Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Strade Bianche | Tadej Pogacar van een andere planeet – Sloveen wint na solo van 81 kilometer

Matthijs Klerkx

Geupdate 02/03/2024 om 16:49 GMT+1

In 2022 liet Tadej Pogacar met nog 49 kilometer te gaan de tegenstand in Strade Bianche achter op de Monte Sante Marie-strook. Het vernieuwde parcours van de Italiaanse klassieker der onverharde wegen zorgde ervoor dat de strook nu verder van de meet lag. Pogacar gaf van tevoren aan dat hij er alsnog zou aanvallen en zo geschiedde: een solo van 81 kilometer voor een majestueuze winst in Siena!

Strade Bianche | Tadej Pogacar van een andere planeet – Sloveen wint na solo van 81 kilometer

Vooraf kondigde Tadej Pogacar bij Philippe Gilbert aan dat hij aan zou vallen op de zwaarste gravelstrook van deze Italiaanse voorjaarsklassieker: Monte Sante Marie, een zogenaamde 5-sterrenstrook waar hij ook al vertrok bij zijn zege in 2022.
De verlengde finale, met nieuwe lus waar ook de Colle Pinzuto en Le Tolfe nog een keer in zaten, schrok de Sloveense veelvraat absoluut niet af. In aanloop naar die gevreesde strook kwam de Toscaanse regen met bakken uit de hemel, wat voor een extra laag op deze toch al zo zware wedstrijd zorgde.

81 kilometer en ’t is genoeg

Amerikaans kampioen Quinn Simmons ving deze strook aan met een kleine voorsprong op het peloton, waar Tim Wellens de registers opentrok voor kopman Pogacar. De Sloveen vertrok met nog 81 kilometer te rijden.
Binnen een mum van tijd had de alleskunner een minuut voorsprong op achtervolger Maxim Van Gils, een grotere groep achterblijvers volgde weer een halve minuut later. De renner van Lotto Dstny besefte ook wel dat hij aan een lastige opgave was begonnen en liet zich inlopen.
picture

Strade Bianche | Tadej Pogacar heeft er genoeg van - rijdt de rest los met nog 81 kilometer te gaan

Van Gils sterk

In de achtervolging was Ben Healy het meest actief. De Iers kampioen, vorig jaar met name indruk makend in de Waalse klassiekers en de Giro d’Italia, kon echter ook niet heel eenvoudig los komen van de rest. De achterstand op Pogacar betrof dan al drie minuten.
Het grootste gat tussen de nummer één en twee in deze koers kwam er in 2012, toen Fabian Cancellara 42 seconden voor Maxim Iglinskiy en Oscar Gatto de lijn op het Piazza Del Campo overschreed. Met nog veertig kilometer te gaan was het gat op de achtervolgers al gestegen naar vier minuten, dus dat ‘record’ ging er met zekerheid aan.
Op de voorlaatste passage van Le Tolfe viel een duo van Lotto Dstny aan: weer was het Van Gils, deze keer vergezeld door Lennert Van Eetvelt, die vorige week nog de UAE Tour won. Van Gils bleek duidelijk de op één-na-sterkste in koers, maar wachtte ook na deze aanval nog een lange weg richting Siena.

Hoe sterk is de eenzame fietser

In de finale kreeg Van Gils op zijn beurt Toms Skujins – na valpartijen en pechgevallen was de Let toch weer onderweg – achter zich aan. Met nog twintig kilometer te gaan sloot Skujins aan bij de Belg. Anderhalve minuut daarachter was het vervolgens ook Tom Pidcock die afstand nam van de rest.
Alles gebeurde op grote afstand van Tadej Pogacar. De Sloveen van UAE Team Emirates had tot nu toe in slechts één jaar niet zijn eerste koers wonnen, toen hij in 2019 neo-prof was. Na de Ronde van Valencia (2020), de UAE Tour (2021 en 2022) en Jaén Paraiso Interior was het nu de beurt aan Strade Bianche om zijn zegeteller te openen in een kalenderjaar.
Van Gils nam op de Via Santa Caterina nog het initiatief om naar de tweede plaats te rijden, maar moest zijn meerdere erkennen in Toms Skujins. De Let kon ook aan deze voorjaarskoers een goed gevoel overhouden.

Uitslag Strade Bianche

1. Tadej Pogacar - 5:19:45
2. Toms Skujins - + 2:44
3. Maxim Van Gils - + 2:47
4. Tom Pidcock - + 3:50
5. Matej Mohoric - + 4.26

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie