Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van de Algarve | Magnus Cort blijft uit de greep van het peloton en boekt tweede etappezege

Mathieu Hilgersom

Geupdate 17/02/2023 om 17:41 GMT+1

Magnus Cort heeft vrijdag zijn tweede etappezege op rij geboekt in de Ronde van Algarve. De Deen reed slim met een groepje weg na een tussensprint en bleef vervolgens het aanstormende peloton nipt voor met een machtige lange sprint. Dankzij de overwinning verstevigde de renner van EF Education-EasyPost zijn koppositie in het algemeen klassement.

Ronde van de Algarve | Magnus Cort blijft uit de greep van het peloton en boekt tweede etappezege

Een massasprint lag vooraf voor de hand. De etappe over ruim 203 kilometer van Faro naar Tavira kende weliswaar twee korte cols, maar omdat deze in het eerste deel van het parcours lagen, was er nauwelijks kans om de sprinters definitief af te schudden.
Een groep van zes renners van de relatief kleinere ploegen ging daarom in de aanval. Het waren Pedro Andrade, Aleksandr Grigorev, Fabio Costa, Goncalo Amado en Guillermo Garcia. Samuel Blanco van het relatief kleine APHotels and Resorts - Tavira wilde in de thuisbasis van de sponsor ook even in de spotlights staan, was ook kort op avontuur, maar kreeg niet de ruimte om naar de kopgroep toe te rijden.

Cort sprokkelt seconden

Soudal Quick-Step voerde het peloton aan in dienst van Fabio Jakobsen. Tijdens de eerste etappe eindigde de Nederlander 'slechts' als derde. Met nog een aankomst bergop en een tijdrit in het vooruitzicht, moest hij in Tavira zijn slag slaan.
Toen ook EF Education-EasyPost zich met de achtervolging ging bemoeien, liep de voorsprong van de koplopers snel terug. Zij deden dit in dienst van klassementsleider Cort die zo nog wat seconden kon sprokkelen in de tussensprint op 25 kilometer voor de finish. Nadat alle vluchters waren ingerekend, slaagde de Deen in zijn opzet en breidde zo zijn voorsprong met zes seconden uit.

Doortrekken

Dat de mannen van de tussensprint besloten door te trekken, zorgde voor een interessante finale. Er was immers een sterke kopgroep ontstaan met Cort, Tom Pidcock, Filippo Ganna, Valentin Madouas, Rui Costa en Tobias Foss.
Soudal Quick-Step moest hierdoor opnieuw in de achtervolging en kreeg steun van UNO-X en later ook van Team UAE. Het gat bleef voortdurend hangen rond de twintig seconden, maar liep in de laatste kilometers voorzichtig terug.

Cort blijft peloton voor

Door de goede samenwerking in het peloton gingen de vluchters er vlak voor de laatste bocht toch aan. Cort gaf zich echter niet gewonnen en begon aan een sprint van zeker 300 meter.
De Deen bleek nog genoeg in de tank te hebben en reed naar een magistrale zege. Op korte afstand hield ook Ganna stand, die als tweede eindigde. Jordi Meeus won daarachter de sprint van het peloton.

Steviger in het geel

De Ronde van de Algarve krijgt dit weekend een fraaie ontknoping. Zaterdag finishen de renners op de Alto do Malhão. Een dag later bepaalt een rit tegen de klok in Algao het eindklassement.
Cort begint hier na zijn tweede etappezege op rij aan met een voorsprong van achttien seconden op Rui Costa. Ilan Van Wilder is derde op twintig seconden.

Waar kijk je?

Het wielerseizoen begint langzaamaan in gang te schieten. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie