Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Turkije | Lutsenko slaat dubbelslag op ‘zwaarste klim’ van 2023

Menno Waebeke

Geupdate 10/10/2023 om 16:00 GMT+2

Alexey Lutsenko heeft de derde etappe van de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De Kazach van Astana was de sterkste op de loodzware slotklim in Fethiye. De Babadağ is met zijn 18,4 kilometer à 10,3 procent misschien wel de zwaarste beklimming van dit wielerjaar. Lutsenko versloeg Ben Zwiehoff en Herold Tejada.

Ronde van Turkije | Lutsenko slaat dubbelslag op ‘zwaarste klim’ van 2023

Na de Ronde van Lombardije van afgelopen zondag leek het wielerspektakel dit seizoen wel een beetje voorbij, maar dat was buiten de Ronde van Turkije om gerekend. Tijdens de derde etappe stond namelijk een absolute monsterklim op het programma.
Met ruim 18 kilometer klimmen en een gemiddeld stijgingspercentage van boven de 10 procent is de Babadağ volgens de commentatoren zelfs de ‘zwaarste klim uit 2023’.

Dappare avonturiers

Drie dappere avonturiers kozen dinsdag voor de vroege vlucht, maar Umberto Poli, Robigzon Oyola en Oliver Mattheis wisten dat het een onmogelijk opgave werd om te winnen in Fethiye. Toch kwam het drietal nog wel voor het peloton boven op de eerste beklimming van de dag, die beduidend minder zwaar was dan de tweede.
Oyola bleef nog als laatste over van de kopgroep, maar onder het tempo van BORA-hansgrohe werd de Colombiaan al snel ingerekend. Intussen waren al een pak renners gelost en beloofde het een zware dag te worden voor de coureurs die minder verzot zijn van het klimmen.

Topfavoriet Vine moet lossen

Op dertien kilometer van de meet moest topfavoriet Jay Vine verrassend lossen en het Duitse BORA was daarna dan ook van plan om iedereen het vuur aan de schenen te leggen.
Dat plan leek te lukken toen het BORA-tweetal Ben Zwiehoff en Florian Lipowitz vooraan alleen overbleef met Alexis Guerin en een ander duo: Alexey Lutsenko en Herold Tejada van Astana.
Halverwege de loodzware slotklim moest Guerin de rol lossen en ook Lipowitz kon zijn karretje niet meer aanhaken na een fikse versnelling van Tejada. Het plan van BORA-hansgrohe leek in duigen te vallen, want plots moest Zwiehoff het in zijn eentje opnemen tegen Lutsenko en Tejada.

Lutsenko de sterkste

Op twee kilometer van de streep probeerde de Duitser het dan maar solo, maar de 29-jarige klimmer kon alleen Tejada lossen.
In de laatste kilometer bleek Lutsenko dan toch net wat sterker en dus pakt de Kazach een fraaie dubbelslag op de Babadağ. De moegestreden Zwiehoff werd tweede, Astana-ploegmaat Tejada derde.

Waar kijk je?

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen gaat gewoon nog even door! Voor de koers ben je bij Eurosport en discovery+ altijd aan het juiste adres.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie