Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Strade Bianche | Wie kan Tadej Pogacar stoppen in loodzware editie over witte Toscaanse gravelwegen?

Tobias Kappelle

Geupdate 02/03/2024 om 10:20 GMT+1

Aanstaande zaterdag staat de eerste grote koers van het Italiaanse voorjaar op het programma. Het peloton bewingt dan weer de witte gravelwegen in Toscane om vervolgens te finishen op het plein in Siena. Hoe ziet het parcours er dit jaar uit en wie zijn de favorieten om in de gaten te houden? Je leest hier alles wat je moet weten over Strade Bianche 2024.

Strade Bianche | Tom Pidcock zegeviert na prachtige solotocht over de witte wegen

De Strade Bianche is een zeer jonge koers die pas zeventien keer eerder verreden werd. Desondanks heeft de wedstrijd zeer snel een hoog aanzien gekregen en is er een indrukwekkend lijstje met oud-winnaars.
De afgelopen jaren waren onder meer Tom Pidcock, Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe de sterkste in Toscane.
picture

Waanzinnige van der Poel wint Strade Bianche

Parcours

Een belangrijk onderdeel van het populariteit van Strade Bianche is de finale. De zeer steile klim naar het plein in Siena nadat er kilometerslang op het gravel gereden is, zorgt altijd voor spektakel. Aan de finale wordt dan ook absoluut niets veranderd door de organisatie.
De start is ook nog altijd in Siena, maar het gedeelte tussen start en finish is flink aangepast. Zo is de koers dit jaar 215 kilometer lang, wat een verlenging van zeker 30 kilometer betekent.
Ook zijn er vier gravelstroken extra in het parcours gelegd, waardoor het aantal kilometers over onverharde wegen tot boven de 70 kilometer is gestegen. Om Strade Bianche 2024 te winnen, moet je als renner dus over de nodige inhoud beschikken. Deze editie is zwaarder dan ooit.
picture

Strade Bianche | Bekijk in samenvatting hoe Pidcock zijn grootste succes op de weg boekt

Deelnemers

Titelverdediger INEOS-Grenadiers neemt met Tom Pidcock de man mee die vorig jaar zegevierde. De Brit wordt ondersteund door Geraint Thomas en tweevoudig winnaar Michal Kwiatkowski. Verder gaan ook Egan Bernal en Magnus Sheffield mee en dus heeft INEOS een sterk team in Siena.
Hetzelfde geldt voor Team UAE Emirates. Met Tadej Pogacar is er een onbetwiste kopman die kan rekenen op hulp van sterke renners als Marc Hirschi en Tim Wellens. Ook het jonge talent Isaac del Toro is van de partij.
picture

Strade Bianche | Alaphilippe vliegt over de kop bij massale valpartij door windvlaag

Kan Alaphilippe opnieuw winnen?

Bij Soudal Quick-Step zet men vooral in op oud-winnaar Julian Alaphilippe. Onderweg krijgt de Fransman hulp van sterke hardrijders als Kasper Asgreen en Gianni Moscon.
Visma-Lease a Bike heeft een groep renners afgevaardigd voor Strade Bianche waar enkele vraagtekens bij te zetten vallen. Met Sepp Kuss, Crisptophe Laporte en Attila Valter zijn er drie potentiële kopmannen die bovendien zeer uiteenlopende kwaliteiten hebben. De vraag is welk plan Visma met deze renners heeft.
Ten slotte gaat Jayco-AlUla proberen met Simon Yates een gooi naar de overwinning te doen en zet EF Education-EasyPost in op Richard Carapaz en Ben Healy. Bij Groupama FDJ zullen de ogen vooral gericht zijn op Valentin Madouas en jongeling Romain Gregoire. Ten Slotte is Matej Mohoric bij Bahrain-Victoirious altijd een gevaarlijke klant. Bart Lemmen is voorlopig de enige Nederlander op de startlijst.
picture

Strade Bianche | Tadej Pogacar wint na solo van 50km

Favorieten

Zeker met het aangepaste parcours is er eigenlijk maar één favoriet voor deze editie van Strade Bianche. Pogacar won in 2022 al na een heel lange solo en zal ook dit jaar weer proberen om vroeg te ontsnappen. Een Pogacar in vorm is in principe door niemand bij te houden op dit terrein.
Toch zullen de ploegen zich er natuurlijk niet bij neer willen leggen. Er is echter geen formatie met zo veel sterke renners dat er echt een ploegenspel gespeeld kan worden. Het is wellicht noodzakelijk voor teams om onderling samen te werken.
Een andere optie is de koers naar de eigen hand zetten en Pogacar verrassen met een vroege aanval. Mannen die hiertoe in staat moeten kunnen worden geacht, zijn Cristophe Laporte, Kasper Asgreen, Ben Healy en Michal Kwiatkowski.
Een laatste mogelijkheid is een meer passieve Pogacar die vanwege de aanstaande Giro d'Italia niet te veel energie wil verspillen in het voorjaar. Wellicht wacht de Sloveen dit jaar tot de slotklim in Siena en dan is alles mogelijk. We zagen al eerder dat Pogacar op korte en steile klimmen niet altijd de sterkste is. Explosieve renners zoals Alaphilippe en Yates kunnen hiervan profiteren.
picture

Samenvatting : Mathieu van der Poel wint Strade Bianche 2021

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie