Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Itzulia | Vingegaard, Roglic en Evenepoel willen tik uitdelen in aanloop naar Tour - Een preview

Tobias Kappelle

Gepubliceerd 01/04/2024 om 10:45 GMT+2

Terwijl de hele wielerwereld op maandag 1 april naar Parijs-Roubaix kijkt, staat in het noorden van Spanje de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland op het programma. Zes dagen lang wordt er in de Baskische bergen gestreden en het deelnemersveld belooft veel. Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Remco Evenepoel willen elkaar een eerste tik uitdelen in aanloop naar de Tour de France.

Itzulia | Vingegaard vuurt waarschuwingsschot af naar Pogacar met goede vorm in Baskenland

Vorig jaar werd de koers gedomineerd door Jonas Vingegaard, maar dit jaar zal het een stuk minder makkelijk gaan voor de Deen. Waar in 2023 Mikel Landa en Ion Izagirre de voornaamste concurrenten waren op meer dan een minuut achterstand, is de concurrentie in 2024 een stuk pittiger.
picture

Itzulia | Jonas Vingegaard wint ook vierde etappe na fraai duel met Mikel Landa

Parcours

De eerste etappe is een tijdrit van precies 10 kilometer lang met een klein heuveltje in het midden. De Olaberria is 1,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent.
Het peloton gaat vervolgens de bergen in en zal deze niet meer verlaten. Etappe 2 is 160 kilometer lang met een finish in Kanbo. Het gaat de hele dag op en af, maar er zijn slechts twee gecategoriseerde beklimmingen. Met 2.312 hoogtemeters lijkt de rit geknipt voor aanvallers, maar het is de vraag of de klassementsrenners dat zo vroeg in de ronde al toe zullen staan.
De derde etappe is een tandje zwaarder met 3.057 hoogtemeters over een afstand van 190 kilometer. Onderweg zijn maar liefst zes beklimmingen van de tweede en derde categorie, maar de top van de laatste klim ligt op 20 kilometer van de streep, waarna er op een plateau richting finishplaats Altsasu gereden wordt.
Etappe 4 lijkt bij uitstek geschikt voor de aanvallers. De rit is 157 kilometer lang en telt 2.146 hoogtemeters. De zwaarste beklimming ligt vroeg in het parcours, waarna er in de finale nog drie beklimmingen van de derde categorie op het programma staan. De finish in Legutio is wederom op een plateau.
De vijfde etappe is het spiegelbeeld van zijn voorganger. In deze rit van 176 kilometer en 2.214 hoogtemeters ligt het zwaartepunt juist in het tweede gedeelte. Het begint met een klim van de eerste categorie, waarna twee bergjes van de derde categorie moeten worden afgewerkt. Vervolgens moet er nog 13 kilometer afgedaald worden in de richting van finishplaats Amorebieta-Etxano.
In de slotetappe kan het hele klassement nog veranderen, want dan staat de op papier zwaarste etappe op de planning. De korte rit van slechts 138 kilometer lang telt 3.472 hoogtemeters telt maar liefst drie beklimmingen van de eerste categorie. Op 13 kilometer van de finish in Eibar ligt de top van een klim van de derde categorie, waarna wederom een afdaling richting de streep volgt.
picture

Itzulia | Schelling wint etappe 2 in het Baskenland

Deelnemers

Het parcours in het Baskenland is dit jaar geen meter vlak en dus laten alle sprinters de koers aan zich voorbijgaan. De ronde wordt overduidelijk gebruikt als voorbereiding op de Tour de France en dat is goed te zien aan het deelnemersveld.
Visma-Lease a Bike stuurt titelverdediger Jonas Vingegaard en de Deen krijgt steun van een sterk klimteam met Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Jonannes Staune-Mittet, Ben Tulett en Milan Vader.
Soudal Quick-Step wil met Remco Evenepoel wraak nemen voor de mislukte Parijs-Nice. De jonge Belg krijgt hulp van nieuwe knecht Mikel Landa, Mattia Cattaneo, James Knox, Fausto Masnada, Pieter Serry en Louis Vervaeke.
Primoz Roglic is de kopman van zijn nieuwe ploeg Bora-hansgrohe en kan rekenen op steun van Jai Hindley, Emanuel Buchmann, Bob Jungels, Matteo Sobrero, Roger Adria en Maximilian Schachmann.
picture

Itzulia | Bekijk in samenvatting hoe Jonas Vingegaard afrekent met Mikel Landa

INEOS zet in op Rodriguez

INEOS-Grenadiers wil Carlos Rodriguez klaarstomen voor de Tour de France waar hij vorig jaar vijfde werd. De jonge Spanjaard krijgt steun van onder meer landgenoten Omar Fraille en Jonathan Castroviejo en ook Ethan Hayter, Michal Kwiatkowski, Tom Pidcock en Brandon Rivera zijn van de partij.
Uitdager Team UAE Emirates schuift met Juan Ayuso nog een talentvolle Spanjaard naar voren. Grote namen die de jongeling moeten helpen zijn onder meer Brandon McNulty, Marc Soler, Adam Yates en het piepjonge Mexicaanse talent Isaac del Toro.
Bij EF Education EasyPost hopen ze op hernieuwde vorm bij Richard Carapaz en bij Jayco AlUla geldt hetzelfde voor Simon Yates. Groupama-FDJ gaat het opnieuw proberen met David Gaudu en Bahrain-Victorious hoopt dat Pello Bilbao lang kan aanhaken met steun van Santiago Buitrago.
Felix Gall zal proberen zijn goede vorm van vorig jaar in de Tour de France door te trekken namens Decathlon AG2R La Mondiale en Louis Meintjes mikt zoals altijd op een plek in de top-10 door zijn karretje zo lang mogelijk aan te haken bij het groepje favorieten.
Ten slotte is er ook nog een groepje renners dat vooral zal hopen op een etappe via de ontsnapping. Movistar schuift Alex Aranbura en Davide Formolo naar voren. Lidl-Trek hoopt op succes van Mattias Skjelmose, al is het ook mogelijk dat er van de Deen steeds meer wordt verwacht als het gaat om klassementsambities.
picture

Itzulia | Vingegaard wint etappe 3

Prachtig deelnemersveld, wie zijn de favorieten?

Het deelnemersveld is dit jaar om van te watertanden. Waar het vorig jaar de grote Jonas Vingegaard-show was met drie etappeoverwinningen, kan er dit jaar een spannende strijd om het klassement verwacht worden. Het parcours leent zich daar bovendien goed voor.
Alle ogen zullen gericht zijn op Vingegaard, Roglic en Evenepoel en ook Juan Ayuso zal nauwlettend in de gaten gehouden worden. de Ronde van het Baskenland is de eerste koers van 2024 waar dit kwartet tegen elkaar strijdt, nadat Evenepoel vorig jaar ten onder ging in de Vuelta en Ayuso op de vierde plaats de beste niet Jumbo-Visma rijder was.
Vingegaard, Evenepoel en Roglic zullen elkaar ook in de Ronde van Zwitserland tegenkomen en dus ziet het trio elkaar meer dan genoeg voordat de Tour de France zich aandient. Vooral Evenepoel en Roglic zullen hoop hebben dat ze in het Baskenland een deuk kunnen slaan in het zelfvertrouwen van Vingegaard.
picture

Volta Catalunya | “C'mon mate please!” - Evenepoel niet blij met Roglic in zijn wiel

Evenepoel en Roglic op papier explosiever

Bergop is de Deen de afgelopen jaren onbetwist de beste ter wereld, maar in de zes ritten van de Ronde van het Baskenland is geen enkele aankomst bergop verwerkt. Het zal daarom voor Vingegaard lastiger zijn dan normaal om het verschil te maken.
Evenepoel en Roglic, die op papier explosiever zijn, zullen daarom hopen om via sprintjes en bonificatieseconden toe te slaan. Vooral Evenepoel gaat bovendien met veel vertrouwen naar de tijdrit op dag 1, waar een eerste slag geslagen kan worden.
Het parcours kent echter ook een nadeel voor Roglic en Evenepoel. Beide renners staan niet bekend als de beste dalers, terwijl Vingegaard op dit vlak de afgelopen jaren zich juist zeer sterk ontwikkeld heeft. Het is dus ook mogelijk dat Vingegaard op de beklimmingen een klein gat weet te slaan dat hij vervolgens in de afzink uit kan breiden.
picture

Parijs-Nice | Twee winnaars in één: Matteo Jorgenson de ronde, Remco Evenepoel de rit

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie