Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Wie houdt Lotte Kopecky van historische hattrick af? - Een preview

Menno Waebeke

Geupdate 28/03/2024 om 14:45 GMT+1

Lotte Kopecky was vorig jaar oppermachtig in Vlaanderens Mooiste en kan met een derde overwinning op rij iets heel speciaals doen. De Belgische kan de eerste renner worden sinds Fiorenzo Magni in 1951 die drie keer op rij de beste is in de Ronde van Vlaanderen. Op welk parcours moet ze dat doen en wie zijn behalve Marianne Vos de belangrijkste uitdagers? Je leest het in deze voorbeschouwing.

Nokere Koerse | Kopecky ongenaakbaar op kasseien - "Denk dat ik daar niet veel meer in kan leren"

Editie 2023

2023 was het jaar van Kopecky en dat benadrukte de Belgische vooral tijdens de Ronde van Vlaanderen. De kopvrouw van Team SD Worx was met afstand de sterkste in Oudenaarde. Op de Koppenberg moesten een hoop rensters van de fiets stappen en daar maakten Marlen Reusser, Lorena Wiebes, Silvia Persico en Kopecky gretig gebruik van door wat voorsprong te pakken op het peloton.
Op de Taaienberg moest Wiebes lossen en op de Kruisberg dunde Kopecky het groepje nog wat verder uit. Op de klassieke Oude Kwaremont liet de sterkste in koers nogmaals haar klasse zien, Persico hapte op de kasseitjes naar adem en kon niet volgen. Solo kwam Kopecky vervolgens aan en even later zag ze haar ploeggenoot Demi Vollering in de achtervolgende groep nog naar de tweede plaats sprinten, Elisa Longo Borghini werd derde.
picture

Ronde van Vlaanderen | Lotte Kopecky wint voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen

Parcours

In tegenstelling tot de mannen beginnen de vrouwen zondag wel gewoon in Oudenaarde. De finale in beide koersen is dit jaar wel identiek. Dit betekent dat ook de vrouwen via de Mariaborrestraat, Steenbeekdries en Stationsberg op de zware Taaienberg af denderen.
Vervolgens trekken de rensters via de Oude Kruisberg naar het gevreesde duo: Oude Kwaremont en Paterberg (0,4 kilometer à 10 procent). Vanaf de top van de Paterberg is het nog 13 kilometer naar de finish op de Minderbroederstraat in Oudenaarde.
picture

Ronde van Vlaanderen | Annemiek van Vleuten valt (en heeft meer pech) in aanloop naar Koppenberg

Favorieten

Nooit eerder won een vrouw drie jaar op rij de Ronde van Vlaanderen. Het record van twee overwinningen op rij deelt Lotte Kopecky met de Nederlandse Mirjam Melchers (2005, 2006). De 28-jarige wereldkampioen kan zondag dus historie schrijven en is dan ook de absolute topfavoriet.
Haar grootste concurrent zit zoals wel vaker in haar eigen team. Nog wel, tot het einde van het seizoen. Demi Vollering werd dit jaar zesde in Omloop Het Nieuwsblad en derde in de Strade Bianche, maar zal tijdens de Ronde van Vlaanderen maar al te graag haar prestatie van vorig seizoen willen overtreffen.
Afgelopen woensdag werd Kopecky in Dwars door Vlaanderen nog wel afgetroeft door outgediende Marianne Vos, die op het juiste moment meesprong in de aanval. Kopecky haalde na afloop uit in de richting van haar ploeggenoten, omdat ze in de finale alleen zat en uiteindelijk genoegen moest nemen met een vierde plaats.
picture

Dwars door Vlaanderen | Demi Vollering zegeviert na geweldige versnelling op helling Nokere

Winnaar uit 2013

Voor de overwinning van diezelfde Marianne Vos in De Ronde moeten we ruim tien jaar terug naar 2013. De drievoudig wereldkampioen versloeg destijds Ellen van Dijk en Emma Johansson. Vos liet dit jaar echter zien haar streken nog niet verleerd te zijn. In De Omloop versloeg ze verrassend Kopecky en Longo Borghini en woensdag was ze dus ook bij de les. Vos krijgt zondag de steun van onder meer Fem van Empel en Carlijn Achtereekte.
Katarzyna Niewiadoma reed de afgelopen twee jaar naar een top 10-notering in de hoogmis en liet zich dit seizoen ook in De Omloop en Strade Bianche veelvuldig zien vooraan. We zijn ook benieuwd naar de prestaties van haar ploeggenoot Maike van der Duin die zich steeds nadrukkelijker meldt in de voorjaarsklassiekers.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Vos doet het onmogelijke, half jaar na zware operatie verslaat ze Kopecky

Italianen voor Amerika

Het Amerikaanse Lidl-Trek kan al heel wat edities rekenen op het Italiaanse duo Elisa Longo Borghini en Elisa Balsamo. Eerstegenoemde won de Ronde van Vlaanderen al eens in 2015, Balsamo is dit jaar in topvorm met haar overwinning in Brugge-De Panne en een tweede plaats in Gent-Wevelgem.
Als we het over Italianen hebben, valt ook vaak de naam van Silvia Persico. De kopvrouw van UAE Team ADQ kleurde vorig jaar de koers en won toen een week later de Brabantse Pijl. Dit seizoen zoekt Persico nog wat naar haar vorm, maar wat is een beter moment om die vorm te vinden dan tijdens De Ronde?
picture

Brugge-De Panne | Balsamo veel te snel voor Charlotte Kool en wint tweede klassieker in week tijd

Outsiders

De nog steeds pas 21-jarige Puck Pieterse maakt grote indruk in het veld, maar weet ook op de weg inmiddels knappe resultaten te rijden. De renster van Felix-Deceuninck kan zonder druk haar eerste Ronde van Vlaanderen rijden en wie weet wat er dan mogelijk is.
Andere schaduwfavorieten die we niet onbenoemd willen laten zijn Vittoria Guazzini (FDJ), Arlenis Sierra, Floortje Mackaij en Emma Norsgaard (Movistar), Pfeiffer Georgi (Team dsm-firmenich), Maria Giulia Confalonieri (Uno-X), Thalita de Jong (Lotto Dstny), Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) en Elise Chabbey (Canyon//SRAM).
picture

Trofeo Alfredo Binda | Elisa Balsamo klopt wereldkampioene Lotte Kopecky en Puck Pieterse in sprint

Eurosport-sterren

**** Lotte Kopecky
*** Marianne Vos, Demi Vollering
** Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Balsamo
* Puck Pieterse, Arlenis Sierra, Silvia Persico, Thalita de Jong

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie