Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Roubaix | Mathieu van der Poel demonstreert opnieuw – pakt dubbel met solo van 60 kilometer

Matthijs Klerkx

Geupdate 07/04/2024 om 17:13 GMT+2

Alle ogen waren op hem gericht, maar hij deed het alsnog: op de strook van Orchies, met nog 60 kilometer richting de Vélodrome van Roubaix, versnelde wereldkampioen Mathieu van der Poel en liet de Nederlander iedereen achter. Hij rondde opnieuw perfect werk van Alpecin-Deceuninck af. Die ploeg won als eerste team ooit de drie eerste Monumenten, VDP pakte als tweede wereldkampioen ooit de dubbel.

Parijs-Roubaix | Mathieu van der Poel demonstreert opnieuw – pakt dubbel met solo van 60 kilometer

Daags na de zege van Lotte Kopecky op de legendarische wielerbaan van Roubaix, was het de beurt aan de heren om hun versie van de Hel van het Noorden af te werken. Het meest besproken? De om veiligheidsredenen door organisator ASO – in samenspraak met rennersvakbond CPA – ingevoegde ‘chicane’ voorafgaand aan het Bos van Wallers. Regen leek afwezig, wind leek wel van de partij bij de start in Compiègne. Niet aan de start: Dylan van Baarle. De winnaar van 2022 was nog steeds ziek, zo meldde Visma | Lease A Bike.
De wind waaide echter niet zo hard als voorspeld. Na een half uur koers en meerdere pogingen kwamen zeven renners los: Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Per Strand Hagenes (Visma | Lease A Bike), Marco Haller (BORA-hansgrohe), Kamil Malecki (Q36.5 Pro Cycling Team), Liam Slock (Lotto Dstny), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) en Rasmus Tiller (Uno-X Mobility).
Achter hen probeerden nog twee renners de oversteek te maken: Dries De Bondt (Décathlon AG2R La Mondiale) en Dusan Rajovic (Bahrain-Victorious). Het peloton liet voorlopig begaan, met name vanwege een flinke valpartij in de grote groep – waarbij onder meer Jonathan Milan betrokken was. De Italiaan van Lidl-Trek kreeg het aan de stok met een fotograaf die iets te dichtbij kwam. Uiteindelijk zou hij opgeven.
picture

Parijs-Roubaix | Jonathan Milan maakt ruzie met fotograaf die na valpartij te dichtbij komt

Visma | LAB krijgt klap na klap

Lagen er ook bij: Alberto Bettiol, Tim Merlier, Nils Politt en Laurenz Rex. Met name de Belg van Intermarché-Wanty reed in een volledig verscheurde aerosuit verder. Alpecin-Deceuninck en Lidl-Trek pakten de kop van het peloton, om het gat met de koplopers te controleren.
Omdat zij het gat op anderhalve minuut hielden, was er voor de aanvallers alle reden om vol door te rijden en kwamen De Bondt en Rajovic niet zomaar aansluiten aan het front. Dat lukte na vijftig kilometer pas.
Eens de samenvoeging vooraan compleet was, ging het tempo in het peloton er een beetje uit. Vanzelfsprekend ging het weer sneller in aanloop naar de eerste kasseistrook: Troisvilles à Inchy. Meteen reed Europees kampioen Christophe Laporte lek; de gifbeker moest helemaal leeg bij de Nederlandse ploeg.
picture

Parijs-Roubaix | Pechjaar Visma | Lease A Bike duurt voort - Laporte rijdt lek op eerste kasseien

Alpecin domineert – ook in waaiers

Vanzelfsprekend ging de voorsprong van de vluchters omlaag, waarbij Alpecin-Deceuninck na de eerste kasseistroken alles in waaiers trok. Onder meer Mads Pedersen en de voltallige ploeg van INEOS-Grenadiers waren niet op afspraak en moesten een gat dichten.
Delen van kasseistroken lagen er nat bij en Alpecin ‘profiteerde’ hiervan om een waanzinnig tempo op te leggen. Dat zorgde ervoor dat met nog 140 kilometer te rijden de vroege vluchters werden gegrepen, terwijl Rex nogmaals tegen de grond ging; de Belg kon een vluchtheuvel niet ontwijken, omdat hij op het verkeerde moment achterom keek.
picture

Parijs-Roubaix | Laurenz Rex nog een keer hard onderuit - Belg geeft op na megaklapper

DSQ Tarling na plakbidon

De ploeg van Van der Poel was – ondanks een lekke band voor Oscar Riesebeek – met vijf man vertegenwoordigd in een groep van circa dertig man: VDP zelf, Timo Kielich, Jasper Philipsen, Edward Planckaert en Gianni Vermeersch. Het leek al ruim voor het Bos van Wallers veilig genoeg om met deze groep de veelbesproken chicane in te duiken.
Een van de outsiders, Joshua Tarling, werd met nog ruim 125 kilometer koers te gaan uit de wedstrijd gezet. De reden? Bij het terugkeren na een lekke band hing hij te lang, te opzichtig aan de ploegleiderswagen van INEOS-Grenadiers.
picture

Parijs-Roubaix | Joshua Tarling uit koers gezet - hangt te lang aan ploegleiderswagen INEOS

Boksen in het Bos

Op weg naar Haveluy à Wallers reed Kielich lek en vloog de Belg van Alpecin bijna uit de bocht. De strook zelf werd door Lidl-Trek benut om het tempo op te voeren en de groep nog iets uit te dunnen, waarna de lange aanloop richting het Bos van Wallers zou volgen.
Dus kwam daar ook de chicane voorafgaand aan de Trouée d’Arenberg: Pedersen nam de kop, ook Philipsen en Van der Poel waren op afspraak. De wereldkampioen nam over om eens te kijken wie er mee kon. Hij reed de Deen op een kleine achterstand, maar die kon na de kasseien samen met Philipsen en Mick van Dijke aansluiten.
De overtalsituatie van Alpecin bij het voorste kwartet werd teniet gedaan door een lekke band voor Philipsen. Dat zorgde ervoor dat ook Van der Poel niet meer wilde samenwerken met de anderen. De eerste twee groepen kwamen samen en een korte status quo volgde, totdat Pedersen lek reed en Philipsen weer vooraan aansloot.
picture

Parijs-Roubaix | Het gevreesde Bos van Wallers (en chicane) - Mathieu van der Poel valt aan!

Van der Poel met raketaanval

Vermeersch versnelde namelijk, maar kreeg met Stefan Küng en Politt twee andere toppers mee en bracht Van der Poel en Philipsen in een slechte situatie. Daardoor kon ook Pedersen, met hulp van Tsjechisch kampioen Mathias Vacek, terugkeren.
Op een van de volgende stroken die belangrijk was, Tilloy à Sars-et-Rosières, kwam Van Dijke hard ten val. Op datzelfde moment versnelde Pedersen in achtervolging op het koptrio, om even later de aansluiting te maken. Ook Van Dijke keerde al snel terug.
Op de strook van Orchies versnelde Van der Poel nog eens. Pedersen probeerde te volgen, met Küng en Jordi Meeus. Aan het einde van diezelfde rij keien viel het stil in de groep achter de wereldkampioen, waarna VDP meteen al een klein gat kon uitbouwen.
picture

Parijs-Roubaix | Mathieu van der Poel plaatst beslissende aanval op Orchies - nog 60 kilometer!

Toeschouwer probeert VDP te vloeren

Op de volgende strook, Auchy à Bersée, ging Pedersen nog eens in de achtervolging. Philipsen en Vermeersch zaten echter als lijm aan zijn achterwiel vastgeplakt. Het viel weer stil, waarna de ploegleiderswagen van Alpecin-Deceuninck naar voren mocht om Van der Poel te ondersteunen. De koers leek vooral nog spannend voor de tweede plaats.
In de achtervolging kwam Laurence Pithie, een van de revelaties van het voorjaar, ten val op de strook van Templeuve. Dus bleven enkel Küng, Pedersen, Philipsen en Politt over. Van der Poel op zijn beurt moest vooral hopen dat er geen pech te betreuren was.
Of een agressieve toeschouwer die hem in de weg zou zitten. Een vrouw was het duidelijk niet eens met de dominantie van de Nederlander en gooide hem een petje toe, dat het achterwiel van de mondiaal kampioen nipt miste.
picture

Parijs-Roubaix | Toeschouwer probeert Mathieu van der Poel te vloeren - gooit petje

Strijd voor podium

Terwijl Van der Poel met drie minuten voorsprong aan het Carrefour de l'Arbre begon, was daarachter Pedersen zinnens om een podiumplek in de Helleklassieker vast te stellen. Hij kreeg er echter niemand af. Philipsen versnelde vervolgens op Gruson, waarna Küng moest lossen. De Deense ex-wereldkampioen en Politt konden nipt aanklampen.
Het kwam vervolgens aan op sprinten op de Vélodrome van Roubaix. Pedersen draaide als eerste van de drie achtervolgers op, in de spurt was het vervolgens Philipsen die exact hetzelfde één-tweetje als vorig jaar op de tabellen zette. De Deen van Lidl-Trek ging ook mee op het ereschavot, Politt viel net naast het podium.

Van der Poel in geschiedenisboeken

Het gebeurde allemaal ver achter de grootste eendagsrenner van dit voorjaar tot nu toe. Voor het eerst sinds Fabian Cancellara in 2013 – de Zwitser deed dat ook al in 2010 – won een renner de dubbel: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook Tom Boonen deed het net als de Zwitser twee keer, in 2005 en 2012. Van der Poel deed het bovendien als wereldkampioen, iets dat enkel Rik Van Looy in 1962 presteerde.
Van der Poel kwam als eerste over de meet en had alle tijd om te juichen, dat na de snelste editie van Parijs-Roubaix aller tijden. Mathieu van der Poel was al een fenomeen en onderstreept die term steeds meer met iedere eendagskoers die hij rijdt.
Van der Poel zorgde voor een perfecte voorjaarscampagne van Alpecin-Deceuninck. Ze wonnen met Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de eerste drie Monumenten dit voorjaar en voegden daar met de wereldkampioen en passant de E3 Saxo Classic aan toe. Enkel in Gent-Wevelgem werd de Nederlander geklopt door Mads Pedersen. Voor VDP wachten nog de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Wat kan er nog allemaal voor de regenboogtruidrager?

Uitslag Parijs-Roubaix 2024

1. Mathieu van der Poel – 5:26:01
2. Jasper Philipsen - + 3.00
3. Mads Pedersen - zt.
4. Nils Politt - zt.
5. Stefan Küng - + 3.15

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie