Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Power of Sport | “Ik zag aan hun betraande ogen dat er iets ergs was gebeurd” - Sonny Colbrelli

Wesley Schreurs

Geupdate 05/04/2023 om 16:44 GMT+2

Sonny Colbrelli moest noodgedwongen een punt zetten achter zijn wielercarrière. Colbrelli leed aan hartritmestoornissen en kreeg vorig jaar een hartstilstand na een rit in de Volta a Catalunya. De Italiaan werd gereanimeerd en kreeg een defibrillator. De winnaar van Parijs-Roubaix 2021 sprak over zijn ingrijpende verhaal en meer bij de terugkeer van Eurosport-show ‘The Power of Sport’.

Power of Sport | “Ik zag aan hun betraande ogen dat er iets ergs was gebeurd” - Sonny Colbrelli

"Wanneer een renner een einde maakt aan zijn carrière is hij er psychologisch klaar voor, maar ik was dat niet. Voor mij kwam het allemaal heel onverwacht en ik ben er eigenlijk mentaal nog steeds niet klaar voor. Ik vind het moeilijk om te denken dat ik er niet binnen, in het peloton”, onthult Colbrelli in een nieuwe aflevering van The Power of Sport.

Bahrain Victorious

“In de periode dat ik stopte kreeg ik veel steun van mijn familie en waren mijn kinderen het belangrijkste, die lieten me vooruitkijken. Mijn familie heeft prioriteit, maar ik in de eerste plaats werd ik nooit alleen gelaten door mijn team Bahrain Victorious.”
“Vanaf het moment dat ik in het ziekenhuis lag, vertelde Bahrain me dat de deur voor mij altijd open stond. Ik kon een andere belangrijke rol krijgen binnen het team als ik niet terugkeerde in het peloton. Dit is zeker geen vanzelfsprekendheid en daarom moet ik mijn team bedanken voor de steun op die moeilijke momenten.”
picture

Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'

Nieuwe rol

“Ik ben de ambassadeur voor Bahrain geworden en in sommige koersen ben ik sportdirecteur namens de ploeg. Het is zeker heel anders dan wat ik voorheen deed, maar ik raak er stap voor stap aan gewend. Ik krijg hulp van de ploegleiders en begin langzaam de nieuwe rol van sportdirecteur te begrijpen.”

Koersen

“Mijn slechtste moment was in december, toen ik met Bahrain bij het hotel aankwam en zag dat mijn naam niet meer op de kamerlijst stond. Als ze de kleding en fietsen bezorgen en jij bent er niet bij, is dat heel moeilijk. Ik ken ook moeilijke momenten als ik in de auto zit en de renners tijdens de training volg. ‘Ik had er ook bij kunnen zijn’, zeg je dan.”
“Het is vreemd om de eerste koersen van het seizoen te zien. In Omloop het Nieuwsblad werd ik vorig jaar tweede achter Wout van Aert en nu speel ik opeens een andere rol in het wielrennen. Ik probeer de jonge renners wat advies te geven en dan vooral in de klassiekers. Ik kan de jongens hierbij echt helpen en ook bijvoorbeeld in Parijs-Roubaix.”
picture

The Cycling Show | Colbrelli blikt terug op zijn uitzinnige reactie en prestatie in Parijs-Roubaix

Hartstilstand

“Ik herinner me nog dat ik vlak voor mijn hartstilstand op zoek ging naar mijn team, verzorger en masseur. Ik dronk wat water en…toen werd alles zwart. Ik werd wakker in een ziekenhuisbed met veel artsen, verpleegsters en alle managers om mij heen. Ik zag aan hun betraande ogen dat er iets ergs met me was gebeurd.”

Mentaliteit

“Ik ben al een heel eind op weg met het veranderen van mijn mentaliteit. Fietsen heeft mij veel gegeven, maar nu is het tijd om mijn leven te veranderen. Dit zei ik althans tegen mezelf in het ziekenhuisbed, maar ik kon de wielersport niet loslaten... In het ziekenhuis pakte ik mijn telefoon en keek ik naar de tweede etappe van de Volta a Catalunya.”
“Mijn mentaliteit verandert zeker nog en dit moet ook gebeuren, want ik ben geen wielrenner meer. Familie, vrienden, teamgenoten en de ploeg steunen me om mijn nieuwe leven te creëren. Het gaat fysiek goed met me en ik kan fietsen, wat erg belangrijk voor mij is. Vroeger trainde ik hard voor wedstrijden, maar nu geniet ik van het leven. Ik fiets niet meer dan twee of drie uur per dag.”
picture

Parijs - Roubaix | Sonny Colbrelli wint heroïsche wedstrijd

Parijs-Roubaix

“Het is moeilijk om een monument als Parijs-Roubaix te vergeten. De ‘Hel van het Noorden’ was voor mij de kers op de taart van een belangrijk jaar. Toen ik jong was keek ik altijd naar Parijs-Roubaix en ik was groot van Fabian Cancellara en Tom Boonen. Ik vroeg me thuis op de bank af: welke emoties zouden ze toch voelen als ze die wielerbaan op draaiden en die grote klassieker wonnen?”
“Iedereen kon mijn tranen zien toen ik als eerste over de streep kwam. Mijn vreugde was enorm, want het was de klassieker die ik miste. Er waren veel verwachtingen van mij toen ik jong was, maar om vele redenen had ik daar niet aan kunnen voldoen. Toen ik Parijs-Roubaix won, waren die schreeuw en die tranen pure vreugde. Ik ga het nooit meer vergeten, zoals zoveel mensen zich die dag nog herinneren.”

Veranderingen en doelen

“Winnen in de wielersport is ontzetten moeilijk en tegenwoordig al helemaal. Er is veel veranderd ten opzichte van 2012 toen ik begon met koersen… aan de fietsen, kleding en voeding. Vandaag de dag winnen in de wielersport is heel zwaar, het is alsof je in de Formule 1 racet.”
“Ik zou de jonge mensen van nu willen vertellen dat ze nooit moeten stoppen met dromen over hun doelen. Ik heb Parijs-Roubaix gewonnen op 31-jarige leeftijd, terwijl de talenten van tegenwoordig op veel jongere leeftijd winnen. Ik was juist trotser dat ik Roubaix won terwijl ik de dertig al was gepasseerd.”
picture

Parijs - Roubaix | Sonny Colbrelli wint 'de Hel van het Noorden'

WAAR KIJK JE?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen! Hou onze kanalen ook in de gaten voor meer reportages in de The Power of Sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie