Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Grace Brown de sterkste in de sprint - Vollering pokert en staat met lege handen

Kevin van Nunen

Geupdate 21/04/2024 om 18:34 GMT+2

Het is Demi Vollering niet gelukt om alsnog een uitroepen achter het voorjaar van 2024 te zetten. Ze bleef ook na Luik-Bastenaken-Luik met lege handen achter. Dat is opvallend, omdat Vollering in de finale misschien wel het snelste lid van de kopgroep was. Ze wachtte echter lang met sprinten. Heel lang. Zo lang dat Grace Brown niet meer te achterhalen was.

Luik-Bastenaken-Luik | Brown de sterkste in de sprint - Vollering pokert en staat met lege handen

Brown was de halve dag in de aanval en maakte deel uit van de vlucht van de dag, die na de Valkenrots werd teruggegrepen toen er ein-de-lijk actie kwam vanuit het peloton. De opvallendste actie in de finale kwam ook op naam van Brown. Ze schatte een rotonde compleet verkeerd in en ging bijna onderuit. Door een plotse remactie maakte haar fiets een soort bokkensprong.
Een geluk bij een ongeluk was dat Brown ondanks het tijdverlies weer kon aansluiten. En toen had ze ook nog eens de sterkste sprint van de zes voorop in de benen. Of kwam Vollering simpelweg te laat in jacht op haar derde overwinning tijdens La Doyenne? Het had er alle schijn van, want op de laatste meters ontwikkelde de kopvrouw van SD Worx duidelijk de hoogste topsnelheid.

Vollering druk met Niewiadoma

Vollering was de complete finale echter bezig met pokeren. Ze ergerde zich duidelijk aan Kasia Niewiadoma, de winnares van de Waalse Pijl. Niewiadoma deed geen kopwerk toen Elisa Longo Borghini, Vollering en zijzelf de aansluiting zochten met de drie overgebleven vluchtsters vanuit de originele kopgroep.
En tijdens de finale liet Vollering meerdere keren een gaatje vallen om Niewiadoma te dwingen om toch in actie te komen. Dit zorgde er al bijna een keertje voor dat Longo Borghini er tussenuit kneep, maar dat wist Vollering nog te repareren.

Vollering kiest voor laatste wiel

Zo’n 2,5 kilometer voor het einde deed Vollering een laatste beurt, waarna ze zich langzaam liet afzakken ter voorbereiding op de sprint. Vanuit het laatste wiel van de zes ging Vollering kort voor de streep dan toch de sprint aan, maar toen waren er te weinig meters meer over om de situatie nog in haar voordeel te keren.
Zo kon het gebeuren dat Brown namens FDJ-Suez de overwinning greep in Luik-Bastenaken-Luik. De Australische was het stralend middelpunt op het podium, terwijl Longo Borghini dé vrouw van het voorjaar was terwijl Vollering achterbleef met lege handen. Vorig jaar won ze nog de Ardenner klassieker, nu greep ze telkens mis.
Vollering richt zich nu op de Vuelta Femenina, die volgend weekend begint. Vorig jaar verloor ze de Vuelta vanwege een onhandig gekozen plaspauze waar Annemiek van Vleuten van profiteerde. Dit keer zal Vollering met niets minder dan eindwinst tevreden zijn.

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel