Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Bilbao treedt in voetsporen Mäder en doneert geld op basis van daguitslag

Kevin van Nunen

Geupdate 01/07/2023 om 09:54 GMT+2

Het idee was dat Gino Mäder namens Bahrain-Victorious van start zou gaan in de Tour de France. Het liep helaas anders. Mäder overleed op tragische wijze na een valpartij in de Ronde van Zwitserland. In gedachten is Mäder er echter bij. Al helemaal bij Pello Bilbao, die een initiatief voortzet dat door Mäder is gestart. Hij doneert via de daguitslag geld voor het planten van bomen.

Ronde van Slovenië | Simon Pellaud eert zijn overleden landgenoot Gino Mäder

Mäder doneerde na de Vuelta a España 2021 een bedrag van 4529 euro aan de stichting Justdiggit, een organisatie die iets goed wil doen voor het klimaat door Afrika te vergroenen. Direct na het overlijden van de Zwitserse renner stroomde al een nieuwe golf van donaties binnen, wat de mensen achter Justdiggit zeer ontroerde.
Justdiggit is van plan op basis van deze donaties weer een gebied te hergroenen, speciaal voor Mäder, al is de exacte locatie nog niet bekend. Nu doet ploeggenoot Bilbao er in de Tour de France een schepje bovenop. De Bask is gestart met een crowdfunding en vraagt wielerfans om ook een bijdrage te doen. Groot of klein maakt niet uit.

1 euro per renner in de uitslag

Bilbao gaat voorop en daagt zichzelf uit door te beloven 1 euro opzij te zetten voor iedere renner die hij in de daguitslag van de Tour de France 2023 achter zich houdt. Dit is gelijk aan de opzet die Mäder hanteerde in de Vuelta van 2021 en het bedrag kan na 21 etappes dus leuk oplopen.
“Het idee is om geld in te zamelen en, hier in het Baskenland, een stukje land te kopen, waarop we enkele lokale boomsoorten planten. Gino krijgt binnenkort dus zijn eigen stukje land in Baskenland. Wie 50 euro of meer doneert, maakt ook nog eens kans op een door mij gesigneerd shirt. Maar onthoud dat het niet om de hoogte van de donatie gaat, alle beetjes helpen”, aldus Bilbao op Instagram.
picture

Ronde van Zwitserland | Remco Evenepoel bewijst eer aan overleden Gino Mäder met geweldige solo

WAAR KIJK JE?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie