Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wielrennen | UCI overweegt extra maatregelen voor veroorzaker massale val Maciejuk - "Willen een voorbeeld stellen"

Menno Waebeke

Geupdate 05/04/2023 om 11:03 GMT+2

De UCI onderzoekt de mogelijkheid voor een extra straf voor Bahrain Victorious-renner Filip Maciejuk. De Pool werd zondag aan de schandpaal genageld nadat hij een enorme valpartij veroorzaakte in de Ronde van Vlaanderen. Onder anderen Tim Wellens, Biniam Girmay en Matej Mohorič waren het slachtoffer. "Dit zal niet zomaar passeren."

Ronde van Vlaanderen | Massale valpartij door grove inschattingsfout Bahrain-Victorious renner

Het voorval vond plaats op ruim 140 kilometer van de finish in aanloop naar de eerste passage van de Oude Kwaremont. Maciejuk probeerde het peloton via links in te halen, kwam met zijn fiets in de kant en besloot toen alsnog terug richting de weg te sturen. De Pool raakte zijn evenwicht kwijt en bracht een groot deel van het peloton ten val.
Maciejuk werd uit de koers gehaald, maar als het aan de UCI ligt blijf het daar niet bij. "Zijn manoeuvre was 'not done'. Je mag nooit de veiligheid van je collega's in gevaar brengen", reageert reageert UCI-coördinator Peter Van Den Abeele tegenover Sporza.
picture

Ronde van Vlaanderen | Bekijk hier de bizarre valpartij die Maciejuk DSQ opleverde uit alle hoeken

Nieuw veiligheidsorgaan

"Er gaan absoluut nog verdere maatregelen volgen. Hij moet nu voor de disciplinaire commissie verschijnen. Eventuele schorsingen of boetes zijn dan niet uitgesloten. Dit kunnen we niet zomaar laten passeren. Het is een negatieve trend en daar moeten we korte metten mee maken."
De UCI heeft zelf ook plannen om de koers veiliger te maken. "Wij willen in de toekomst bijvoorbeeld kunnen anticiperen in plaats van reageren op valpartijen. Daarom zijn we bezig met een nieuw veiligheidsorgaan, dat we binnenkort met de wereld zullen delen. We zitten ervoor samen met teams als Jumbo-Visma en Ineos."
picture

Ronde van Vlaanderen | Tadej Pogacar wint na waanzinnige solo, Mathieu Van der Poel tweede

Wellens reageert

Een van de grootste slachtoffers van de val was Tim Wellens. De Belg van UAE Team Emirates brak zijn sleutelbeen op vier plaatsen door de actie van Maciejuk. Tegenover Het Nieuwsblad geeft Wellens echter aan dat Maciejuk al genoeg is gestraft. "Het was natuurlijk geen slimme zet van hem."
"Ik denk alleen dat hij al genoeg is gestraft op sociale media. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik veronderstel dat hij zijn sleutelbeen zou hebben gegeven om niet de veroorzaker te zijn van deze massale valpartij. Een extra straf verandert niets, mijn sleutelbeen blijft evenzeer gebroken."
picture

Ruta del Sol | Tim Wellens veruit de sterkste van kopgroep in derde etappe

Waar kijk je?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie