de 10e etappe van de Giro d'Italia, een rit van Lanciano naar Tortoreto op een dag gedomineerd door covid nieuws. Het peloton ging van start zonder Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott die besloten niet meer op te stappen na positieve covid testen voor o.a. Steven Kruijswijk. Sagan ging vroeg in de aanval in een enerverende etappe en was de sterkste van de kopgroep

Peter Sagan

Foto: Eurosport

picture

Giro d'Italia | Samenvatting etappe 10

Etappe 10 markeerde de start van week 2 van de Giro d’Italia. Deze 177 kilometer lange rit trok van Lanciano naar Tortoreto met in de laatste 60 kilometer een pittige finale met een aantal stevige muurtjes.
Voorafgaand aan de 10e rit was er chaos. Jumbo-Visma trok zicht terug na een positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk. De ploegleiding besloot daarop de hele wielerploeg uit koers te halen. Ook Michelton-Scott ging niet van start na 4 positieve testen bij de staf. Bovendien waren ook Michael Matthews en Lawson Craddock positief getest en gedwongen om af te stappen.
Na verschillende aanvalspogingen wisten 11 renners een gat te slaan, waaronder Bora-Hansgrohe-renner Peter Sagan. Groupama-FDJ wilde de concurrent van Arnaud Démare voor de paarse puntentrui niet laten rijden, maar moest uiteindelijk toch toegeven, waardoor Sagan bij de eerste tussensprint belangrijke punten kon pakken.
Van de kopgroep bleven 7 vluchters over: Sagan (Bora-Hansgrohe), Ganna en Swift (Ineos), Cataldo en Villella (Movistar), Ciccone (Trek-Segafredo), Edet en Rossetto (Cofidis), Restrepo (Androni) en Clarke (EF). De kopgroep had tot en met de eerste muur - die op 60 kilometer van de finish lag - ruim 4 minuten voorsprong op het peloton.
De lastige finale, met meerdere steile muurtjes, zorgde voor een schifting in de kopgroep; Clarke en Ganna haakten af. In het peloton werd er ook een tandje bijgeschakeld. Het verschil werd teruggebracht tot ruim 2 minuten.
Door de regen werd de verraderlijke finale nog moeilijker. Met nog 20 km te gaan ging de nummer 3 van het klassement - Pello Bilbao- er vandoor. Drager van de jongerentrui, Harm Vanhoucke kon niet mee met de groep der favorieten en zakt daardoor een aantal plaatsen in het klassement. Ondertussen reden Sagan en Swift weg bij de kopgroep.
10 kilometer voor de streep kreeg Fuglsang een lekke band. Zonder ploeggenoot in de buurt kreeg hij dan ook achteraf de rekening gepresenteerd. Op 4.5km werd het roze gevaar in de vorm van Bilbao ondertussen tenietgedaan.
De geweldige 10e etappe werd gewonnen door Peter Sagan. Een zeer indrukwekkende zege, de eerste in 461 dagen voor de Bora-Hansgrohe renner. De Slowaak is nu de honderdste renner die in de drie grote rondes een etappe weet te winnen. Achter hem werd de sprint van het groepje met favorieten gewonnen door Brandon Mcnulty, roze-truidrager Almeida werd derde. Wilco Kelderman blijft op een 2e plek in het algemeen klassement. Jakob Fuglsang verloor uiteindelijk 1:15 op Kelderman, Nibali en de andere klassementsmannen.



Uitslag 10e etappe Giro d’Italia 2020
1. Peter Sagan (Slw)
2. Brandon McNulty (VS) + 0.19
3. João Almeida (Por) + 0.23
4. Ben Swift (GB) z.t.
5. Jai Hindley (Aus) z.t.
6. Rafal Majka (Pol) z.t.
7. Patrick Konrad (Oos) z.t.
8. Wilco Kelderman (Ned) z.t.
9. Domenico Pozzovivo (Ita) z.t.
10. Pello Bilbao (Spa) z.t.
12. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
21. Jakob Fuglsang (Den) + 1.38
Klassement na de 10e etappe:
1. João Almeida (Por) - Deceuninck-Quickstep
2. Wilco Kelderman (Ned) - Team Sunweb - + 0.34
3. Pello Bilbao (Spa) - Bahrain- Merida - + 0.43
4. Domenico Pozzovivo (Ita) - NTT Pro Cycling - + 0.57
5. Vincenzo Nibali (Ita) - Trek Segafredo - + 1.01
6. Patrick Konrad (Oos) - Bora Hansgrohe - +1:15
7. Jai Hindley (Aus) - Team Sunweb - +1.15
8. Rafal Majka (Pol) - Bora Hansgrohe - + 1.17
9. Fausto Masnada (Ita) - Deceuninck-Quickstep + 1.36
10. Hermann Pernsteiner (Oos) - Bahrain - McLaren + 1.52
11. Jakob Fuglsang (Den) - Astana - + 2.20
16. Harm Vanhoucke (Bel) - Lotto Soudal - + 4.42

Volledig Klassement: HIER

Jongerenklassement na 10e etappe
1. João Almeida (Por)
2. Harm Vanhoucke (Bel) + 1:02
2. Jai Hindley (Aus) + 1.19
3. Brandon McNulty (VS) + 2.39
Puntenklassement na 10e etappe
1. Arnaud Demare - Groupama FDJ - 167
2. Peter Sagan - Bora-Hansgrohe - 147
Etappe 11 in de Giro d'Italia:
picture

Giro d'Italia | Profiel etappe 11

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie