Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France Femmes | Demi Vollering vs Annemiek van Vleuten op de Tourmalet en nog véél meer - Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 23/07/2023 om 12:02 GMT+2

De tweede editie van de Tour de France Femmes avec Zwift wordt een nieuw duel tussen twee Nederlandse sportieve rivalen: wereldkampioene Annemiek van Vleuten gaat op voor een van haar laatste kunstjes na eerder al de Vuelta Femenina en Giro Donne te hebben gewonnen. Nederlands kampioene Demi Vollering is de beste renster van het moment, de Col du Tourmalet vormt het hoofdgerecht!

Tour de France Femmes | Van Vleuten wint de Tour op de Super Planche ondanks vier (!) fietswissels

Op het moment dat de mannen zich opmaken voor de champagnerit richting de Champs-Élysées na een drie weken durende bloedstollende strijd tussen Jumbo-Visma en UAE Team Emirates, tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, hebben de vrouwen er hun eerste etappe van de Tour de France Femmes al op zitten.
Vorig jaar was de Tour de France voor de dames na 13 jaar terug van weg geweest. En het werd een waar spektakelstuk, niet toevallig doorspekt van Nederlands succes. Van de acht etappes werden er zes gewonnen door drie Nederlanders: Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Lorena Wiebes. Cecilie Uttrup Ludwig en Marlen Reusser waren de andere gelukkigen.
Het eindklassement ging naar – hoe kon het ook anders – Van Vleuten, die tijdens de eerste dagen van de Tour nog fysieke klachten had, maar deze goed verborgen hield. In de laatste twee etappes hield ze huis alsof ze nog nooit een koers gereden had. Het podium werd vervolledigd door Demi Vollering en Kasia Niewiadoma.
picture

Tour de France Femmes | Oppermachtige Van Vleuten strooit met minuten in zevende etappe

Klimgeweld

Waar in 2024 het Grand Départ toegewezen is aan Nederland en meer bepaald Rotterdam, starten de vrouwen dit jaar nog ‘gewoon’ in Frankrijk. In het midden des lands, Clermont-Ferrand om precies te zijn. Zij die op vakantie gaan in Zuid-Frankrijk of Spanje klinkt dit natuurlijk als muziek in de oren, voor zij die de gehele mannen-Tour hebben gevolgd is het ook geen onbekend terrein.
De eerste etappe belooft allesbehalve een massasprint te worden, het is zelfs een eerste test voor de klassementsvrouwen. Op nog geen tien kilometer van de finish in Clermont-Ferrand – u begrijpt, we maken een groteske lus – ligt de Côte de Durtol: bijna twee kilometer aan zeven procent. We kennen wat Nederlandse dames die hier wel pap van lusten…
Op de tweede dag zetten we vanuit de Auvergne koers richting misschien wel de mooiste Franse regio, de Cantal. Bereid u zich maar voor op schitterende vergezichten, adembenemende dronebeelden uit de natuur en zo meer. De vrouwen op de fiets? Die moeten vier klimmetjes van vierde categorie en één van tweede categorie overleven en krijgen als uitsmijter de klim richting Mauriac, meer dan drie kilometer aan zes procent. En avant!
picture

Vuelta Femenina | "Niet heel netjes" - Jip van den Bos over aanval Van Vleuten op Vollering

Van grot naar kathedraal

Zouden de sprintsters dan op de derde dag eindelijk aan hun eindschot toekomen? Ook dit is nog maar de vraag. De route loopt vanuit Collonges-la-Rouge in de Limousin naar Montignac-Lascaux in de Dordogne, bekend om haar grotten die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. De laatste twaalf kilometer zijn vlak – en daar laten we het dan ook maar bij.
Zouden de sprintsters überhaupt wel op de startlijst willen staan? De vierde rit gaat van Cahors, dat klinkt allemaal nog lekker vlak daar in Occitanie, naar Rodez. Iedere wielerliefhebber weet wat er dan gaat gebeuren.
Herinnert u zich het sprintje tussen Greg van Avermaet en Peter Sagan nog? Of de winst van Michael Matthews. Vollering mag zich in de handjes wrijven. Breng haar naar de slotklim en de winnares is gekend. De helikopterbeelden zullen ook op deze aankomstlocatie voor zich spreken; met name de kathedraal zal in beeld verschijnen.
picture

Tour de France Femmes | Vos feliciteert Van Vleuten en maakte zich zorgen over tijdslimiet

Snelle dames

Op de vijfde dag zetten de rensters koers van Onet-le-Château naar Albi. Wielerliefhebbers: ook Albi komt u bekend voor. Vanuit Albi wordt namelijk vaak de route richting de Pyreneeën aangevangen. Gaan we hier dan sprinten? Wellicht, maar ook op dit parcours is er van alles mogelijk.
Een dag later hebben we dan eindelijk een etappe gevonden die het woord massasprint omarmt. Vanuit Albi gaan we namelijk langzaamaan richting Toulouse. De rensters kunnen de stad aanraken, maar moeten vooral niet vergeten dat de aankomst in Blagnac ligt.
picture

Tour de France Femmes | Annemiek van Vleuten over Tourparcours

Weekend van de koninginnen

Op zaterdag 29 juli is het dan tijd voor de klassementsrensters om hun allerbeste benen boven te halen. Lannemazan is de startlocatie en ook die naam brengt de daver al op het lijf. Vanuit daar gaat het noordwaarts richting Galan, waarna we richting het zuiden trekken. Arreau doemt op en dat betekent de Col d’Aspin.
De afdaling richting Sainte-Marie de Campan klinkt helemaal bekend in de oren, want dat betekent dat we de klassieke dubbel doen: na de Aspin doemt de Col de Tourmalet op. Vanaf de zware kant, die de heren in de zesde rit (gewonnen door Pogacar) ook namen. Na een doorkomst in La Mongie ligt de meet op de top van de Tourmalet. 17 kilometer aan 7 procent: de beste wint.
Mocht er nou nog een greintje spanning zijn, dan is de afsluitende tijdrit in en rond Pau er eentje om van te smullen. Niet volledig vlak (onderweg wacht de beklimming naar Bosdarros, ook de laatste 500 meter loopt op), maar toch grotendeels wel voor de dames op de grote plaat.
Hoewel er weinig pure sprinterskansen zijn, kunnen we toch zeker zijn dat de organisatie van de Tour de France Femmes er alles aan gedaan heeft een interessant parcours voor de kijkers uit te tekenen. Reken op veel etappes waar het al vroeg koers is en grote verschillen in het klassement!
picture

Tour de France Femmes | Van Vleuten pakt het geel, Nederlanders winnen alle klassementen

Nederlandse niche

Vooraf lijkt de Tour de France Femmes een grote Nederlandse tweestrijd te gaan worden. Annemiek van Vleuten won zowel de Vuelta Femenina als de Giro Donne, maar bij beide eindwinsten kon voor de echte critici een asterisk geplaatst worden.
In de Ronde van Spanje nam de wereldkampioene namelijk met haar ploeg afstand op het moment dat Demi Vollering een plaspauze inlaste. Natuurlijk niet verstandig van Team SD Worx, maar het kostte de Nederlandse uiteindelijk de eindzege.
De Giro Donne werd een dikke week lang pure dominantie van de veertigjarige, die aan haar laatste jaar als professioneel wielrenster bezig is. In Italië was – net zoals vorig jaar – Vollering niet aanwezig. Je kunt iemand die niet aanwezig is niet verslaan, maar de winnares van maar liefst vijf voorjaarsklassiekers zet al haar geld op een eerste keer eindwinst in de Tour.
Waarom praten we alleen maar over deze twee dames? Omdat het winnen van een grote ronde in het damespeloton een Nederlandse niche is. De laatste drie Vuelta’s gingen naar Van Vleuten, die samen met Anna van der Breggen de laatste zeven Giri afwisselde als winnares en ook de eerste uitvoering van de nieuwbakken Tour de France Femmes op haar naam schreef. Gaat Vollering nu echt haar troon opeisen?
picture

Vuelta Femenina | Vollering deelt de eerste klap uit aan Van Vleuten met etappewinst en rode trui

Waar letten we nog meer op?

De tegenstand uit het ‘buitenland’ komt met name van de bekende namen: Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman-Pasio, Katarzyna Niewiadoma. Ook Juliette Labous, Cecilie Uttrup Ludwig en Silvia Persico kunnen hun zegje doen over het koersverloop.
Let bij de talenten vooral op de namen Ricarda Bauernfeind en Évita Muzic, vanuit Nederlands oogpunt is Riejanne Markus ook een naam voor de top-10.
picture

Tour de France Femmes | Wiebes pakt historisch geel na winst op Champs-Élysées

Kool vs Wiebes

Bij de snelle dames denken we ook aan een duel der Nederlandse koninginnen: Charlotte Kool moet het eindstation zijn bij Team DSM, Lorena Wiebes is dat – zij het met de eveneens snelle Lotte Kopecky aanwezig – bij Team SD Worx.
Zij krijgen met name Italiaanse tegenstand in de naam van Chiara Consonni en Elisa Balsamo. En ach, natúúrlijk verdient ook Marianne Vos een plaatsje in iedere voorbeschouwing. Kan zij nóg een keer haar oude streken bovenhalen?
Nog een aantal snelle namen? Doen we! De namen van Simone Boilard, Arianna Fidanza, Lotta Henttala en Emma Norsgaard mogen niet vergeten worden!
picture

Cycling Show | Lorena Wiebes blikt terug op de eerste gele trui in Tour de France Femmes

De sterren voor de Tour de France Femmes

*****
Demi Vollering
****
Kasia Niewiadoma & Annemiek van Vleuten
***
Juliette Labous, Elisa Longo Borghini & Ashleigh Moolman-Pasio
**
Ricarda Bauernfeind, Riejanne Markus, Évita Muzic, Silvia Persico
*
Marta Cavalli, Veronica Ewers, Mavi García, Yara Kastelijn & Cecilie Uttrup Ludwig

Waar kijk je?

Wordt de kroon van Van Vleuten afgenomen door Vollering, of heeft de wereldkampioene nog één laatste kunstje in zich? Je mist geen moment van de Tour de France Femmes avec Zwift via Eurosport en discovery+!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie