Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Nu toch zeker wel een klusje voor specialist Ganna - parcours etappe 14

Edward Swier

Geupdate 17/05/2024 om 18:34 GMT+2

Na een aantal ‘vlakke’ dagen en net voor een paar pittige klimetappes heeft de Giro-organisatie voor zaterdag een halve rustdag voor de niet-specialisten ingepland. Want, het is weer tijd voor een tijdrit. Waar veel anderen dan weinig spanning zullen voelen, gaan bij Filippo Ganna juist alle poriën open. Dit moet zijn dag worden. En nu écht.

Giro d’Italia | Nu toch zeker wel een klusje voor specialist Ganna - parcours etappe 14

Het was een belangrijk punt voor de organisatie van de Giro d’Italia. Met het inplannen van twee serieuze tijdritten wilde de organisatie Tadej Pogacar een belangrijk duwtje in de rug geven om in 2024 voor de Ronde van Italië te kiezen. Welnu, dat lukte. Of dat louter aan de (lengte van de) chrono’s lag, mag worden betwijfeld, maar feit is dat zaterdag 18 mei dus de tweede tijdrit in Italië wordt verreden. En opnieuw zijn de blikken gericht op een tweetal coureurs: specialist Filippo Ganna én rozetruidrager Tadej Pogacar.

Ganna-Pogacar

Dat heeft een voorgeschiedenis. Het was namelijk een haast verbijsterende ontknoping van de vorige tijdrit in de Giro d’Italia. Op minder dan 10 kilometer van de streep had Filippo Ganna vorige week vrijdag nog bijna een minuut voorsprong op klassementsleider Tadej Pogacar. Maar daarna ging de weg in Perugia omhoog. En slonk de voorsprong van de tijdritspecialist zienderogen. Toch was het, omdat de tijdsverschillen maar summier werden doorgegeven, uiteindelijk verrassend dat Pogacar alsnog de ritwinnaar werd.
picture

Giro d'Italia | Pogacar wint de tijdrit dankzij indrukwekkende slotklim

Grote motor

Ganna is ditmaal veel meer favoriet. Want de individuele tijdrit van Castiglione Delle Stiviere naar Desenzano Del Garda, over 31,2 kilometer, is een stuk vlakker dan de eerste chrono in deze Giro. Het is sowieso voor de zwaargewichten een stuk minder lastig, en op veel stukken kan de grote motor worden opengedraaid. Richting de streep, in het aan het Gardameer gelegen Desenzano, gaat het namelijk ook nog eens lichtjes naar beneden. De gemiddeldes zullen dan ook ruim boven de 50 kilometer per uur uitkomen.
Ook Eurosport-expert Bobbie Traksel heeft Ganna op 1 gezet. “Het parcours is niet-Nederlands vlak, dus wel een beetje glooiend. Maar niemand twijfelt erover dat dit parcours ideaal is voor een kanon als Ganna.”
Renners met klassmentsambities én specifieke tijdritkwaliteiten, zoals ook Thymen Arensman, mogen hoop koesteren dat ze in de tijdrit wat plekjes in het klassement kunnen klimmen.
picture

Giro d’Italia | Bobbie en Jip hebben zin in de tijdrit - Nieuw duel tussen Ganna en Pogacar

Waar kijk je?

Met Tadej Pogacar in de roze trui is de 107de Giro d’Italia helemaal op stoom. Gaat Pogi tot aan Rome La Maglia Rosa dragen? Mis niks van La Corsa Rosa en bekijk via Eurosport en discovery+ of de Sloveen zijn eerste Giro kan winnen! Volg ook ons kanaal op WhatsApp.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel