Kroon kende in 2008 al een sterk voorjaar. Zo won hij een etappe in Parijs-Nice, na het schrappen van winnaar Carlos Barredo wegens dopinggebruik, klopte hij Thomas Dekker en Bauke Mollema in de tweede etappe van de Ronde van Castillië en León en eindigde hij knap negende in de Amstel Gold Race.
Toch had Kroon ook de nodige dosis pech dit seizoen. Zo reed hij tijdens de Ronde van Vlaanderen net voor de Muur van Geraardsbergen lek, waardoor hij de aansluiting met de koplopers verloor. Hij eindigde uiteindelijk als veertigste in de Ronde.

Karsten Kroon tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2008

Foto: Getty Images

Wielrennen
Kroonieken | De diabolische klim die Magni de pijn deed verbijten
29/04/2020 OM 09:14
Rund um den Henninger-Turm
Waar bij zijn zege in Frankfurt in 2004 nog veel favorieten niet reden wegens het verschrikkelijke weer in Duitsland, stonden in 2008 alle toppers gewoon aan de start en was het perfect wielerweer, op een enkele bui na. Het zou het echter zeker geen makkelijke koers worden voor Kroon. Zijn ploeg, CSC ProTeam, stond namelijk met slechts vijf renners aan de start, waarvan enkel hij en Andy Schleck fit waren.
We waren slechts met een noodploeg van vijf renners naar Frankfurt gekomen. Twee daarvan, Bak en Steensen, reden hun eerste koers na gedwongen inactiviteit, en Matthew Goss kampte nog met jetlag zodat we eigenlijk slechts met twee fitte renners aan de start kwamen.
Toch verliep alles tijdens de 179 kilometer lange rit volgens plan. Na honderd kilometer te hebben gekoerst ontstond er een kopgroep van 21 renners. Deze groep reed zo'n veertig kilometer bij elkaar tot er een nieuwe groep van negen rijders, waaronder Karsten Kroon en Andy Schleck werd gevormd. Het peloton reed op dit moment ruim een minuut achter de negen vluchters en zou geen gevaar meer gaan vormen in de finale.
In straten van Frankfurt probeerden Team Gerolsteiner renners Fabian Wegmann en Davide Rebellin nog enkele keren weg te springen uit de kopgroep, maar uitstekend kopwerk van Schleck zorgde ervoor dat de groep van negen zou gaan sprinten om de dagzege.
Alle blikken in deze Duitse koers waren op de thuisploeg Gerolsteiner gericht, waar Kroon mooi van profiteerde die dag. "Rebellin heeft veel harder moeten werken vandaag. Ik nam minder vaak over. Iedereen keek ook naar Team Gerolsteiner, het was een moeilijke race voor hun. Ik heb zeven jaar lang de Amstel Gold Race met Rabobank gereden en weet hoe dat is. Het is een hele lastige situatie, waar wij van hebben geprofiteerd." verklaarde Kroon na afloop.

Kroon op het podium in Frankfurt

Foto: Getty Images

In de finale was het Schleck die nog een geweldige lead-out reed voor Kroon, waardoor de dagzege hem niet meer kon ontgaan. Wegmann zette de sprint nog in voor Rebellin, maar beiden hadden te weinig energie in de tank.
''Schleck heeft prima werk verricht. Eigenlijk kon ik de sprint niet verliezen. Andy ging op 400 meter van de streep aan. Toen ik goed op snelheid zat, ben ik vol aangegaan. Super.''
Uitslag:
1. Karsten Kroon 4:25:36
2. Davide Rebellin ''
3. Mauricio Ardila ''
4. Fabian Wegmann ''
5. Christian Knees ''
6. Nicholas Roche ''
7. Steffen Wesemann ''
8. Björn Glasner +3
9. Andy Schleck +4
10. Bert de Waele +1:10
Amstel Gold Race
Terug in de tijd | Erik Dekker klopt Armstrong in Amstel Gold Race
28/04/2020 OM 16:19
Tour de France
Tour de France | Bauke Mollema ‘mollemaalt’ naar prachtzege in Quillan
12/07/2021 OM 13:51