Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UAE Tour | Millimeterwerk! Olav Kooij klopt Tim Merlier en wint vijfde etappe in de Emiraten

Matthijs Klerkx

Geupdate 23/02/2024 om 13:49 GMT+1

Er moest een fotofinish – zonder getrokken streep weliswaar – aan te pas komen, maar Olav Kooij won de vijfde etappe van de UAE Tour in een rechtstreeks sprintduel met Tim Merlier. De Belg reed de laatste kilometers op een leegloper en leek nog van ver te komen voor de overwinning, maar de Nederlander van Visma | Lease A Bike drukte zijn wiel net wat eerder over de streep.

UAE Tour | Millimeterwerk! Olav Kooij klopt Tim Merlier en wint vijfde etappe in de Emiraten

De vraag in deze UAE Tour was wie in hemelsnaam Tim Merlier ging kloppen. De vijfde etappe van Al Aqah naar Umm Al Quwain beloofde namelijk opnieuw een massasprint te worden en de Belg van Soudal Quick-Step had dit seizoen al vier zeges op zijn erelijst bijgeschreven: twee etappes in de AlUla Tour en twee in de Emiratenronde.
Een vreemde kopgroep, want nummer 13 in het algemeen klassement Lennert Van Eetvelt was meegeslopen, van drie renners kreeg even een vrijgeleide van het peloton. De jongeling van Lotto Dstny pakte twee keer drie bonificatieseconden mee om de voorlopige top-10 in het klassement binnen te sluipen, voor hij en ploeggenoot Harm Vanhoucke medevluchter Jacopo Mosca van Lidl-Trek lieten rijden.

Fotofinish

De Italiaan was vervolgens ook een vogel voor de kat, waarna op de brede wegen richting aankomstplaats Umm Al Quwain onherroepelijk een derde massasprint van deze ronde volgde. De aanloop richting dat eindschot verliep chaotisch, maar uiteindelijk kwam Olav Kooij op de rechterweghelft op gang, terwijl Merlier aan de andere kant zijn sprint inzette. Uiteindelijk bleek de Nederlander nipt de snelste.
Op zaterdag wacht een etappe die zo goed als volledig vlak is. Tussen de briljante start- en aankomstplaatsnamen van het Louvre Abu Dhabi Museum en Abu Dhabi Breakwater komt het peloton onder meer langs het circuit van Yas Marina, waar Max Verstappen in 2021 na een krankzinnige slotfase zijn eerste wereldtitel Formule 1 pakte. Op zondag wacht de traditionele slotrit richting Jebel Hafeet.

Daguitslag

1. Olav Kooij – 4:08:38
2. Tim Merlier – zt.
3. Sam Welsford – zt.
4. Simone Consonni – zt.
5. Milan Fretin – zt.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie