GP de Denain | Steimle profiteert van bizarre valpartij Küng en De Lie - Duitser wint op Franse kasseien

Menno Waebeke

Geupdate 14/03/2024 om 16:26 GMT+1

Jannik Steimle heeft de GP de Denain op zijn naam geschreven. De Duitser, die afgelopen winter de overstap maakte van Soudal Quick-Step naar Q36.5, was te sterk voor zijn medevluchter Ceriel Desal. De beslissing in de koers viel echter door een enorme valpartij in de achtervolgende groep. Stefan Küng ging tegen het asfalt en nam de hele groep met zich mee.

GP de Denain | Steimle profiteert van bizarre valpartij Küng en wint op Franse kasseien

In een koers - die door sommigen ook wel de mini Parijs-Roubaix wordt genoemd - reden de renners in de omgeving van het Franse Denain. In het laatste deel van de wedstrijd hadden de parcoursbouwers liefst twaalf kasseistroken neergelegd, de laatste op zo'n vijftien kilometer van de meet.
Vijf renners kozen al vroeg voor de aanval. Ceriel Desal (Bingoal), James Fouché (Euskaltel), Paul Hennequin (Nice Métropole), Jannik Steimle (Q36.5) en Maxime Jarnet (Van Rysel-Roubaix) kregen een flinke voorgift van bijna zeven minutren en een renner was het daar niet mee eens.
Stefan Küng probeerde in zijn eentje de oversteek te maken naar het vijftal. De kopman van Groupama-FDJ kwam een heel eind, maar werd even later vergezeld door wat renners uit het peloton. Arnaud De Lie, Hugo Page, Dries van Gestel en Juan Sebastián Molano waren de meest aansprekende namen.

GP Denain | Achtervolgers vergooien kansen na opmerkelijke valpartij met Küng en De Lie

Bizarre val

De achtervolgende groep kwam steeds wat dichter bij de koplopers, maar een bizarre val zette de boel 12 kilometer voor de finish volledig op zijn kop. Küng was flink aan het doorbeuken op kop, maar gleed plotseling weg op de gladde kasseien. De Zwitser nam de volledige groep met zich mee, vooral de twee renners van UAE Team Emirates (Molano en Filippo Baroncini) kwamen zwaar ten val.
Door de massale val groeide de voorsprong van de koplopers flink. Bij die koplopers waren Fouché en Hennequin al verdwenen en door een versnelling van Desal, moest ook Jarnet de twee sterkste renners laten gaan. Desal en Steimle gingen de laatste kilometer in, maar in de sprint bleek de Duitser van Q36.5 Pro Cycling veruit het sterkste.
Dat de koers zonder de valpartij waarschijnlijk anders was gelopen, werd niet veel later bewezen. Slechts elf seconden na de winnaar sprintte Van Gestel naar de derde plaats. Een balende De Lie werd vierde, het Franse talent Page vijfde.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op WhatsApp al?