Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Omloop Het Nieuwsblad | Wie klopt Wout van Aert en Visma-LAB op Muur van Geraardsbergen? – Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 24/02/2024 om 11:39 GMT+1

Zaterdag is het zover: met het Vlaamse Openingsweekend wordt voor de wielerromanticus dan echt de start gemaakt voor het wielervoorjaar. Vergeet de Tour Down Under, vergeet Spaanse koersen en de UAE Tour; pas tijdens de Omloop Het Nieuwsblad – vroeger Omloop Het Volk – begint het te kriebelen. Wie verslaat het schandalig goede klassiekerteam van Visma-Lease A Bike in Ninove? Wij blikken vooruit!

Omloop Het Nieuwsblad | Van Baarle kent perfect debuut voor Jumbo-Visma met solozege

Parcours

In 2018 onderging het parcours voor de eerste Vlaamse voorjaarsklassieker een grote verandering. ‘Het grote publiek’ was het destijds al jaren niet eens met de beslissing van Flanders Classics om de iconische finale van de Ronde van Vlaanderen aan te passen; sinds 2012 werd er immers niet meer geëindigd in Meerbeke/Ninove na het passeren over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, maar lag de finish in Oudenaarde.
Flanders Classics besloot om enig water bij de wijn te doen en zorgde ervoor dat de finish van de Omloop voortaan niet meer in Gent zelf lag, maar verplaatst werd naar de regio Meerbeke/Ninove. Daardoor werd de klassieker zelf ook zwaarder en was het contingent renners dat via tactiek of de verrassing kon winnen ineens een stuk kleiner.
De echte wielerliefhebber schrikt niet van deze namen, zij die net komen kijken bij de Vlaamse klassiekers planten ze maar goed in hun hoofd: we gaan de belangrijkste passages uit het parcours even apart oplijsten.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Renners moeten te voet verder op de Kapelmuur

Op welke kasseistroken en hellingen moet je letten in de Omloop Het Nieuwsblad?

Haaghoek – einde op 164 km van de finish
2. Leberg – top op 162 km van de finish
3. Lange Munte – einde op 111 km van de finish
4. Katteberg – top op 98 km van de finish
5. Holleweg – einde op 96 km van de finish
6. Haaghoek – einde op 90 km van de finish
7. Leberg – top op 88 km van de finish
8. Paddestraat – einde op 80 km van de finish
9. Hostellerie – top op 72 km van de finish
10. Valkenberg – top op 64 km van de finish
11. Holleweg – einde op 55 km van de finish
12. Wolvenberg – top op 53 km van de finish
13. Kerkgate – einde op 48 km van de finish
14. Jagerij – einde op 46 km van de finish
15. Molenberg – top op 41 km van de finish
16. Haaghoek – einde op 36 km van de finish
17. Leberg – top op 34 km van de finish
18. Berendries – top op 30 km van de finish
19. Vossenhol – top op 27 km van de finish
20. Muur van Geraardsbergen – top op 16 km van de finish
21. Bosberg – top op 11 km van de finish
22. Finish in Ninove na 202 km

Deelnemers

Wie een blik op de startlijst werpt, wordt meteen bang van de selectie van Visma-Lease A Bike. Titelverdediger Dylan van Baarle draagt het rugnummer één, maar ziet in zijn ploeg ook Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Jan Tratnik en Matteo Jorgenson als potentiële winnaars starten. Eigenlijk kun je enkel Edoardo Affini een echte knecht noemen.
De mix aan snelle mannen die een (kassei)heuvel kunnen overleven en aan de pure classicomano’s is mooi om te zien. Bij Alpecin-Deceuninck – let u dit weekend op de spijkerstofkleurige tenues – is bijvoorbeeld Jasper Philipsen de kopman. Voor Soudal Quick-Step start dan weer Julian Alaphilippe, terwijl Intermarché-Wanty hoopt dat Biniam Girmay zijn voorjaarsvorm van 2022 weer te pakken krijgt.
De grote afwezige als je kijkt naar topvorm is Mads Pedersen. De Deen van Lidl-Trek maakt zijn Franse voorjaarsprogramma af in Parijs-Nice en slaat het Vlaamse Openingsweekend over. Wellicht een te bestrijden keuze, aangezien juist de koersen die korter zijn dan 250 kilometer veel meer in zijn straatje vallen dan de vaak voor hem te zware Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
De afwezigheid van Mathieu van der Poel mag dan weer minder als verrassing worden gezien; door zijn crosskalender is het voor de wereldkampioen eigenlijk nog nooit echt een optie geweest om te starten in Gent.
picture

Wielrennen | Omloop Het Nieuwsblad is prooi voor Wout van Aert

Favorieten

Het moge duidelijk zijn dat de bookmakers vooral weinig teruggeven als je inzet op een renner van Visma-Lease A Bike. Wout van Aert is natuurlijk de te kloppen man en ook bij de gele brigade zal men met name op hem rekenen.
Dat betekent niet dat Dylan van Baarle, Christophe Laporte, Tiesj Benoot of Jan Tratnik niet kan profiteren van de aanwezigheid van de alleskunner. Op dit parcours waar tactisch een hoop mogelijk is, zo zagen we vorig jaar ook, moeten zij hun numerieke voordeel uit kunnen spelen.
Op papier zou Jasper Philipsen de schaduwfavoriet moeten zijn. De slokop van de Tour de France met vier ritzeges en de groene trui kwam echter nog niet in actie dit jaar en dus is het de vraag hoe de benen aanvoelen.
Soudal Quick-Step leunt vooral op het verleden: kunnen Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Gianni Moscon nog winnen? Verder is het namen schrapen om pseudofavorieten te bepalen. Biniam Girmay, Alexey Lutsenko, Matej Mohoric, Alberto Bettiol, Stefan Küng, Tom Pidcock, Jasper Stuyven, Oier Lazkano, Tim Wellens, Arnaud De Lie of misschien zelfs Dylan Teuns, Matteo Trentin of Søren Wærenskjold: u begrijpt het, we moeten creatief zijn.
picture

Tour de France | Philipsen heeft Van der Poel niet nodig en boekt vierde etappezege

****
Wout van Aert
***
Matej Mohoric & Jan Tratnik
**
Arnaud De Lie, Christophe Laporte & Tim Wellens
*
Alberto Bettiol, Stefan Küng, Oier Lazkano & Dylan van Baarle

Waar kijk je?

Ook dit wielerjaar zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie