Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Aangereden toeschouwer is talentvol paralympisch atleet - “Spelen in gevaar”

Wian Slendebroek

Geupdate 01/04/2024 om 16:02 GMT+2

Het was even schrikken in de eerste uren van de Ronde van Vlaanderen, opeens lagen daar een paar renners op de grond. Maar erger nog, een toeschouwer lag met een bebloed hoofd op het wegdek. Nu blijkt dat het slachtoffer de talentvolle parasportatlete Anke Sneyers is. “De val werd niet veroorzaakt door haar”, zegt haar broer op Facebook.

Valpartij in Ronde van Vlaanderen

Foto: Getty Images

Broer Thomas Sneyers reageert met een bericht op Facebook op alle commotie rond de val. Kijkers waren namelijk van mening dat de vrouw de veroorzaker van de val was, doordat ze midden op het wegdek lag en niet in de berm.
“Wij zitten met de hele familie al jaren in de koers,” schrijft broer Thomas. “Wij hebben in het peloton gereden of komen er dagdagelijks voor ons werk mee in contact. Anke - samen met mama - stond netjes van het parcours af, in de zijberm.”
“Het parket doet momenteel onderzoek waarbij er meerdere getuigen - inclusief de ambulanciers achter het peloton - duidelijk hebben verklaard dat de val niet werd veroorzaakt door haar, maar wel degelijk door een andere toeschouwer die wel op de weg stond, waardoor renners moesten uitwijken, en zo Anke hebben geraakt.”
“Hoe al deze mensen in de reacties een oordeel durven vellen, zonder iets gezien te hebben, en zelfs reageren „geen medelijden” te hebben, daar word ik (sorry voor het woord) kotsmisselijk van. Aan al de internethelden: denk de volgende keer toch eens na, want voor je het weet (net zoals dit voor ons vandaag het geval was), gebeurt dit bij iemand die jou dierbaar is.”
picture

Ronde van Vlaanderen | Bekijk in samenvatting hoe Mathieu van der Poel naar hattrick rijdt

Parasport

Anke Sneyers is een succesvol parasportatlete. Sneyers heeft een verstandelijke beperking en komt uit in de g-klasse. In die klasse kwalificeerde zich voor het WK para-atletiek bij het verspringen. Bij het WK indoor behaalde ze ereplaatsen bij zowel het verspringen als de sprint.
Haar grote doel is uitkomen op de Paralympische Spelen in Parijs dit jaar. Al ziet haar broer het somber in. "De kans om nu nog op tijd fysiek klaar te zijn om de limiet te halen is heel klein. Ze mag de Spelen nu wellicht vergeten."
Sneyers is inmiddels terug uit het ziekenhuis. Ze heeft een hersenschudding, verschillende hoofdwonden en een sleutelbeenblessure opgelopen.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie