Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Burgos | Gaat Demi Vollering door met winnen? - Preview

Wesley Schreurs

Geupdate 15/05/2023 om 17:52 GMT+2

Demi Vollering rijdt in de Ronde van Burgos haar laatste koers voordat ze van start gaat in de Tour de France. De Nederlandse heeft een geweldig jaar en ze wint bijna overal waar ze aan meedoet. De Ronde van Burgos is een vierdaagse wedstrijd in Spanje en kent een zware bergrit ter afsluiting. Juliette Labous won de koers vorig jaar en Vollering eindigde op een derde plaats in het klassement.

Ronde van Burgos | Slotetappe prooi voor Vollering, eindzege voor Juliette Labous

De Ronde van Burgos werd voor het eerst verreden in 2015, maar toen was het nog een Nationale wedstrijd. De eerste vier edities werden dan ook gewonnen door Spaanse rensters. De koers behoorde in 2019 officieel tot de UCI Kalender en werd daarmee een Internationale wedstrijd, met als gevolg dat er sterkere rensters mee gingen doen.
De Ronde van Burgos kende in 2021 een geheel Nederlands podium. Anna van der Breggen won de ronde, Annemiek van Vleuten eindigde op een tweede plaats en Vollering werd derde. De vierdaagse koers telt dit jaar 468,7 kilometers en zes gecategoriseerde klimmen.
picture

Itzulia Women | Vollering neemt revanche op Van Vleuten in kletsnatte openingsrit in Baskenland

Parcours

Het peloton start dit jaar in Quintanaortuño, een klein plaatsje net buiten Burgos. De openingsrit is 115,6 kilometer lang en de rensters moeten een klimmetje van de derde categorie verwerken. De heuvel zit in het midden van het parcours, dus de kans is groot dat de eerste etappe gewonnen wordt door een sprintster.
De tweede etappe is iets zwaarder en kent twee heuvels van de derde categorie. De twee klimmetjes zitten opnieuw niet in de finale, maar het 118,9 kilometer lange parcours is allesbehalve vlak. De laatste paar honderd meter lopen vals plat omhoog. De 112,7 kilometer tellende derde etappe bevat geen gecategoriseerde klimmen en daarom is de kans op een massasprint groot.

Slotetappe

De vierde en tevens slotetappe is er eentje om van te smullen. Met 121,5 kilometer is het de langste rit en gaat hier de eindoverwinning beslist worden. De aanloop naar de slotklim telt twee klimmen van de derde categorie. De top van de tweede helling wordt op 23,5 kilometer van de meet bereikt. Daarna begint pas het echte vuurwerk en moet het peloton nog een keer diep tot het gaatje.
De finish van de Ronde van Burgos ligt namelijk op een klim van de buitencategorie. De favorieten moeten de Lagunas de Neila over zien te komen. Een 11,7 kilometer lange berg met een gemiddelde aan 6,3 procent. Het zwaarste stuk zit hem in de laatste drie kilometer, want dan komt het stijgingspercentage nauwelijks meer onder de dubbele cijfers terecht.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Bekijk in samenvatting hoe Vollering koningin van het voorjaar wordt

Vollering

Vollering is de absolute topfavoriete voor de eindzege in Burgos. Het parcours is misschien in de eerste etappes niet al te zwaar, maar de slotetappe lijkt op haar lijf te zijn geschreven. De renster van SD Worx werd tweede in de Vuelta Feminina en Itzulia Women. Daarom zal ze er extra op gebrand zijn om deze keer met de eindoverwinning naar huis te gaan.
Vollering was de koningin van het klassiekervoorjaar. Ze won in Strade Bianche, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Burgos wordt net als vorig jaar haar laatste voorbereidingskoers op de Tour. Ze werd toen in de Franse grote ronde tweede achter Annemiek van Vleuten.
picture

Waalse Pijl | Zeer overtuigende Demi Vollering wint voor het eerst op de Muur van Huy

WAAR KIJK JE?

De komende weken staan natuurlijk helemaal in het teken van de Giro d'Italia, maar geniet bij de vrouwen ook van de Ronde van Burgos. Gaat Demi Vollering haar laatste voorbereidingskoers in aanloop naar de Tour de France winnend afsluiten? De Ronde van Burgos is van donderdag tot zondag live te volgen via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie