Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Wordt dit een speeltuin voor Tadej Pogacar en wie vormt de tegenstand? – Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 03/05/2024 om 20:38 GMT+2

De Giro d’Italia staat voor de deur. In 2024 komt één naam naar ‘La Corsa Rosa’ die al bijna groter is dan de wielersport zelf: Tadej Pogacar. De flierefluitende fabelfietser is aan het afstrepen op zijn palmares en hoopt op 26 mei ook een vinkje te kunnen zetten bij de Giro. Wie gaan hem daarbij eventueel in de weg zitten?

Strade Bianche | Tadej Pogacar heeft er genoeg van - rijdt de rest los met nog 81 kilometer te gaan

Giro di Pogacar

Al jaren doet RCS, de organisatie van de Giro d’Italia, er alles aan om Tadej Pogacar naar La Corsa Rosa te lokken. Echter heeft de Sloveen zo zijn eigen doelen, waarbij hij steeds meer wedstrijden op zijn erelijst wil afstrepen. De tijd is gekomen om daar de rittenkoers die draait om de roze trui aan toe te voegen.
De organisatie ging nog een stapje verder; nadat bekend werd dat de tweevoudig Tour de France-winnaar – en inmiddels zegevierder in zes Monumenten, nadat hij Luik-Bastenaken-Luik voor een tweede maal won – richting Italië zou komen, werd er in de slotfase van de openingsrit richting Torino een venijnig klimmetje vlak voor de finish in het parcours opgenomen.
Vegni steekt niet onder stoelen of banken, of hij dit nu openlijk zegt of door acties als bovenstaande laat blijken, dat hij het liefst Pogacar 20 dagen (21 kan niet, aangezien pas na de eerste rit de eerste Maglia Rosa wordt vergeven) in de roze leiderstrui ziet rijden.
Met het waarschijnlijke uitvallen van Jonas Vingegaard – we weten niet of hij aanwezig zal zijn en zo ja, of hij fit zal zijn in de Tour de France – in La Grande Boucle, wordt de klus om de dubbel Giro-Tour te winnen ineens iets gemakkelijker voor Pogi. De vraag is dan ook: gaat hij op zijn Pogacars alle energie steken in het zo frivool (en tegelijkertijd vernederend) mogelijk rond te rijden in zijn buurland, of wint hij op de spaarmodus om fris te zijn in de Tour?
picture

Volta Catalunya | Ongenaakbare Pogacar maakt indruk en laat concurrentie kansloos op Port Ainé

Concurrentie

Op papier klinkt alles altijd makkelijk, maar er moet volgens ons iets speciaals gebeuren wil Pogacar over drie weken niet de beste zijn in de Italiaanse etappekoers. Als we heel eerlijk zijn, staat er op de voorlopige startlijst geen enkele naam die we het de Sloveen schandalig moeilijk zien maken.
Op papier lijkt de grootste tegenstand te komen van de Tour-winnaar van 2018 en nummer twee van vorig jaar, Geraint Thomas. Hoe hij het elke keer flikt is een raadsel, maar de Brit blijft relevant in het rondewerk. Nairo Quintana zal zijn benen van tien jaar terug moeten vinden – en wellicht is het dan nog niet genoeg, terwijl het voor de rest al van Romain Bardet of Ben O’Connor moet komen.
Het is interessant om te zien of talenten als Thymen Arensman, Antonio Tiberi en Cian Uijtdebroeks de volgende stap in het klassementswerk kunnen maken. Moet gezegd worden: ook van hen mag je niet verwachten dat ze Pogacar daadwerkelijk gaan bedreigen over drie weken koers.
picture

UAE Tour | O'Connor ziet knappe aanval beloond worden en wint bergetappe in Jebel Jais

Waar kijk je?

Siamo partiti! Geniet bij Eurosport en discovery+ van drie weken Italië. Van Piemonte naar Campania, om na een tweede deel Noord-Italië af te ronden in hoofdstad Rome. Gaat Tadej Pogacar na twee keer de Tour ook de Giro d’Italia winnen? En wat kunnen Olav Kooij en Fabio Jakobsen in de sprint? La Corsa Rosa volg je exclusief bij ons! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie