Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Nice | Olav Kooij maakt optimaal gebruik van te vroege Pedersen en wint 1e etappe

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 03/03/2024 om 20:40 GMT+1

Olav Kooij heeft de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De sprinter van Visma-Lease a Bike was op de lastige sprintersaankomst de beste en de slimste op de laatste meters. Mads Pedersen van Lidl-Trek werd door zijn leadout iets te vroeg afgezet en moest daardoor van te ver aangaan. Remco Evenepoel pikte onderweg nog wat bonificatieseconden met het oog op het eindklassement.

Parijs-Nice | Olav Kooij maakt optimaal gebruik van te vroege Pedersen en wint 1e etappe

In het begin van de etappe stond de strijd voor de bolletjestrui centraal. Jonas Rutsch en Stefan Bissegger van EF Education-EasyPost en Mathieu Burgaudeau van TotalEnergies vormden als drietal de vlucht van de dag. De twee mannen in het roze probeerden steeds van de Fransman af te komen om zo zeker te zijn van die eerste plek in het bergklassement, maar dat lukte niet. Bissegger werd als eerste van de drie gelost.

Strijd om bergpunten en bonificatie

Gelukkig voor hem was het wel zijn ploegmaat Rutsch die de sprint voor de bergpunten wist te winnen waardoor de Duitser één puntje meer heeft dan de Fransman. Bij de tussensprint waren ook bonificatieseconden te verdienen. Evenepoel was hier goed van op de hoogte.
Vlak achter Matteo Jorgenson van Visma-LAB kwam de Belg als tweede hier over de meet om zo toch al vier seconden te pakken op zijn grootste rivaal Primoz Roglic. De Belg trok na deze sprint ook nog even door, maar er ontstond geen samenwerking in de groep, ondanks het ontbreken van de Sloveen en wel de aanwezigheid van Bernal.

Evenepoel heeft er zin in

De slotklim van dag was wederom een plek waar Evenepoel het probeerde. Dit keer zal Roglic wel strak in zijn wiel. Van overnemen was wederom geen spraken en weer liet Evenepoel het stilvallen. Het werd dus sprinten.
TotalEnergies-renner Anthony Turgis probeerde het nog solo door op 10km van de meet aan te vallen. De Fransman hield het vol tot 1.7 van de meet, maar het leek er vooral op dat het peloton met hem aan het spelen was.

Afmaker

De sprint verliep vervolgens vrij vloeiend. Het geel van Visma was lang goed vertegenwoordigd, maar bij één van de laatste terugdraaiende bochten zakten de drie knechten van Kooij ineens weg. De Nederlander koos vervolgens voor het wiel van Mads Pedersen.
De Deen zat al snel op de tweede positie en ondanks de leadout van ruim 600 meter van Jasper Stuyven kwam Pedersen alsnog te vroeg op kop. Kooij kon het daardoor afmaken op de meet, met slechts een half wiel voorsprong.

Daguitslag

  • Olav Kooij - 3:36:28
  • Mads Pedersen - zt.
  • Laurence Pithie - zt.
  • Nils Eekhoff - zt.
  • Madis Mihkels - zt.

Klassement

  • Olav Kooij - 3:36:18
  • Mads Pedersen - +0:04
  • Matteo Jorgenson - zt.
  • Laurence Pithie - 0:06
  • Remco Evenepoel - zt.

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie