Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Burgos | Lorena Wiebes opent Spaanse ronde met sprintzege

Matthijs Klerkx

Geupdate 18/05/2023 om 16:09 GMT+2

In de Vuelta a Burgos Feminas ging de eerste etappe tussen Quintanaortuño en Medina de Pomar naar Lorena Wiebes. In de finale probeerden meerdere groepjes het, maar uiteindelijk draaide het toch uit op een massasprint. Daarin was de Nederlandse Europees kampioene van Team SD Worx de snelste.

Ronde van Burgos | Lorena Wiebes opent Spaanse ronde met sprintzege

De volle vrouwenkalender kende een nieuw hoofdstuk: de Vuelta a Burgos Feminas, oftewel de Ronde van Burgos voor vrouwen. Waar de mannen altijd begin augustus hun vierdaagse door een van de meest groene streken van Spanje afwerken, komen de vrouwen in mei aan de beurt.
Geen Annemiek van Vleuten aan de start en dat ondanks dat Burgos niet ver van het Movistar-kantoor in Pamplona ligt. Wel haar grote concurrente Demi Vollering. De Nederlandse van Team SD Worx ging dan ook als topfavoriet voor de eindzege van start. Zeker omdat - net als bij de mannen vaak het geval is - de beklimming naar Lagunas de Neila het orgelpunt van deze ronde vormt.
De topfavoriete voor de eerste rit in deze vierdaagse was een land- en ploeggenote van Vollering: Lorena Wiebes. In de finale kwam een viertal weg: Aude Biannic (Movistar Team), Valerie Demey (Liv Racing), Elena Pirrone (Israel-Premier Tech) en Jade Wiel (FDJ-SUEZ) sloegen een gat, maar bleven op de lange rechte wegen naar Medina de Pomar continu in beeld.
Op twee kilometer van de finish werden de vier gegrepen. FDJ-SUEZ nam het initiatief in de sprintvoorbereiding, maar werd gauw overruled. Lucinda Brand trok uiteindelijk de sprint op gang voor de Italiaans kampioene Elisa Balsamo, maar er stond geen maat op Europees kampioene Wiebes. Ze deed haar status als topfavoriet voor ritwinst eer aan en snelde naar haar vijfde seizoenszege.

Waar kijk je?

De komende weken staan natuurlijk helemaal in het teken van de Giro d'Italia, maar geniet bij de vrouwen ook van de prachtige staaltjes koerskunst van Demi Vollering en anderen in Noord-Spanje. De Vuelta a Burgos Feminas is deze week live te volgen via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie