Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | “Het wordt een heel, heel, heel zware Tour” - Cavendish reageert op route 2024

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 26/10/2023 om 13:49 GMT+2

Mark Cavendish reed vorig jaar zijn laatste Tour de France ooit. En in 2024 rijdt hij opnieuw zijn laatste Tour de France ooit. Of hij al spijt heeft van zijn keuze om door te gaan? Je zou het haast denken bij het horen van zijn eerste reactie op het parcours waarop hij het record van Eddy Merckx moet zien te verbreken met een 35ste ritzege. “Het wordt een heel, heel, heel zware Tour…”

Tour de France | “Het wordt een heel, heel, heel zware Tour” - Cavendish reageert op route 2024

Vier aankomsten bergop, twee tijdritten, een gravelkoers, niet gek dat Cavendish even moest bijkomen na het zien van het aangekondigde Tour de France parcours. “Ik ben een beetje in shock”, vertelt de Britse renner van Astana Qazaqstan. “Er zijn zeker een paar sprintmogelijkheden, maar het probleem is dat je wel eerst in de buurt van de streep moet komen.”
Ondanks de zware etappes waar Cavendish tegen ophikt, is de Brit wel verheugd over het begin van de Tour in Florence. “De start in Italië is prachtig, vlakbij waar ik jarenlang heb gewoond. Ik ken daarom de eerste kilometers heel goed. Maar ik ben bang dat dit niet uitmaakt, want het gaat hoe dan ook zwaar worden. Maar het wordt ook heel mooi en speciaal, de mensen in Toscane zijn gek van wielrennen.”
picture

Tour de France | “Ik ben zwaar teleurgesteld” – Mark Cavendish was dicht bij 35ste Tour-rit

Pensioen

Eerder dit jaar kondigde Cavendish aan na dit seizoen met pensioen te gaan. De Brit hoopte zijn imposante carrière af te sluiten met het etapperecord in de Tour de France op zijn naam. Maar door een val in de voorbije Tour, waarbij hij zijn sleutelbeen brak, viel die droom in duigen. De 38-jarige renner besloot daarom toch nog een seizoen aan zijn wielerloopbaan vast te plakken en hoop te houden komende zomer Eddy Merckx voorbij te streven.
Cavendish kwam in 2021, toen nog onder contract bij Deceuninck–Quick-Step, met zijn 34ste ritzege in de Tour al op gelijke hoogte met Merckx. Daarna was de Brit een paar keer dicht in de buurt om alleenrecht te krijgen op het record, maar het wilde steeds net niet lukken. Na het zien van de route in 2024 denkt de ervaren sprinter komende Tour in etappe drie, met een finish in Torino, voor het eerst weer een kans te hebben.
Ondertussen doet zijn ploeg Astana er alles aan om een sterke formatie rond Cavendish te bouwen. De nieuwe krachten Max Kanter, Michael Mørkøv, Rüdiger Selig en Davide Ballerini moeten Cav volgend seizoen richting succes helpen. “Het is nog een process”, legt Cavendish uit. “We weten ongeveer hoe we het volgend jaar aan willen pakken. De nieuwe groep ziet er veelbelovend uit.”

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 is de Tour de France weer live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+ en mis geen seconde van de koers!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie