Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Filip Maciejuk krijgt schorsing van 30 dagen voor veroorzaken valpartij

Pim Verhoeven

Geupdate 26/07/2023 om 12:40 GMT+2

Filip Maciejuk, de renner van Bahrain-Victorious die de grote valpartij in de Ronde van Vlaanderen veroorzaakte, heeft een schorsing van 30 dagen gekregen van de UCI. De Pool reed naast de weg door een plas heen en verloor hierbij zijn evenwicht waarna hij op hoge snelheid terug het peloton in schoot met een massale valpartij tot gevolg.

Ronde van Vlaanderen | Bekijk hier de bizarre valpartij die Maciejuk DSQ opleverde uit alle hoeken

"De UCI heeft een beslissing genomen met betrekking tot het incident met Filip Maciejuk, renner van Bahrain Victorious, tijdens de Ronde van Vlaanderen 2023", is te lezen in een nieuwsbericht op de website van de globale wielerorganisatie.
"De tuchtcommissie oordeelde dat de renner in strijd handelde met artikel 12.4.007 van het UCI-reglement omdat hij de crash van verschillende renners in het peloton heeft veroorzaakt nadat hij buiten het wedstrijdparcours en door een plas langs de weg was gereden", omschrijft de UCI de valpartij waarbij Tim Wellens het grootste slachtoffer was. De Belg brak zijn sleutelbeen en moest voor het beste herstel meermaals onder het mes.
picture

Ronde van Vlaanderen | Massale valpartij door grove inschattingsfout Bahrain-Victorious renner

30 dagen schorsing

"Filip Maciejuk zal een schorsing van 30 dagen uitzitten vanaf 25 juli 2023", volgt de straf van de Pool, die een maand geleden nog tweede werd in het nationale kampioenschap op de weg.

Stevige woorden

"De UCI zet zich in om haar werk voort te zetten om wielrennen op de weg een veiligere sport voor renners te maken en herhaalt dat gevaarlijk gedrag geen plaats heeft in het moderne wielrennen."
"Daarom herinnert de UCI eraan dat het ten strengste verboden is voor renners om trottoirs, rijstroken of fietspaden te gebruiken die geen deel uitmaken van het wedstrijdparcours en dat elke overtreding van de veiligheids- of zorgregels die een direct risico voor anderen veroorzaakt, moet worden onderworpen aan disciplinaire maatregelen", eindigt het persbericht met stevige woorden, waarvan de daadwerkelijke opvolging nog moet blijken.
picture

Ronde van Vlaanderen | Tadej Pogacar wint na waanzinnige solo, Mathieu Van der Poel tweede

De val van dichtbij

Bij die valpartij lag ook Wout van Aert kort op de grond. De Belg werd toen van dichtbij gefilmd door een toeschouwer die langs de kant stond. De uiteindelijke winnaar, Tadej Pogacar, wist net goed weg te komen bij de valpartij, maar zag dus wel zijn sterkste ploegmaat uitvallen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Fan beleeft horrorcrash veroorzaakt door Maciejuk - “Rustig blijven, Wout”

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie