Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Liveblog Etappe 2 - Pogacar treedt in voetsporen Pantani - inclusief lekke band

Matthijs Klerkx

Geupdate 05/05/2024 om 17:25 GMT+2

De eerste dag van de Giro d’Italia bracht meteen al een verrassing: in een rechtstreeks duel was Tadej Pogacar inderdaad te kloppen. Jhonatan Narváez zorgde voor deze surprise, de Ecuadoriaan hield er de roze trui aan over. Die raakt hij waarschijnlijk kwijt op weg naar het heiligdom van Oropa, maar wie neemt hem over en volgt Tom Dumoulin op als ritwinnaar? Volg het live via Eurosport!

Giro d’Italia | Jhonatan Narváez verslaat Tadej Pogacar na grandioze strijd in Torino en pakt roze

In dit liveblog houden we jullie tijdens de Giro d’Italia 2024 op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zie dit artikel als een live-samenvatting om langs de hoogtepunten te scrollen. Onze commentatoren Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon vatten de dag tot dusver ook wel eens samen. Hetzelfde doen we hier, inclusief video’s. Je mist werkelijk niets, al helemaal niet als je ervoor kiest om elke minuut van de Giro te streamen op discovery+!

Pogacar wint in Oropa en Uijtdebroeks doet goed mee

Niet gisteren, wel vandaag! Pogacar is verreweg de sterkste tijdens de klim naar Oropa. Het is afzien, maar ook genieten tijdens de befaamde laatste rechte lijn op de klinkers bij het heiligdom. Pogacar pakt ook nog eens de roze trui en kent zo een succesvol openingsweekend. Ook Uijtdebroeks is ongetwijfeld tevreden. Hij is de beste jongere.

Pogacar in de aanval!

Daar gaat Pogacar! Het beest is vertrokken. Ben O’Connor doet nog eventjes zijn best om aan te haken, maar kan niet volgen. Geraint Thomas rijdt al snel zijn eigen tempo en probeert op die manier de schade te beperken. Ook opvallend halverwege de Oropa is het goede rijden van Cian Uijtdebroeks, die zich heeft op de nummers twee en drie.

Valpartij Pogacar door lekke band!

En dan ligt Pogacar ineens op de grond. Gelukkig gebeurt ook dit op lage snelheid en is hij snel weer onderweg, maar toch. Een schrikmomentje. De Sloveen heeft een lekke band, maar probeert nog een bochtje te nemen en glijdt onderuit. De ploegwagen is in de buurt en hij kan snel zijn weg vervolgen. Enkele minuten later zit Pogacar weer vooraan het nu afbrokkelende peloton.

Tijd voor de klim naar Oropa

Met Piccolo nog steeds voorop meldt de koers zich aan de voet van de klim naar het heiligdom Oropa. Het peloton zit er zo'n anderhalve minuut achter. De rest van de vluchters is ingelopen. Zien we Tadej Pogacar dadelijk zijn duivels ontbinden en de roze trui pakken?

Piccolo voorop onderweg naar Oropa

Tussen de eerste en tweede beklimming van de dag rijdt Andrea Piccolo in zijn eentje op kop. Hij heeft een voorgifte van 1:35 op drie eerder vluchters en rijdt 2:31 voor het peloton. Maar we zijn natuurlijk in afwachting van de finish bergop, op de Oropa. Daar moet het gebeuren. Niet voor niks neemt ook de spanning bij UAE Team Emirates toe.

Na Gesink ook Kooij ten val

Het ging in de tussensprint nog net goed, maar daarna had Olav Kooij minder geluk. Hij was betrokken bij een valpartij. Absoluut geen heftige crash, maar het lijkt erop dat Kooij zich toch heeft bezeerd. Er zat een scheur in zijn broek en we tellen flink wat schaafwonden verspreid over zijn lichaam. Geen wonder dat Kooij zich bij de rondedokter meldde. Hopelijk zijn de gevolgen minder groot dan na de val van Robert Gesink.
picture

Giro d'Italia | Olav Kooij komt ten val richting Oropa - Team Visma | Lease A Bike opnieuw getroffen

Heftig tussensprintje met Kooij

We zijn zojuist getuige geweest van een heftig tussensprintje, waarbij een valpartij zelfs niet ver weg was. En dat alleen om een kleine bonus voor de puntentrui op te rapen. Het gaat er vrij fel aan toe tussen onder meer Milan, Groves en Kooij. Beschouw dit maar als een voorproefje op morgen, want maandag behoort een massasprint tot de mogelijkheden.

Etappe is halverwege - zware werk komt nog

We zijn inmiddels halverwege de tweede etappe van deze Giro. Er is op het moment van schrijven nog 74 kilometer te gaan, inclusief al het klimwerk. Dit betekent in feite dat we nog altijd bezig zijn met de prelude. Het kabbelt ook een beetje, maar het wordt nog koers. Dat gaat blijken. De vijf koplopers rijden 3:21 voor het peloton.

Wachten op het klimwerk

We zijn inmiddels zo'n 55 kilometer onderweg en hebben nog altijd dezelfde vijf namen voorop. Het verschil met het peloton bedraagt 4:31, maar in feite is het gewoon wachten tot het betere klimwerk begint, met als climax de finish bergop bij het heiligdom van Oropa.

Kopgroep met vijf Italianen

We hebben na enkele kilometers een Italiaans getinte klopgroep, bestaande uit vijf renners. Het zijn: Scaroni, Piccolo, Bais (Davide), Fiorelli en Marcellusi. Ze rijden zo’n driekwart minuut voor het peloton. De verwachting is dat die voorsprong nog wel verder oploopt, gezien het profiel van deze rit.

Opgave Gesink

Etappe 2 gaat helaas van start zonder Robert Gesink. De 37-jarige wegkapitein liep een breukje op in zijn hand bij een valpartij. Een röntgenfoto leverde slecht nieuws op en dus een opgave. Een grote tegenvaller voor Gesink en voor Visma-Lease a Bike...
picture

Giro d'Italia | Pech blijft Robert Gesink achtervolgen - start niet in rit 2 vanwege breukje in hand

Arensman verliest kostbare tijd

Een van de gebeten honden op de openingsdag was Thymen Arensman. De Nederlander ging bij INEOS Grenadiers als schaduwkopman achter Geraint Thomas van start in deze Giro d’Italia, maar gaf al bijna tweeënhalve minuut toe op de rest na de eerste rit.
Op de Colle della Maddalena moest de 24-jarige nummer zes van de Giro van vorig jaar eraf onder het tempo van Mikkel Bjerg van UAE Team Emirates. “We zien vaker dat Thymen tijd nodig heeft om in een grote ronde te groeien”, zei analiste Jip van den Bos daarover in Kop over Kop in de Giro. “Wat dat betreft is zo’n zwaar openingsweekend een nadeel voor hem.” We zijn benieuwd of Arensman terug kan slaan richting Oropa.
picture

Giro d’Italia | “Een podium lijkt me nu onmogelijk” – Bobbie Traksel zag Thymen Arensman lossen

Marco Pantani en Tom Dumoulin gingen winnaar vooraf

De finishlijn ligt vandaag getrokken langs het Santuario di Oropa. Het staat niet alleen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook op de wielererfgoedlijst van iedere romanticus van deze prachtige sport.
In 1999 won Marco Pantani nadat hij aan de voet in Biella pech kende en vervolgens één voor één al zijn concurrenten binnen hengelde en solo over de streep kwam in de roze trui. Ook in 2017 won de roze trui, in een legendarische editie van La Corsa Rosa.
Destijds was het Tom Dumoulin die zijn eigen tempo volgde, niet reageerde op meerdere versnellingen van Nairo Quintana en de Colombiaan vervolgens inrekende. Daarna kwam er een sprint met vier, waarbij eerst Quintana en vervolgens Mikel Landa moest lossen. Ilnur Zakarin leek op weg naar de zege, maar dan was daar een rimonta in rosa van Dumoulin.

Waar kijk je?

We zijn eindelijk onderweg voor de eerste grote ronde van het jaar. De 107de Giro d’Italia volg je vanaf kilometer één in Venaria Reale tot aan de slotkilometer in Rome live via Eurosport en discovery+! Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk bij ons of Tadej Pogacar zijn eerste Giro kan winnen. Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie