Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over kop | Ontzag voor Tadej Pogacar na solo - “Hij tart alle wetten, heerlijk om te zien”

Kevin van Nunen

Geupdate 06/03/2024 om 14:08 GMT+1

Tadej Pogacar spotte tijdens Strade Bianche met alle wielerwetten. Hij rondde een solo van 81 kilometer succesvol af en won met 2:44 minuten voorsprong op de nummer twee. Is de overmacht van een renner als Pogacar slecht nieuws voor de kijker? “Nee, vooral voor de rest van het peloton”, stelt Jan Hermsen in een nieuwe aflevering van Eurosport-podcast Kop over kop.

Strade Bianche | Tadej Pogacar heeft er genoeg van - rijdt de rest los met nog 81 kilometer te gaan

Pogacar behoort tot de ‘grote zes’, het selecte gezelschap van renners dat de koers domineert en de grote successen onderling verdeelt. De Sloveen was als enige van de grote zes actief op de witte wegen door Toscane en dat bleek, want hij domineerde op een manier die zelden wordt vertoond.
Is dit slecht nieuws voor de kijker? Dat vraagt podcasthost Sander Valentijn zich af. “Niet direct. Het is vooral slecht nieuws voor de rest van het peloton. Met de kijkers heeft Pogacar weinig van doen. Hij wil historie schrijven en doet een wedstrijdje verplassen. Wie is de GOAT? Daar zijn die zes renners wekelijks mee bezig en dat is fantastisch om te zien”, stelt commentator Jan Hermsen.
picture

Strade Bianche | Tadej Pogacar van een andere planeet – Sloveen wint na solo van 81 kilometer

Nummer twee snel vergeten

“Als Lance Armstrong naar Strade zat te kijken, vond hij de actie van Pogacar wellicht waanzin omdat hij van de zomer de Tour de France weer wil winnen, maar deze jongens tarten alle wetten. Dat is heerlijk om te zien”, vervolgt Hermsen, die ook heus wel de keerzijde van het verhaal kent.
“Het kan ook verschrikkelijk zijn. Bijvoorbeeld als Remco Evenepoel gaat in Luik-Bastenaken-Luik. Shit! Dat denk je dan. Of een paar weken terug in Portugal, wat moet je de laatste 56 kilometer doen? Op een gegeven moment weet je het wel. Dan kan de strijd erachter om plek twee nog zo leuk zijn, maar dat gaat nergens over. Het gaat om de hoofdprijs. Ik was de nummer twee van Strade Bianche alweer vergeten.”
Het jammere is dat Pogacar, Mathieu van der Poel en Wout van Aert voorlopig slechts twee keer staan opgelijnd om tegen elkaar te rijden… tijdens Paris 2024 en het WK. Een olympisch wielerjaar maakt de persoonlijke kalenders nu eenmaal anders. “Heel misschien dat we in de Amstel Gold Race nog een driestrijd krijgen, maar ik vrees ervoor”, aldus collega Jeroen Vanbelleghem.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Evenepoel zwaait naar de camera en viert overwinning al vroeg

Lange solo's steeds succesvoller

De vele vroege – en succesvolle – aanvallen van absolute toppers als Pogacar en Evenepoel doen bij Hermsen een gedachte opkomen. “Ik vraag me af of dit het gevolg is van data en alles monitoren. Je dacht vroeger van: moet ik dat wel doen, kan ik niet beter wachten? Je weet niet of de benen het 80 kilometer lang volhouden. Tegenwoordig kunnen ze dat veel beter monitoren.”
“Het is misschien een gekke gedachte, maar het oogt veel meer gestuurd. Vroeger was het angstiger, alsof je niet wist waar je aan begon. Als die jongens gaan, die galacticos, dan haal je ze ook niet meer terug. Je weet bijna zeker dat ze het halen. Evenepoel een keertje niet in San Juan, dat was op hoogte, maar die jongens kunnen dat kennelijk toch met een soort zekerheid voorspellen."
picture

Figueira Classic | Remco Evenepoel start seizoen in stijl – 50 kilometer solo voor eerste zege

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie