Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Van Vleuten houdt stand en verslaat Vollering in strijd om rode trui

Kevin van Nunen

Geupdate 07/05/2023 om 15:59 GMT+2

Annemiek van Vleuten is winnares geworden van La Vuelta Femenina. Dat is voor de derde keer op rij en voor het eerst van een volwaardige vrouwen-Vuelta. Van Vleuten kraakte onderweg naar de top van Lagos de Covadonga, maar bleef precies dicht genoeg in de buurt van Demi Vollering om haar rode trui niet in gevaar te zien komen. Het uiteindelijke verschil bedroeg negen seconden.

Vuelta Femenina | Van Vleuten houdt stand en verslaat Vollering in strijd om rode trui

Het voltooien van de hattrick vereiste het absolute maximum van de capaciteiten van Van Vleuten, die Vollering en Gaia Realini moest laten gaan onderweg naar de top. Aan het begin van de klim leek het alsof er iets aan de hand was aan boord bij Van Vleuten, die telkens inbelde op de radio en zelfs de ploegwagen even naast haar liet rijden.
Dit was voor Vollering het sein om hier en daar een versnelling te plaatsen en ook lichtgewicht Realini liet zich niet onbetuigd. Een van die versnellingen was Van Vleuten te machtig, waarna het elastiek toch echt knapte. Het gat werd tien, twintig, dertig en zelfs veertig tellen.
picture

Vuelta Femenina | Van Vleuten slaat slag en pakt een minuut, Vollering grootste slachtoffer

Lagos de Covadonga in de mist

Bij het ingaan van de laatste twee kilometer, onder mythische omstandigheden in steeds dikker wordende mist, was nog niet te voorspellen wie de Vuelta Femenina zou gaan winnen. Vollering besloot nog een keer alles te geven en schudde Realini af. Tijd om te vieren was er nauwelijks. Iedere seconde telde en over de streep begon het grote afwachten, waar bleef Van Vleuten?
De klok tikte weg. Veertig seconden, vijftig seconden, maar de teller stopte met 56 op de klok. Dat was precies genoeg voor de worstelende Van Vleuten om bijtijds boven te komen. Ze hield negen tellen over en dat was genoeg om de Vuelta wederom op haar naam te schrijven.
De druiven zijn zuur voor Vollering, die deze week de beste renster bergop was. Vollering verspeelde echter de rode trui in de etappe van zaterdag, als gevolg van een slecht getimede plaspauze terwijl Van Vleuten en Movistar juist het plan hadden opgevat om koers te maken. Terwijl SD Worx langs de kant stond, maakte Movistar inderdaad koers waarna Vollering nooit meer terug vooraan kwam en een dure minuut verloor.
picture

Vuelta Femenina | "Niet heel netjes" - Jip van den Bos over aanval Van Vleuten op Vollering

Plaspauze

Die minuut marge bleek Van Vleuten goed te kunnen gebruiken, want ze had ‘m dubbel en dwars nodig onderweg naar de top van Lagos de Covadonga. Vollering vond de beslissende aanval tijdens haar plaspauze achteraf ‘heel toevallig’, terwijl Van Vleuten en Movistar hun onschuld volhielden.
Het laatste woord is er ongetwijfeld nog niet over gezegd, ook niet als de twee naast elkaar plaatsnemen op het podium voor de huldiging. Bij die ceremonie is geen plaats voor Riejanne Markus. Ze verspeelde te veel tijd op de slotklim ten opzichte van Realini en dus werd de Italiaanse derde. Marianne Vos legde beslag op de groene puntentrui.
picture

Tour de France Femmes | Plaspauze! Hoe werkt het als rensters moeten plassen in de koers?

Waar kijk je?

Alle grote koersen in het vrouwenwielrennen kijk je live via de kanalen van Eurosport en discovery+. De Vuelta Femenina is weliswaar afgelopen, maar de Giro Donne en Tour de France Femmes volgen deze zomer nog!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie