Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | 6 ritzeges, 19 dagen in roze en tóch in trainingsmodus – zo won Tadej Pogacar de Giro

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 26/05/2024 om 21:07 GMT+2

De Giro d’Italia van 2024 werd, zoals eigenlijk ook wel een beetje verwacht, de Giro van Tadej Pogacar. Hoewel de Sloveen een valse start kende op de eerste dag, was het vanaf de tweede etappe de grote Pogacar-show. Wij blikken nog eens rustig met je terug en zetten de mooiste momenten van de Giro di Pogi voor je op een rijtje!

Giro d'Italia | Prachtig gebaar Tadej Pogacar - Roze trui geeft bidon aan jonge, meerennende fan

Bij het Grande Partenza voor deze Giro d’Italia in Venaria Reale, even buiten Torino, was het de vraag wat Pogacar deze drie Italiaanse weken ging doen. Ging de Sloveen – geheel tegen zijn eigen natuur in – zich inhouden, of werd het 21 etappes lang showboaten, miraculeuze dingen met een fiets doen en alles wat daarbij hoorde?
De eerste rit richting Torino, met in de finale een steil klimmetje, werd op papier al aan Pogacar gegeven. Wie in hemelsnaam kon hem nou bijhouden op die steile stroken richting Bivio di San Vito? Het antwoord was overduidelijk: Jhonatan Narváez, die een geweldige Giro zou rijden, plakte aan het wiel van de renner van UAE Team Emirates. Om hem er vervolgens in de sprint op te leggen.
picture

Giro d’Italia | Jhonatan Narváez verslaat Tadej Pogacar na grandioze strijd in Torino en pakt roze

Orde op Oropa

Dat werd dus een dag minder lang in het roze dan eigenlijk gedacht was. Desondanks zou het alsnog een Giro op eenzame hoogte worden voor Pogacar en dat was een eerste keer te zien tijdens de tweede rit richting het Santuario di Oropa.
Pogi trad in de voetsporen van Pantani, want aan de voet van de slotklim in Biella kreeg de Sloveen af te rekenen met pech. Zijn ploeg bracht hem terug in het peloton, waarna een heuse lead-out bergop van Rafal Majka de aanval van Pogacar inleidde. Ben O’Connor probeerde nog even te volgen, maar dat was zinloos. Schijnbaar freewheelend reed de 25-jarige alleskunner naar de zege.
picture

Giro d’Italia | Tadej Pogacar doet het zoals Marco Pantani – Na pech winnen op Santuario di Oropa

Doet ‘ie het, of doet ‘ie het niet?

Sparen, of een show geven? Dat was dus inderdaad de vraag die iedereen had voor deze Giro. De spaarstand kregen we sowieso amper te zien, dat was al na drie dagen duidelijk. In de rit naar Fossano lag er namelijk één kleine helling in de slotfase, maar ging toch iedereen uit van een massasprint.
Behalve Pogacar zelf… Mikkel Frølich Honoré viel in de slotfase bergop aan en de Sloveen zat in zijn wiel. Dus kon hij naar eigen zeggen niet anders dan volle bak gaan. Want ja, je zou jezelf maar eens een dag inhouden… Samen met Geraint Thomas ontliep hij bijna de sprint.
Vervolgens vond de tweevoudig winnaar van de Tour de France het toch wel verstandig om wat gas terug te nemen. Drie hele etappes, inclusief een tricky finish naar Andora en een Strade Bianche-rit richting Rapolano Terme hield de allrounder zich in.
picture

Giro d'Italia | Tim Merlier pakt tweede zege - profiteert van slechte plaatsing Jonathan Milan

Tombola in tijdrit

Inhouden zat er in de tijdrit richting Perugia natuurlijk sowieso niet in. Vooraf stond al vast dat het een strijd zou worden tussen de beste tijdrijder op vlakke wegen en thuisrijder Filippo Ganna en de Sloveense allrounder, die in het verleden ook al genoeg (vlakke, of bijna vlakke) tijdritten won en goede resultaten kon voorleggen.
Waar Ganna het verschil maakte op de vlakke stroken, volgde er nog een finale bergop richting de Umbrische hoofdstad. En daar was Pogacar ontketend. 47 seconden bedroeg zijn achterstand aan de voet van de beklimming, maar in Perugia werd dat een voorsprong van 17 tellen. Zochten we nog naar een potentiële eindwinnaar in deze Giro?
picture

Giro d'Italia | Pogacar wint de tijdrit dankzij indrukwekkende slotklim

Hattrick aan ritzeges

De aanvallers met goede klimmersbenen haalden opgelucht adem: de verschillen in het klassement waren dermate groot, dat de rozetruidrager vast wel een bergrit wilde afstaan aan de vluchters. Toch? Toch!? Nee, zo besliste de Emiraten-ploeg. Richting Prati di Tivo werd het dus een dag voor de klassementsmannen.
Het was op die slotklim dat er eigenlijk al geen twijfel meer bestond over hoe de Giro verder zou gaan verlopen. Het zichtbare ontzettende gemak waarmee Pogacar iedere versnelling van een concurrent al zittend volgde, was frustrerend voor de tegenstand. Vervolgens lanceerde de Sloveen zijn eindschot met zo’n explosie dat de rest er een verkoudheid van opliep.
picture

Giro | Veelvraat Pogacar bewijst andermaal zijn dominantie, Arensman stijgt naar top-10

Rustdag, of rustweek?

Niet alleen de rest, ook Pogacar zelf. Na een aantal Giri met belangrijke renners die opgaven vanwege een verkoudheid of het Corona-virus, zat de schrik er toch een beetje in toen de Sloveen met wat gehoest en geproest de tweede Giro-week in ging. Want hoewel er vanuit Nederlands oogpunt wel iets te vieren viel in Napoli met de ritzege van Olav Kooij, had Pogi zich daar vooral ingezet voor zijn eigen sprinter Juan Sebastián Molano.
De tweede week was qua parcours ideaal voor de klassementsmannen: een bergrit voor vluchters – nu gaf Pogacar deze wel weg (“Want dan waren de anderen ook tevreden”), een aantal vlakke ritten en de door Julian Alaphilippe gewonnen etappe voor aanvallers richting Fano.
picture

Giro d’Italia | Olav Kooij doet het! – Pakt zijn eerste ritzege in grote ronde na machtige sprint

(Hans)Klokproef

Pas in de veertiende etappe moesten de beste benen weer van stal gehaald worden, in de tijdrit richting Desenzano del Garda. Een vrijwel volledig vlakke klokproef, deze keer zou het toch echt wel voor Ganna zijn?
De Italiaan zette alvast een monstertijd neer, maar Pogacar ging als een komeet van start. Bij het eerste tussenpunt was de Sloveen de enige die de tijd van Ganna kon kloppen, er zat toch niet weer een verrassing aan te komen? Uiteindelijk bleek dat de Italiaan zijn tijdrit iets beter had ingedeeld en de hiërarchie behouden werd.
picture

Giro d'Italia | De finish van Ganna in de tijdrit op dag 7

Eenzame hoogte

De etappe die Pogacar en zijn ploeg voor aanvang van de Giro met rood hadden omcirkeld, zou dan volgen. De koninginnenrit richting het funpark van Trepalle, officieel duidde de wedstrijdorganisatie de aankomst aan als Livigno-Mottolino.
Met onderweg de Passo di Mortirolo en de Passo di Foscagno als scherprechters. Een mooie kopgroep ontstond, waaruit Nairo Quintana in de finale versnelde en dacht naar de ritzege te kunnen rijden. Daar dacht Pogacar echter anders over…
Opnieuw was één versnelling genoeg om de concurrentie te lossen, waarna eerst de restanten van de kopgroep, vervolgens Georg Steinhauser en tot slot Quintana eraan moest geloven. Daags voor de tweede rustdag zette de roze trui de puntjes alvast op de i met een vierde ritwinst.
picture

Giro d’Italia | Als een bezetene! - Tadej Pogacar stormt via inhaalrace naar winst in Livigno

Tranen van geluk

In de slotweek zouden nog een aantal bergritten volgen, geheel volgens traditie. Waar Pogacar echt niet van plan was om telkens om de zege te strijden, zorgde daags na de rustdag – in een door sneeuw, kou en andere barre omstandigheden gekortwiekte etappe – Movistar Team ervoor dat het alsnog tussen de ‘GC guys’ zou gaan.
In de finale kwam het 20-jarige toptalent Giulio Pellizzari op kop te liggen op de Monte Pana, maar dan was de keuze bij UAE al gemaakt: als de andere klassementsrenners voor de ritzege gaan, dan pakt Pogacar hem toch gewoon?
Het werd misschien wel de meest vernederende demonstratie voor de concurrentie, want op een schijnbaar trainingsdrafje ging de Sloveen er vandoor, om Pellizzari op te pikken en achter te laten. Om daarna op één hand, nu kon het tenminste nog, zijn dagsuccessen van deze Giro te tellen…
Als troost voor Pellizzari, gunde Pogacar de jonge Italiaan achteraf zijn roze bril en roze leiderstrui – en dat in de stromende regen. Voor de renner van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè die Pogi al jarenlang als idool heeft een moment om nooit te vergeten, waarna een innige omhelzing volgde.
picture

Giro d'Italia | Pogacar telt etappezeges en geeft zijn roze trui cadeau aan runner-up Pellizzari

Nog één keer ‘Showgacar’

Daarna was het drie dagen op rij niet aan Pogacar. Steinhauser op de Passo Brocon, een massasprint gewonnen door Tim Merlier in Padova en een vluchtersrit die een prooi was voor Andrea Vendrame verzorgden een drieluik richting het klapstuk: twee keer de Monte Grappa.
Een klim die Pogacar nog nooit had gereden, zo liet hij meerdere keren vallen in de slotweek. Dat maakte echter niet uit: “We rijden hem twee keer, dus de eerste keer wordt mijn verkenning”, aldus de Sloveen. En zo geschiedde.
Het was niet de vraag of, maar hoe hij zou gaan winnen. Dat bleek wel weer, toen Pogacar op iets meer dan vijf kilometer van de top op de tweede doorkomst versnelde en de rest weer stil liet staan alsof het semiprofs waren – wij weten overigens wel beter… Opnieuw was Pellizzari het haasje en deze keer volgde een solo van net geen veertig kilometer.
Hij kwam, hij zag, hij overwon: Tadej Pogacar maakte er drie weken lang een show van, een show van eigen buitencategorie met momenten die voor hemzelf én voor de tegenstand nooit meer te vergeten waren. Dit was de Giro di Pogi, de Giro d’Italia van 2024!
picture

Giro d'Italia | De beslissende aanval van Tadej Pogacar op de Monte Grappa - Nog 5 kilometer bergop!

WAAR KIJK JE?

De Giro d'Italia is voorbij, maar ook voor de rest van het seizoen zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! We gaan nu via het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, plus nog wat kleinere koersen, naar de belangrijkste van het jaar: de Tour de France! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie