Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | “Je moet scherp zijn" - Van Vleuten geeft extra uitleg over aanval tijdens plasplauze Vollering

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 08/05/2023 om 16:35 GMT+2

Annemiek van Vleuten won de Vuelta Femenina na een spannend gevecht met Demi Vollering. Het belangrijkste moment van de grote ronde was een plaspauze van Vollering. Van Vleuten versnelde met haar ploeg tijdens de sanitaire stop en daardoor pakte ze meer dan een minuut op Vollering. De kersverse Vuelta-winnares reageert in podcast ‘In Het Wiel’ op de bekritiseerde versnelling.

Vuelta Femenina | Vollering feliciteert op het podium Van Vleuten in de rode trui

Van Vleuten geeft aan dat ze Vollering feliciteerde met haar mooie overwinning in de afsluitende bergrit. “Demi had natuurlijk een prachtige zege op de laatste dag en ik kreeg ook de felicitaties van haar. Er was misschien wel wat spanning tussen ons, maar dat hoort ook bij de koers.”
Van Vleuten legt uit dat Movistar kansen op waaiers zag, maar dat de rensters van SD Worx op dat punt een plaspauze hielden. “We hadden met de ploeg al afgesproken om gas te geven, want er was de hele week veel wind. Onze ploegleider informeerde dat er een open stuk kwam en dat we het daar op de kant moesten trekken. We bleven bij ons plan.”
picture

Vuelta Femenina | "Niet heel netjes" - Jip van den Bos over aanval Van Vleuten op Vollering

Plaspauze

Van Vleuten kan zich voorstellen dat dit plan anders overkwam bij Vollering en haar ploeg. “Ik denk dat het geen handig moment was om een stop te maken, want er waren wel meer ploegen op de hoogte dat het daar op de kant kon gaan. De ploegleidersauto van SD Worx had misschien beter moeten coachen, want het was geen slimme plaspauze.”
picture

Vuelta Femenina | Van Vleuten houdt stand en verslaat Vollering in strijd om rode trui

Wraakactie?

Van Vleuten won de Tour de France Femmes van 2022, maar toen reed SD Worx ook stevig door nadat Van Vleuten lek reed. Van Vleuten benadrukt dat het geen wraakactie was: “SD Worx greep mijn lekke band in de Tour aan om te gaan rijden. Het was nu een hele andere situatie, want bij ons was het plan al gemaakt en had het doorrijden niks te maken met hun stop.”
“Als mijn ploegleider dit plan maakte naar aanleiding van hun stoppen, dan was ik daar nooit mee akkoord gegaan. Dat is niet mijn manier van koersen en dat zou ik geen fair play hebben gevonden. Maar in dit geval moet je gewoon scherp zijn en niet gaan stoppen als het op de kant gaat”, zegt Van Vleuten.
picture

Vuelta Femenina | Vollering deelt de eerste klap uit aan Van Vleuten met etappewinst en rode trui

Twijfels Vollering

Vollering had zeker haar twijfels over de uitleg van Van Vleuten na de etappe, maar de wereldkampioene voelde zich gesteund door haar collega’s. “Ik kan weinig aan de visie van Demi veranderen en dat is dan haar probleem. De meeste meiden kwamen naar me toe dat we supergoed hadden gereden. Ik heb niet van andere rensters gehoord dat we iets heel raars deden.”
“Iedereen zei dat ze niet snapten waarom de meiden van SD Worx gingen stoppen. Het is natuurlijk niet leuk voor Demi dat ze op deze manier tijd verloor, maar het is een les en je moet scherp zijn”, besluit Van Vleuten.
picture

Tour de France Femmes | Plaspauze! Hoe werkt het als rensters moeten plassen in de koers?

WAAR KIJK JE?

Alle grote koersen in het vrouwenwielrennen kijk je live via de kanalen van Eurosport en discovery+. De Vuelta Femenina is weliswaar afgelopen, maar de Giro Donne en Tour de France Femmes volgen deze zomer nog!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie