Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

O Gran Camiño | Wie bedreigt Vingegaard tijdens zijn seizoensopener in Spanje? - Voorbeschouwing

Menno Waebeke

Geupdate 22/02/2024 om 12:15 GMT+1

Jonas Vingegaard begint zijn seizoen net als vorig jaar met de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. Vorig jaar won de Deen alle etappes, maar dit jaar hopen Egan Bernal, David Gaudu, Richard Carapaz en Ruben Guerreiro daar verandering in te brengen. Lees alles hier in een uitgebreide voorbeschouwing en volg O Gran Camiño vanaf donderdag live op Eurosport en discovery+.

O Gran Camiño | Vingegaard maakt indruk met overwinning op kasseien van Monte Trega

Vorig seizoen werd de eerste etappe in O Gran Camiño afgeblazen wegens het extreme weer. Tijdens de rit veranderde de regen plotseling in sneeuw. Op twintig kilometer van de finish besloot de organisatie om definitief een streep te zetten door de openingsetappe.
De andere drie etappes werden allemaal gewonnen door dezelfde renner: Vingegaard. De winnaar van de Tour won op Monte Trega en Alto do Castelo en was de snelste in de afsluitende tijdrit. Uiteindelijk won Vingegaard vanzelfsprekend ook het klassement met meer dan twee minuten voorsprong op runner-up Jesús Herrada.
picture

O Gran Camiño | Renners schuilen in bushokje, eerste etappe stilgelegd vanwege hevige sneeuwval

Openingstijdrit

Dit jaar lijkt de eerste etappe wel gewoon door te gaan. Donderdagmiddag gaan we namelijk tijdrijden in A Coruña. Na een tijdrit van 14,8 kilometer is de eerste drager van de leiderstrui bekend. Vanaf 15.00 uur komen de favorieten op de dagzege in actie, om 16.52 uur gaat Vingegaard als laatste renner van het startblok.
Na de tijdrit trekken de renners naar Taboada, waar een etappe van 151,1 kilometer op de rol staat. Op die dag moet de Alto de San Pedro de Lincora liefst twee keer beklommen worden in de finale. De kans is groot dat een echte klimmer gaat zegevieren in Chantada.
picture

O Gran Camiño | Jonas Vingegaard ook tijdens tijdrit van dichtbij gevolgd door drone

Loodzwaar slot

In de derde etappe gaan we weer klimmen, maar sterke snelle mannen hebben zeker een kans op overleven. De laatste klim - de Alto de Couso - kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent en ligt op ruim tien kilometer van de finish in Castelo de Ribadavia.
De laatste etappe van deze O Gran Camiño is direct de koninginnenetappe. Vier beklimmingen doemen op in Galicië. De Alto Cruceiro do Monte, Alto de San Cosme, Monte Aloia en de slotklim Tui gaan uitmaken wie met de eindzege naar huis gaat in Spanje.
picture

O Gran Camiño | Vingegaard wint opnieuw in geliefde gele trui en heeft leiderstrui stevig in handen

Favorieten

De grote favoriet is - na zijn dominatie van vorig jaar - natuurlijk Jonas Vingegaard. De Deen van Visma | Lease a Bike krijgt bovendien een ijzersterke ploeg met zich mee. Cian Uijtdebroeks en Ben Tulett gaan debuteren voor hun nieuwe ploeg en ook Wilco Kelderman en Johannes Staune Mittet zijn van de partij.
De grootste uitdager komt waarschijnlijk uit het kamp van INEOS Grenadiers. Carlos Rodríguez won vorig jaar een etappe in de Tour de France en werd vijfde in het klassement. De Spanjaard wil zijn goede jaar doortrekken in 2023. Ook Egan Bernal wil dit seizoen eindelijk weer laten zien wat hij in zich heeft.
Andere uitdagers zijn Ivan Ramiro Sosa en Ruben Guerreiro (Movistar), Richard Carapaz en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Lenny Martinez en David Gaudu (Groupama-FDJ). INEOS-talent Joshua Tarling is de grote favoriet in de openingstijdrit, maar komt tekort in het hooggebergte.

Eurosport-sterren

**** Jonas Vingegaard
*** Carlos Rodríguez, David Gaudu
** Cian Uijtdebroeks, Richard Carapaz, Hugh Carthy
* Ruben Guerreiro, Wilco Kelderman, Lenny Martinez, Ruben Guerreiro

Waar kijk je?

Ook dit wielerjaar zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream de O Gran Camiño zonder reclame! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie