Ronde van Romandië | Carapaz houdt net genoeg over voor overwinning, Rodriguez nieuwe leider

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 28/04/2024 om 11:33 GMT+2

Richard Carapaz is de winnaar van de vierde etappe van de Ronde van Romandië. Hij kwam als eerste boven in het skioord Leysin. Op de laatste meters had hij net genoeg energie over om de verrassend sterk rijdende Florian Lipowitz voor te blijven. Carlos Rodriguez neemt de leiding in het klassement over na een slechte dag van Juan Ayuso.

De vierde etappe werd op voorhand gezien als de etappe waarin de verschillen tussen de klassementrenners groter zouden worden. Met meer dan 3500 hoogtemeters was dit in ieder geval op papier de zwaarste etappe. Maar met slotklim Leysin (13,8km à 6,0%) wordt gezien als een ‘loper’, een lange klim, zonder al te veel steile stukken. Het zou moeilijk worden om erg grote verschillen te laten ontstaan.
Van de kopgroep met Nelson Oliveira, Raul Garcia, Bart Lemmen bleef alleen Cyril Berthet over. De Fransman bleef dapper vooruit fietsen toen zijn medevluchters al voor de slotklim werden teruggepakt.
De finale begon met Thymen Arensman die een versnelling plaatste en het peloton, tot dan toe met 50 man, dunde uit tot zo’n 20 personen. Toen Egan Bernal een kleine aanval plaatste moest Juan Ayuso passen. De jonge Spanjaard is deze hele week indrukwekkend aan het fietsen, maar leek een minder moment te hebben. Ayuso kon aansluiten, maar Lenny Martinez (5e in klassement) moest wel lossen.

Knock-out

Lipowitz was de man die de knock-out slag gaf aan Ayuso. De 23-jarige Duitser heeft nog geen aansprekende resultaten in het hooggebergte, maar hij vandaag leek hij zelfs beter dan zijn kopman Aleksandr Vlasov. Hij reed samen vooruit met Carapaz en Rodriguez.
Carapaz plaatste daarna de beslissende aanval. De Ecuadoriaan was al goed in Luik-Bastenaken-Luik, maar hij verloor te veel in de tijdritten waardoor hij vandaag met een achterstand van 1:16 minuten op Juan Ayuso startte. Carapaz bleek precies genoeg over te hebben voor de overwinning. Lipowitz plaatste nog een aanval van achteren, maar kwam net te laat.
De leiderstrui gaat naar Carlos Rodriguez van Ineos. Daarachter volgen de mannen van Bora-hansgrohe. Vlasov staat op 7 seconden, Lipowitz op negen.

Waar kijk je

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?