Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d'Italia | “Dit is echt fantastisch” – brede glimlach bij witte trui Cian Uijtdebroeks na Oropa

Matthijs Klerkx

Geupdate 05/05/2024 om 20:01 GMT+2

Cian Uijtdebroeks ging deze Giro d’Italia van start als klassementskopman van Team Visma | Lease A Bike en de Belg lijkt voorlopig nog allesbehalve teleur te stellen. Na een goed openingsweekend draagt de 21-jarige Belg de witte trui voor beste jongere in de Italiaanse rittenkoers. “Ik ben gewoon zo hard mogelijk naar de meet gereden, zonder die trui in mijn gedachten.”

Giro d'Italia | “Dit is echt fantastisch” – brede glimlach bij witte trui Cian Uijtdebroeks na Oropa

Het is inmiddels een bekend gezicht: een vrolijke en breed glimlachende Cian Uijtdebroeks voor de camera’s bij een wielerkoers. Ook op het hoogste niveau is dit niet anders. De zevende plaats in de etappe richting Oropa – gewonnen door Tadej Pogacar – leverde de Belg de vierde plek in het algemeen klassement op en de jongerentrui.
Hoe de Belg de dag had beleefd? “Ik wist op een iets kortere beklimming nog altijd niet hoe ik ga reageren. Dan ligt de power wat hoger en is het wat minder lang, dat ligt mij soms wat minder”, dook Uijtdebroeks in het onbekende. “Het zou mij echter wel beter moeten liggen dan gisteren.”
“Uiteindelijk voelde ik me echt wel goed”, ging de 21-jarige renner enthousiast door. “Dan op het einde die sprint, dat is niet mijn sterkte. Ik ben gewoon zo hard mogelijk naar de meet gereden en zat totaal niet met de witte trui in mijn gedachten. Toen ik hoorde dat ik hem had was dat wel fantastisch.”
picture

Giro d’Italia | Tadej Pogacar doet het zoals Marco Pantani – Na pech winnen op Santuario di Oropa

Rome is nog ver

Toch wilde onze Eurosport-reporter Iris Slappendel wel even een serieuze noot kraken, door te zeggen dat Uijtdebroeks nu vierde stond en zich vooraf had gezegd niet op een klassement te richten. Wordt dat nu anders, nu een virtuele podiumplek in beeld is? “Het is nog een lange wedstrijd”, kon de nieuwe witte trui zijn lach nog steeds niet onderdrukken.
“Er zijn nog heel veel dagen die we moeten gaan doorkomen, zoals dagen dat het slecht weer is, de tijdritten en het hooggebergte. Natuurlijk zijn er ook nog veel kansen om te verbeteren, maar het is zo’n lange wedstrijd”, klonk Uijtdebroeks eerlijk. “We bekijken het dag per dag en ik ga er nu al van genieten die (witte) trui morgen te kunnen dragen.”
Team Visma | Lease A Bike kon wel wat positief nieuws gebruiken na de opgave van Robert Gesink en de valpartijen van Olav Kooij en Attila Valter. “Het is spijtig dat Robert moest uitstappen, we hebben nog niet veel geluk gehad. Vandaag nog Attila en Olav die zijn gevallen… Ik heb ze nog niet gesproken, maar hoop dat ze alle twee oké zijn.”
picture

Giro d'Italia | Olav Kooij komt ten val richting Oropa - Team Visma | Lease A Bike opnieuw getroffen

Harde koers

“Het geluk is op dit moment nog niet aan onze kant in de ploeg”, leidde Uijtdebroeks een lofzang in. “Ik moet zeggen: de mannen hebben me fantastisch beschermd vandaag. De hele dag zijn ze bij me gebleven, het is fantastisch om zo beschermd te worden door topatleten.”
INEOS Grenadiers ging soms als gekken tekeer qua tempo. Of dat Uijtdebroeks hielp? “Ze reden opvallend hard en hebben zeker geen schrik van UAE. Dat maakt de koers alleen maar harder en is in he voordeel van (Geraint) Thomas. En ik vind het ook best leuk”, verscheen er opnieuw een brede smile. “Dus het was heel hard, maar goed uiteindelijk.”
picture

Giro d'Italia | Kooij & Jakobsen vs. Merlier in eerste Giro-sprint - Parcours Etappe 3

Waar kijk je?

We zijn onderweg voor de eerste grote ronde van het jaar. De 107de Giro d’Italia volg je vanaf kilometer één in Venaria Reale tot aan de slotkilometer in Rome live via Eurosport en discovery+! Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk bij ons of Tadej Pogacar zijn eerste Giro kan winnen. Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie