Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UAE Tour | Sprinten in de zandbak, Jebel Jais, Jebel Hafeet, wie klopt Adam Yates? – Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 19/02/2024 om 11:21 GMT+1

De WorldTour wordt de laatste jaren traditioneel geopend in Australië, waarna de belangrijkste wielerklasse op aarde eind februari eerst aanmeert in de Verenigde Arabische Emiraten voor het Vlaamse Openingsweekend volgt. In deze UAE Tour gaan we hetzelfde zien als in alle voorgaande edities: veel sprinten, misschien een waaier in de woestijn en twee aankomsten bergop. Wij blikken vooruit!

UAE Tour | Adam Yates verslaat Evenepoel op Jebel Hafeet, Belg pakt wel eindzege

Parcours

De organisatie van de UAE Tour kan niet bepaald de originaliteitsprijs ontvangen, want zoals al jaren het geval is zijn de aankomsten op Jebel Jais en Jebel Hafeet de klassementsbepalers. Gestart wordt er wel met een nog onuitgegeven etappe en ondanks dat deze voor de sprinters lijkt te zijn, is de rit tussen Madinat Zayed en Liwa allesbehalve pannenkoekvlak.
Wat volgt is een spectaculaire, slechts twaalf kilometer lange, tijdrit op Hudayriat Island. Het volledig door woestenij bepaalde eiland vormt het decor voor een klokproef voor mannen met de grote plaat, met één bijzonder technisch gedeelte halverwege het parcours.
Een dag later staat de klassieke aankomst op Jebel Jais op het menu. Een lange, traag omhoog lopende beklimming met brede wegen. Deze etappe loopt vaak uit op een sprint bergop, al wist vorig jaar Einer Rubio de favorieten te verrassen met een aanval vroeg op de slotklim.
Dan komen er drie absolute sprintersritten, waarna de apotheose zoals altijd volgt op Jebel Hafeet. Wist bij de dames alleskunner Lotte Kopecky te winnen op deze stevige slotklim, bij de heren mag je echt de lichtgewichten verwachten op de steile stroken.
picture

UAE Tour | Einer Rubio verrast met geslaagde aanval op de Jebel Jais, Remco Evenepoel nieuwe leider

Deelnemers

We kunnen merken dat het seizoen op gang komt, want de grote namen komen steeds meer bovendrijven. ‘Thuisteam’ UAE Team Emirates brengt bijvoorbeeld met Brandon McNulty, Jay Vine en Adam Yates grof klassementsgeschut op de been. Yates won in 2020 en werd in de jaren daarna twee keer tweede achter Tadej Pogacar en derde achter Remco Evenepoel.
Ook de sprinters met naam en faam kiezen geregeld voor de Verenigde Arabische Emiraten. Mark Cavendish is historisch gezien de grootste naam, maar de Nederlanders zullen met Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Arvid de Kleijn en Olav Kooij hopen op meerdere dagsuccessen.
In de Tour Down Under liet Sam Welsford zien een stapje extra te hebben gemaakt nu hij bij BORA-hansgrohe de steun van de beste lead-out ter wereld heeft in Danny van Poppel. Met Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Sam Bennett, Fernando Gaviria, Kaden Groves, Tim Merlier, Juan Sebastián Molano en Elia Viviani is de concurrentie in het sprintersgilde moordend.
picture

Tour Down Under | Van Poppel zorgt voor perfecte lead-out en helpt Welsford aan eerste etappe

Favorieten

Bij de klassementsmannen zien we geen Evenepoel, Pogacar, Primoz Roglic of Jonas Vingegaard. Wie zoals eerder aangehaald wel start is de nummer drie van de afgelopen Tour de France – en de eerste geletruidrager in het Baskenland, Adam Yates.
De Brit vertrekt als topfavoriet voor de week in de zandbak en mag de grootste concurrentie ofwel in eigen ploeg verwachten, of normaal gesproken van man in vorm Ben O’Connor. De Australiër won vorige week de Ronde van Murcia op fraaie wijze na een solo.
Andere namen die het goed zullen doen bij de bookmakers zijn die van Pello Bilbao, Eddie Dunbar, Max Poole en Ilan Van Wilder. Vanuit Nederlands oogpunt is het de vraag of Bart Lemmen zijn goede werk bergop van de Tour Down Under meeneemt naar de Emiraten; anders is er voor Visma-Lease A Bike altijd nog Attila Valter.
Willen we verder in deze tekst der favorieten niet vergeten: Emanuel Buchmann, Juanpe López, Brandon McNulty, Einer Rubio, Michael Storer, Lennert Van Eetvelt en Jay Vine.
****
Adam Yates
***
Brandon McNulty & Ben O’Connor
**
Pello Bilbao, Max Poole & Ilan Van Wilder
*
Eddie Dunbar, Bart Lemmen, Lennert Van Eetvelt & Jay Vine
picture

Murcia | Aanvallende Ben O’Connor soleert naar winst, Tratnik sprint naar tweede plek

Waar kijk je?

Ook dit wielerjaar zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie